Mini studio -co wybrac?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grucha23
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 37

60x60 poszedl by do 230ws, sugerujesz wiekszy?
    a moze ja z moca przesadzam?

I co z tymi kloszami?

Pytanie do wlascicieli tych lamp, czy one sie mocno grzeja?
    Ostatnio edytowany przez Grucha23; 26601.
    40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
    A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/

Komentarz

• Mad_Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1458

Bardzo ciekawy temat bo tez jestem na tym etapie. Szukam czegos taniego do cwiczen w domu bo mam dostep do swietnego studia za niewielka kase ale nie chce sie tam uczyc bo za ta kaske kupie sobie cos do domu.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Sergiusz
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2708

Grzeją się piloty a jak bardzo to zależy od modyfikatorów światła. Tu piloty są na żarówki więc się dowiedz o ich moc i o przejściówkę na halogen bo żarówki u nas tracą rację bytu.
        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• mssk
          Bywalec
          • 2007
          • 244

kilka miesięcy temu kupiłem coś takiego:

do portretu zupełnie starcza, co możesz zobaczyć na poniższych przykładach:

te główki były robione na 1/4 lub 1/2 mocy, przy ISO100 i f8.0
          większy problem dla mnie to jest nauczyć się dobrze wykorzystać te lampy, gdyż w mieszkaniu trudno jest się z tym pomieścić, gdy pokój ma 3,3m szerokości
          jak rozmawiałem ze sprzedawcą, to zasugerował, że do całych postaci przyda się coś mocniejszego (400Ws), a główki i martwa natura, to spokojnie wszystko >100-150Ws.
          zrobiłem kilka zdjęć całej postaci tymi 200'kami i nie były takie złe.
          większy problem miałem z doświetleniem tła, ale tak jak już napisałem, tego się pewnie trzeba nauczyć.
          te powyższe zdjęcia były robione drugiego dnia po odebraniu sprzętu, a wcześniej nigdy nie robiłem zdjęć studyjnych.
          tutaj są jeszcze zdjęcia aparatu doświetlone tym zestawem:

na start wydaje mi się, że jest OK! a docelowo chciałbym kupić jedną mocniejszą lampę (400-600Ws).
          Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Mad_Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1458

Na tych twoich fotkach to tlo jest strasznie niedoswietlone. Robiles to jedna lampa?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Komentarz

• Sergiusz
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2708

Robił dwoma w bardzo małym pomieszczeniu co widać i nie miał odejścia. Ale i tak nieźle jak na domowe studio.

Komentarz

• mssk
                Bywalec
                • 2007
                • 244

Robiłem z 2-ma lampami, ale dokładnie tak jak Sergiusz zauważył nie miałem miejsca, aby inaczej ustawić lampy. Myślałem o żarówce błyskowej z tyłu, ale to znów dawałoby przepalenie. Lepiej byłoby chyba modelkę odsunąć od tła i może dać na przód 1 lampę, a tłu dopalić dopiero drugą. Może kiedyś pomęczę inną modelkę

Sergiusz - dziękuję za miłe słowa uznania. Faktycznie warunki kiepskie i na dodatek robiłęm to bez żadnego doświadczenia w temacie studia.
                Ostatnio edytowany przez mssk; 9883.
                Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Grucha23
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 37

A moze wziasc 2X300ws + softy60X90? Kasa ta sama, a bede mial rowne swiatlo z lamp.
                  40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
                  A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/

Komentarz

• Mad_Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1458

Nie jestem fachowcem ale czy nie prosto bylo by kupic taniego flasha z fotocela do oswietlenia tla?

Komentarz

• mieszko_1vp
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 618

Zamieszczone przez Grucha23
                      A moze wziasc 2X300ws + softy60X90? Kasa ta sama, a bede mial rowne swiatlo z lamp.
                      no to chyba najlepsze rozwiązanie-robiłem w studio gdzie każda lampa miała inną moc-masakra-przy dwóch identycznych prakrycznie nie ma zabawy-ustawisz i jedziesz

Komentarz

• Sergiusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2708

Mój znajomy, bardzo stary fotograf jak go pytałem o oświetlenie Tła to odpowiadał pytaniem: Fotografujesz modelkę czy tło? Więc skup się na oświetleniu modelki a nie tła. W zdjęciach tych raczej brakuje kontry odcinającej modelkę od tła a nie samego jego oświetlenia, które w tym przypadku raczej jest zbędne.

Komentarz

• szuler
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 829

Moim zdaniem lepiej mieć lampy różnej mocy lub jedną ustawioną na większą moc, aby mieć lampę główną i doświetlającą. Potrzebne jest to do uzyskania cienia np. nosa wtedy zdjęcie nie wychodzi płaskie. Trzecią lampę można wykorzystać do kontry od tyłu lub od góry. Czwartą lampę, którą mam właśnie zamiar kupić chcę wykorzystywać do oświetlania tła no i trochę do zabawy spootem optycznym. Na początek proponuje kupić dwa tła i jedną lampę z softbox-em 120x80. Dla zachęty lub zniechęcenia rezultaty

A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• mieszko_1vp
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 618

jakoś twoje zdjęcie nie przemawia do mnie-za słabo doświetlona ręka i pupa modelki-za to żebra wyszły fajnie-jak na 3 lampy -nieciekawie-ale to moje zdanie,acha skóra dziwnie wygląda-zaszumiona bardzo

Komentarz

• Yumeka
                              Zablokowany
                              • 2009
                              • 68

heloł mieszko-to i ja się pochwalę
                              -zwykła lampka na dwie żarówki 6400K
                              ma być goło-okej

Komentarz

• szuler
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 829

tylko, że to jest przykład zdjęcia z jedną lampą
                                A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

Pracuję...