Mini studio -co wybrac?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maczik
    • 2010
    • 11

Zamieszczone przez mieszko_1vp
    no właśnie-pytanie-lepiej żeby uderzenie zamortyzował pękający uchwyt-czy całą siłę przejęła lampa?...i tak to zawsze parasolka dostaje
    piszę tylko tyle co podpowiada mi wyobraźnia stoję dopiero przed koniecznością zakupu takiego sprzętu... mózg się lasuje od czytania ofert, szukania tańszych lub/i lepszych rozwiązań, czytania ofert, a zwłaszcza od czytania grubachnych pokładów forumowych opinii

Komentarz

• GTeam
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 44

Ja bym się nie zastanawiał co w terenie oberwie tylko co mi zwarcia na lampie nie zrobi. Metal przewodzi... No chyba że dołożysz coś pomiędzy...
      W praktyce jak wiaterek zawieje to wysoki statyw leci z parasolką i upada zwykle na parasolkę (nie odfrunie przecież ze statywem...)

Nie zastanawiałbym się nad lampami Q i Delicacy. Różne lampy, różne mocowania akcesoriów. Jeśli kupować to jeden typ - będzie można wszędzie założyć dodatki.

Swoją drogą - kto używa softboxa z lampami typu 430exII lub 580exII i może zaprezentować same softboxy jak i prace? Jestem ciekaw efektów i opinii jak się z takim kompletem pracuje. No i gdzie/jakiej marki i jakości można coś takiego nabyć?

P.S. Do statywów polecam worek z piaskiem... zawsze dociąży nogi...
      Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Komentarz

• mastercheat
        Początki nałogu
        • 2008
        • 477

ja trochę zaczynam ewoluować z pomysłami. już byłem prawie nastawiony na
        2x Powerlux VC400 + 1x Powerlux VC200

ale okazuje się, że 400Ws to może być za dużo do pomieszczenia jakim będę dysponował (4,5x4,5m) nawet jak skręcę na 1/32, co wiąże się z brakiem możliwości używania przesłon poniżej 10-11.

dlatego teraz myślę nad zestawem:
        2x Powerlux VC300 + 2xQuantuum PT-200

lub

2xQuantuum R+300 + 2xQuantuum PT-200

Drugi zestaw tańszy, ale Powerluxy są jak dla mnie fajniejsze od tych konkretnych Quantuum-ów. np. bardziej wysunięty palnik i wyświetlacz nastawionej mocy. niestety powerluxVC200 są za drogie moim zdaniem.

sam nie wiem czy lepiej mieszać czy nie...
        40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
        5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• mieszko_1vp
          Zablokowany
          • 2009
          • 618

Zamieszczone przez mastercheat

ale okazuje się, że 400Ws to może być za dużo do pomieszczenia jakim będę dysponował (4,5x4,5m) nawet jak skręcę na 1/32, co wiąże się z brakiem możliwości używania przesłon poniżej 10-11.
          jest to spory problem-ale możesz wyzwalać lampy przez fotocele -580 tka na HSS

Komentarz

• mastercheat
            Początki nałogu
            • 2008
            • 477

zamierzam kupić radio, wiec myślę że z wyzwalaniem nie będzie problemu. Kombinacji jet co niemiara. Można radio na 580 a dalej fotocela. można radio na jedna z lamp sudyjnych a 580 po kabelku od lampy studyjnej reszta na fotoceli.
            możan wszystko po kabelkach co kto lubi

ale problemem wielkim może być nadmiar mocy, nawet przy minimalnych ustawieniach lamp. choć mam nadzieję ze jak poskręcam wszystko na minimum to będzie dobrze, 300/32 =9,4, 200/32=6,3, czyli razem przy 4 lampkach minimalna możliwa moc to 31,4 Ws, nie licząc opcjonalnej 580-ki.

ma ktoś z was w tym temacie jakieś doświadczenia? Czytałem ze lepiej mieć więcej słabszych źródeł niż mniej mocniejszych.
            40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
            5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• mieszko_1vp
              Zablokowany
              • 2009
              • 618

ale tylko przez fotocele osiągniesz większe czasy niz 1/500 -więc możesz jeszcze czasem się bawić

Komentarz

• mastercheat
                Początki nałogu
                • 2008
                • 477

hmm.

nie pomyślałem o tym w ogóle. Dla mnie 250 to górna granica
                ETTL uzależnia do tego stopnia, że z góry założyłem, że czas przy użyciu lampy nie ma wpływu na jasność pierwszego planu, a jednie na jasność drugiego planu.

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

Zamieszczone przez mastercheat
                  hmm.

nie pomyślałem o tym w ogóle. Dla mnie 250 to górna granica
                  ETTL uzależnia do tego stopnia, że z góry założyłem, że czas przy użyciu lampy nie ma wpływu na jasność pierwszego planu, a jednie na jasność drugiego planu.
                  Tradycyjne podejście do fotografii studyjnej z lampami błyskowymi zakłada całkowitą eliminację światła zastanego.
                  zdRAWki
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• donald7000
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 382

Zamieszczone przez molsar
                    ale sa parasolki z "czarnym" tylem a w srodku maja odbijajaca powloke - funkkcjonuja jak softbox, roznica moze byc na ksztalcie swiatla.
                    swiatlo z parasolki o jakiej mowie rozprasza sie w mniej kontrolowany sposob, jedynie zapobiega "uciekaniu" swiatla do tylu parasolki.
                    w softboxach masz wieksza kotrole nad ksztaltem swiatla - dlatego sa rozne octagony, prostokaty, stripy itp.
                    ja akurat czesto uzywalem parasola jako wypelniajace swiatlo imintujace swiatlo dzienne - pozwalalem mu rozproszyc sie aby doswietlic pokuj, gdize byl fotografowana osoba.
                    Moje spostrzeżenia dotyczące stosowania parasolek i źródła w postaci 580:

- błysk przez parasolkę transparentną (biała) zmiękcza dość przyzwoicie światło i zabiera najmniej energii, ale biorąc pod uwagę rozkład strumienia światła na np. ścianie, widać gdzie jest umieszczona lampa za parasolką, czyli w centrum światłą jest najwięcej. Przy doświetlaniu całej postaci widać braki światła na dole i górze.

