Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przez ostatnie 4 lata uzywalem mojego DigiCanona we wspolpracy z PC, moge jednak kupic mocnego Maca i zastanawiam sie, jak wyglada praca na Apple przy obrobce, katalogowaniu zdjec itd. Wiem ze wielu chwali tan sprzet jako duzo lepszy i stabilniejszy do fotografii i grafiki, jak jednak wyglada mozliwosc wykorzystania jego mozliwosci w naszym kraju. Chodzi mi o dostepnosc Softwaru, ewentualna rozbudowe hardarowa, a przede wszystkim koszta tychze. Czy ktos pracuje na Macowym Photoshopie a moze istnieje jeszcze lepszy program dla tego systemu.
Pzdr.
Zakrzi
Sprzet: Canon 5D i 3, AF 17-40 f.4, AF 24-105 f.4 IS, AF 200 f.2,8, Speedlight 550.
Jestem w troche podobnej sytuacji jak Ty. Czekam na nastepce PowerMaca na Intelu. Roznica polega na tym ze juz od 2 lat uzywam Maka i wiem czym to pachnie.
Nie powinienes miec zadnych problemow z oprogramowaniem. Photoshop CS2 chodzi bardzo stabilnie i ladnie. Choc oczywiscie wymaga dosc solidnej maszyny (szczegolnie RAM). Do katalogowania zdjec masz duzo programow do wyboru. Ja polecam killer-program jakim jest iView Media Pro. Nic lepszego chyba nie znajdziesz. Swietny soft, szybki, stabilny, kataloguje bardzo duzo formatow grafiki, video i do tego czyta RAW z Canona i innych.
Oprocz tego masz duzy wybor komercyjnych aplikacji: Capture One, Adobe Lightroom, Apple Aperture...
Nie ma popularnych programow pod Windows jak BreezeBrowser itp. Ale i bez tego powinienes byc zadowolony.
Kolejny nawrocony
Mocny Mac to jak rozumiem PowerMac G5? Moze lepiej poczekac do jesieni na intelowego MacPro? Zakup w obecnej chwili dosc drogiego PowerMaca jest malo przyszlosciowym rozwiazaniem.
Jesli chodzi o soft to oczywiscie Photoshop :-) do tego swietny kombajn ze stajni Apple jakim jest Aperture http://www.apple.com/aperture/ lub konkurencyjny Lightroom (na razie w wersji beta) http://labs.adobe.com/technologies/lightroom/ i wiele wiele innych.
No i jeśli czekac na MacPro to także na update CS2 - bo w tej chwili CS2 na InteliMakach jest w locie tłumaczony za pomocą Rosetty - jest zauważalnie wolniej (pomimo że sam Mak jest szybszy)
Myslalem o slabszym z PowerMac-ow albo 20" iMacu, rozszezonym do 2Gb Ramu. W sklepie powiedzieli mi, ze CS2 nie jest jeszcze gotowy do wspolpracy i emulowany przez Windowsa pracuje wolniej. Jaki jes wiec sens kupowania Maca, jezeli trzebaby instalwac na nim wieszajacego sie i podatnego na wirusy XP?
Powiem szczeze, jestem pod wrazeniem 20' monitora... DO teraz byl to 17'Sony, tez niezly ale przegrywa zdecydwanie...
A moze trzeba czekac na nowego PowerMaca jak mowicie? Jaki moze byc koszt takiej maszyny z wysokiej jakosci monitorem, co najmniej 19'?
Sprzet: Canon 5D i 3, AF 17-40 f.4, AF 24-105 f.4 IS, AF 200 f.2,8, Speedlight 550.
W sklepie powiedzieli mi, ze CS2 nie jest jeszcze gotowy do wspolpracy i emulowany przez Windowsa pracuje wolniej. Jaki jes wiec sens kupowania Maca, jezeli trzebaby instalwac na nim wieszajacego sie i podatnego na wirusy XP?
CS2 nie jest gotowy do wspolpracy z Intelem wiec na Macach z Intelem chodzi w trybie emulacji procesora PowerPC (tak w skrocie) co owocuje jego wolniejszym dzialaniem. Zadny Windows nie ma tam miejsca. Lepiej nie kupuj Maca w tamtym sklepie
Myslalem o slabszym z PowerMac-ow albo 20" iMacu, rozszezonym do 2Gb Ramu. W sklepie powiedzieli mi, ze CS2 nie jest jeszcze gotowy do wspolpracy i emulowany przez Windowsa pracuje wolniej. Jaki jes wiec sens kupowania Maca, jezeli trzebaby instalwac na nim wieszajacego sie i podatnego na wirusy XP?
iMaka nie kupisz juz w sklepie z prockiem PPC - tylko Intele... chyba że z drugiej ręki. Tutaj CS2 pracuje normalnie (jak pisal Riccardo - nie trzeba XP) gdyz binaria PPC sa w locie tłumaczone na intela.
na MacBookuPro DC 2,16GHz i 2 GB RAM, CS2 chodzi zauważalnie wolniej (wlasnie przez translacje binarek) niż na iMaku G5 1,8 GHz z 2GB RAM.
A mi się wydaje że warto kupić tego iMaca z Intelem w środku i poczekać na CS2 Universal Binary. Narazie Photoshop chodzi wolniej ale da się na nim pracować, przynajmniej wersja CS nie nie jest ślimakiem . A jak już się pojawi CS 2 UniBin to żyć nie umierać.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Przez Atlantyk plynie juz piekny, bialy jak snieg iMac... Mam dwa tygodnie na zogranizowanie DigiStudia...
Kilka slow padlo juz na temat softwaru, chcialbym jednak prosic o szersze wskazowki dotyczace programow do obrobki, archiwizacji, tworzenia albumow itp. Moze z lekkim wskazaniem czemu akurat tych uzywcie i w czy sa lepsze od innych? Jezezlio oczywiscie znajdziecie wolna chwile...
Pzdr
Zakrzi
Komentarz