Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Bede teraz wywolywal parenascie zdjec w formacie 20x30 i mam pytanie co do obroki.
Chcialbym uzyskac mozliwie najlepsza jakosc, czy w tym celu lepiej:
-przerobic zdjecie(ninja, smart sharpen itp) i zmniejszyc do 1600 px(dlugi bok)
-przerobic zdjecie ale zostawic w oryginalnym rozmiarze 3456 px. Zadko przerabiam zdj i zostawiam w tym samym rozmiarze wiec na pewno troche gorzej w sensie techniczym mi to wyjdzie
A moze jest jeszczy inny sposob aby uzyskac b dobra jakosc.
Bede teraz wywolywal parenascie zdjec w formacie 20x30 i mam pytanie co do obroki.
Chcialbym uzyskac mozliwie najlepsza jakosc, czy w tym celu lepiej:
-przerobic zdjecie(ninja, smart sharpen itp) i zmniejszyc do 1600 px(dlugi bok)
To Ci akurat znakomicie POGORSZY jakość. Przyzwoita jakość to około 250-300 pix na cal (ppi) 30 cm = 11.8 cali => 11.8*250 = 2950 pix po dłuższym boku a Twoje 3456 to da Ci niezłe ok 300 ppi.
Zamieszczone przez baku
-przerobic zdjecie ale zostawic w oryginalnym rozmiarze 3456 px. Zadko przerabiam zdj i zostawiam w tym samym rozmiarze wiec na pewno troche gorzej w sensie techniczym mi to wyjdzie...
Co rozumiesz pod słowem "przerobić". Każde zdjęcie wymaga jakiejś obróbki przed oddaniem do labu. Profile, ostrzenie, kontrast, korekcja barw - dużo tego. Jeśli się na tym nie znasz to zostaw zdjęcie "tak jak jest" w sRGB bez obróbki - w labie powiedz, żeby Ci zrobili korektę i będzie po japońsku czyli "jako-tako" ;-)
Janusz
EDIT: Zanim zrobisz 20x30 zrób to samo na małym formacie - będziesz wiedział mniej więcej co wyjdzie.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Witam,
wszystkie fotki obrabiam pod kątem wydruku 20x30cm. Zawsze na 300dpi. Oczywiscie curves, levels, hue/sturation...
Zamieszczone przez Janusz Body
...w labie powiedz, żeby Ci zrobili korektę i będzie po japońsku czyli "jako-tako" ;-)...
A to różnie bywa. Ostatni mialem taki myk: sam sobie obrobilem fotke (szumy, ramka itp itd) w labie prosze o odbitke tak jak jest (zawsze bylo fajnie) - aż przy odbiorze załamka. Zrobili sobie jeszcze kore "jako-tako" i wyszły mi zdjęcia plastikowych figurek
Moje dodatkowe pytanie:
jpg czy tiff??
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety... www.tomaszszyszko.pl
Ja jestem zwolennik dokładności ponad jej sensowność dlatego nigdy nie daję JPEG nawet w 100% jakości, jestem przyzwyczajony do TIFFów. Frontier np. obsługuje TIFFy ale tylko bez kompresji i taki pliczek 20x30 w 300dpi będzie ważył ok 24MB. Przy większej liczbie jest to mało sensowne i JPEG będzie dobre - przy takim formacie różnicy czy to TIFF czy JPEG nie zobaczysz.
Nie będziesz miał. Odbitki 20x30 są robione na innym papierze, niż te małe (to opinia znajomego laboludka).
J
Inna kaseta, papier ten sam, jak pisze Tomasz1972 widocznych różnic nie zobaczysz. No chyba że do 10-tek wrzucają Kodaka, do 15x21 Fuji Crystal Archive a do 20x30 Fuji Supreme to będziesz wtedy miał trzy różnokolorowe odbitki .
Inna kaseta, papier ten sam, jak pisze Tomasz1972 widocznych różnic nie zobaczysz. No chyba że do 10-tek wrzucają Kodaka, do 15x21 Fuji Crystal Archive a do 20x30 Fuji Supreme to będziesz wtedy miał trzy różnokolorowe odbitki .
Nie chodzi o to czy papier tego samego producenta czy też nie . Każda seria papieru nawet tej samej firmy , ma odchylenia kolorystyczne , więć wszystko w rękach laboranta , który w przypadku zmiany nr emulsji dokonuje kalibracji .
Teoretycznie nawet jeżeli w jednej kasecie będzie kodak , w drugiej fuji , w trzeciej agfa , to można tak skalibrować kanały papierów w labie , że różnice kolorystyczne pomiędzy papierami będą pomijalne . W przypadku papieru tego samego producenta tylko różnych formatów kalibracja jest szybsza , gdyż rożnice pomiędzy papierami są mniejsze .