- błysk od parasolki z naciągniętym odbłyśnikiem srebrnym, tutaj akurat widać że tracimy energię błysku i to zauważalnie, ale zdecydowanie zwiększa się "średnica" światła, czyli zwiększa się powierzchnia światła i tym samym możemy oświetlić większy obszar, zmniejszając i zmiękczając jeszcze bardziej cienie. Uważam, że jest to chyba najlepsza metoda na doświetlanie dużych przedmiotów lub całych postaci, mając w zanadrzu dużą dawkę mocy.

- włożyłem 580 z ustawionym ogniskowaniem na chyba na 24 mm do softboxa 120x80 z podwójnym dyfuzorem i ... stała się ciemność. No może przesadziłem, ale zastosowanie takiej lampki przy takim softboxie to nieporozumienie. Ale chciałem sobie udowodnić że podwójny dyfuzor to bardzo duże straty mocy.

Bardzo często stosując parasolki transparentne zakładam na lampy rozpraszacze typu omni-bounce, "powiększają" średnicę światła przepuszczanego przez parasolkę. Albo zakładam wbudowane rozpraszacze.

A co do lamp studyjnych to... mam Quantumy R+300, zwykle przy pracy zakładam na nie parasolki, ale czasami zachodzi konieczność trzaśnięcia na jakąś powierzchnię metaliczną o dużych gabarytach to zaczynają się schody, ponieważ nierównomierność jaką dają parasolki zmusza mnie do założenia softboxów. Tym samym zwiększam moc lamp bo robi się półmrok.

Do fotografii stolikowej przedmiotów nie większych niż stary TV 14" parasolki w każdej postaci i lampki aparatowe w zupełności się nadają.

Komentarz

• mysza82
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 18

Hmm, to jaki maksymalnie duży musi być softbox na 580? Aby aż taka ciemność nie była;/, jak czytałem gdzieś to taki 50x50 daje rade, co o tym myślicie?
                      Fotograf www.wrobelstudio.pl

Komentarz

• mieszko_1vp
                        Zablokowany
                        • 2009
                        • 618

ja dodam od siebie-że odbijając światło od srebrnej parasolki z założoną na lampe reklamówką z BP otrzymujemy ładny efekt odbicia światła w oku modelki-na długich ogniskowych

Komentarz

• donald7000
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 382

Zamieszczone przez mysza82
                          Hmm, to jaki maksymalnie duży musi być softbox na 580? Aby aż taka ciemność nie była;/, jak czytałem gdzieś to taki 50x50 daje rade, co o tym myślicie?
                          Zastosowanie tak dużego softboxa do 580 nie miało żadnego sensu, zrobiłem to jedynie do przetestowania. Myślę, że 50x50 a nawet 60x60 to max co można zastosować dla lampki 580. Ale to tylko przypuszczenia, ponieważ jeśli lampa ma kąt rozpraszania alfa, to taki softbox 50-60 cm będzie miał raczej zbliżony, większym kątem nie spowodujemy znacznego powiększenia kąta lampy, chyba że na lampę założymy stofena, ale wiadomo co za tym idzie.

A co do nakładania reklamówek... Każda metoda rozpraszania, jeśli skuteczna jest dobra, ale nie widzę związku między długimi ogniskowymi a ładnymi oczami. Kąta tym nie zmieniasz.

Komentarz

• mieszko_1vp
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 618

Zamieszczone przez donald7000
                            nie widzę związku między długimi ogniskowymi a ładnymi oczami. Kąta tym nie zmieniasz.
                            próbowałeś robić portrety Ringiem zakładanym na lampe na 135mm ?

Komentarz

• donald7000
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 382

Piszesz o parasolce, gdzie kąt jest przynajmniej 45 stopni, a za chwilę o ringu na szkle - jakieś na oko 5 stopni, a nawet mniej, więc i ringi w oczach mieć będziesz.

Komentarz

• GTeam
                                Dopiero zaczyna
                                • 2006
                                • 44

Zamieszczone przez donald7000
                                Zastosowanie tak dużego softboxa do 580 nie miało żadnego sensu, zrobiłem to jedynie do przetestowania. Myślę, że 50x50 a nawet 60x60 to max co można zastosować dla lampki 580..
                                Hmm, a czy ktoś w terenie z dwoma 580exII z założonymi softami próbował oświetlić/doświetlić całą postać? Da radę coś takiego czy raczej należy o tym zapomnieć i od razu inwestować w przenośne studyjne lampki typu Elinchrom?

Czym w plenerze doświetlacie zdjęcia? Zakładam, że blendą (1 lub więcej) oraz czymś z serii EX. Coś więcej?
                                Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Komentarz

Pracuję...