Kadrowanie i obróbka fotek w PC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • A610
    Bywalec
    • 2006
    • 123

Kadrowanie i obróbka fotek w PC

Mam problem, zrobiłem moją małpką kilka fotek na rajdzie samochodowym; net krzyczy, że fajne, tylko ostrość nie ta (kompresja automatyczna) i żeby trawę z kadru usunąć.
    Jaką procedurę zastosować?
    Kadrowanie, zmniejszanie (800x600??), wyostrzanie, itd...
    Nie podejmuję się samodzielnie korzystać z opcji kolor/ostrość, wolę pozostać na autokontrast i autokolor.
    Tylko jaka kolejność tych operacji jest optymalna?
    Mam jakieś opory przed stosowaniem obróbki graficznej, ale chciałbym korzysta z prostych zasad kadrowania i ulepszania wyglądu fotek.
    CANON A610 moje skromne 63 Rajd Polski
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Zamieszczone przez A610
    Mam problem, zrobiłem moją małpką kilka fotek na rajdzie samochodowym; net krzyczy, że fajne, tylko ostrość nie ta (kompresja automatyczna) i żeby trawę z kadru usunąć.
    Jaką procedurę zastosować?
    Kadrowanie, zmniejszanie (800x600??), wyostrzanie, itd...
    Nie podejmuję się samodzielnie korzystać z opcji kolor/ostrość, wolę pozostać na autokontrast i autokolor.
    Tylko jaka kolejność tych operacji jest optymalna?
    Mam jakieś opory przed stosowaniem obróbki graficznej, ale chciałbym korzysta z prostych zasad kadrowania i ulepszania wyglądu fotek.
    kolejność: kadrowanie>zmniejszanie>wyostrzanie, nie inaczej....
    20Dset
    maj łeb...

Komentarz

• A610
      Bywalec
      • 2006
      • 123

A może mi na szybko odpowiecie, czy w programach graficznych można ustawić funkcję kadrowania, aby zachowywać proporcje fotki albo jeszcze lepiej wybierać takowe proporcje?
      CANON A610 moje skromne 63 Rajd Polski

Komentarz

• wues
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 19

Oczywiście. Z darmowych polecam Adobe Photoshop Album Starter Edition. Możesz wybierać kadrowanie z proporcjami zdjęcia albo zastosować kilka innych (do wyboru).

Komentarz

• Giraff
          Bywalec
          • 2006
          • 100

FastStone Image Viewer to program o naprawdę sporych możliwościach. I do użytku domowego - jest za darmo.
          Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• bartosz108
            Bywalec
            • 2006
            • 197

I oczywiście www.irfanview.com
            Za darmo i po polsku.
            BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

Pracuję...