To musieliby kalibrować częściej niż robią odbitki, w labie gdzie się robi fotki _cały czas_ i ledwie nie skończy się jedno zlecenie a laborant już przekłada kasetę na inną . Takie rzeczy to raczej w zakładzie gdzie się laboranci nudzą, albo nie mają aż tyle zleceń że mogą zadbać o klienta. Cieżko też żeby jedna kaseta cały czas miała 10-tki Fuji a inna cały czas Kodaka - nie da się tak - akurat jak nie idą Kodaki to się zmienia na większy format innej firmy i robi aktualne zlecenia... za czekanie w kolejce nikt nie płaci. Ale fakt jak chcą ustawić to potrafią i dlatego biorę odbitki na Supreme bo wiem, że u mnie pod ten papier kalibrują.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
To musieliby kalibrować częściej niż robią odbitki, w labie gdzie się robi fotki _cały czas_ i ledwie nie skończy się jedno zlecenie a laborant już przekłada kasetę na inną . Takie rzeczy to raczej w zakładzie gdzie się laboranci nudzą, albo nie mają aż tyle zleceń że mogą zadbać o klienta. Cieżko też żeby jedna kaseta cały czas miała 10-tki Fuji a inna cały czas Kodaka - nie da się tak - akurat jak nie idą Kodaki to się zmienia na większy format innej firmy i robi aktualne zlecenia... za czekanie w kolejce nikt nie płaci. Ale fakt jak chcą ustawić to potrafią i dlatego biorę odbitki na Supreme bo wiem, że u mnie pod ten papier kalibrują.
CO ZA BREDNIE?!?!?!
Rolke papieru kalibruje sie zawsze i robi sie to tylko raz (kiedy skonczysz starya rolke a zakladasz nowa). Wrzucasz stripy pod densytometr i wszytsko gra cacy, bo kalibrujesz pod laba i jest balans glowny!
Dla wyjasnienia czestotliwosci zmian papieru: rolka 12.7(9x13, 13x18) lub 15.2(10x15, 15x21) ma po 180 metrow dlugosci, wiec liczac w odbitkach 10x15 to wychodzi 1800 sztuk z rolki. Ja robie max 4000-5000 tys. dzienie w roznych formatach i zawsze kalibruje nowy papier!
stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...
Rolke papieru kalibruje sie zawsze i robi sie to tylko raz (kiedy skonczysz starya rolke a zakladasz nowa). Wrzucasz stripy pod densytometr i wszytsko gra cacy, bo kalibrujesz pod laba i jest balans glowny!
Nie tylko co rolkę ale też codziennie po uruchomieniu maszyny. Trzeba go rozgrzać potem paski testowe, densytometr i ponownie paski testowe.
Zamieszczone przez Redskull
Dla wyjasnienia czestotliwosci zmian papieru: rolka 12.7(9x13, 13x18) lub 15.2(10x15, 15x21) ma po 180 metrow dlugosci, wiec liczac w odbitkach 10x15 to wychodzi 1800 sztuk z rolki. Ja robie max 4000-5000 tys. dzienie w roznych formatach i zawsze kalibruje nowy papier!
Tylko że w maszynie jest miejsce na więcej niż jedną rolkę... o tym nie pomyślałeś ? i o tym że rodzajów papierów jest wiele i że woła się równolegle błysk, mat, portrę, satynę i to na papierach różnych firm. Widać słabo wczytałeś się w mojego posta. Gdyby robić na jednej rolce to by był luksus . Na labie trzeba zarabiać, dlatego właściciel mojego labu ma już w sumie 5 labów w miescie i okolicach. A wracajac do częstotliwości zmian papieru, jak mam Twoim zdaniem z jednej rolki zrobić przykładowo 50 sztuk 10x15 błysk, 10 sztuk 20x30 mat i kilka portretów na portrze ? . Dodatkowo obsługa się nudzi i kalibruje lab po każdorazowej zmianie kasety. Hmmm... brednie . z mojej strony EOT.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Przeciez rolke kalibrujesz raz! Mam wlabie cos takiego na labie, ze pomiar masz przypisany do kasety, a kaseta rozpoznawana jestpo pinach, wiec jaki problem kalibrowacrolke RAZ i pozniej przy macie RAZ itd. Nie czaje jaki masz problem, bo ja niewidze problemu. zawsze mam zkalibrowany papier i zawsze naswietla zgodnie z ICC.
stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...
w cewe (czyli fotojokery, rosmany, niektore reale...) max DPI jakie warto ustawić to 300 (przy formatach 10 i 13 -maszyna nic więcej nie "zobaczy" , jeśli zależy Ci na wydrukach 400DPI to zamów przynajmniej jedno zdjęcie w formacie 20 + np. format 10, 13 wtedy wszystkie foty będą skanowane tak jak format 20...
fotmat 10 to nic innego jak wysokość boku w cm, analogicznie formaty 13,20,30
z tym że kadrując ustaw sobie :
-10,2 cm
-12,8 cm
-20,3 cm
-30,5 cm
Komentarz