win xp prawa dostępu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

win xp prawa dostępu

jest tak, chciałem pod XP prof ustawić ograniczenia dostępu dla różnych użytkowników [kuzyn przyjeżdża, trzeba było ratować zasoby], coś mi się popieprzyło i zablokowało mi część folderów, nawet z poziomu administratora

jak loguję się w trybie awaryjnym pojawia mi się konto administratora z hasłem, jakiego nigdy nie miałem, do tego utworzyło mi się "nieznane konto" które ma chyba dostęp do części zasobów, ale skąd ono nie mam pojęcia, parę dziwnych komunikatów podaję poniżej

ma ktoś pomysł jak odblokować dostęp do wszystkich zasobów???

interesuje mnie zwłaszcza to konto nieznane, długo nie miałem dostępu nawet do moich dokumentów, nagle, gdy chciałem po raz enty dodać grupy uprawnione do dostępu zamiast jednej jaką wybrałem pojawiły mi się wszystkie i do tego to dziwne konto

20Dset
    maj łeb...
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

mo9że miałeś włam na kompa ??
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Tytus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez mattnick
      mo9że miałeś włam na kompa ??
      raczej nie, Outpost podaje mi czasami jakieś komunikaty, że ktoś czegoś próbuje ale raczej nic poza tym, to się stało jak zacząłem w ustawieniach grzebać...
      20Dset
      maj łeb...

Komentarz

• mattnick
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1735

chciałeś dobrze wyszło źle...ciekawe czy da się odratować pliki...
        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

chciałeś dobrze wyszło źle...ciekawe czy da się odratować pliki...
          dało się, ZABEZPIECZENIA>ZAAWANSOWANE>WŁAŚCICIEL - wybrałem, admina, kliknąłem zastosuj i nagle dodały sie wszystkie grupy użytkowników jako dopuszczone

może niektóre katalogi tworzyłem jakoś inaczej i po wyłaczeniu uproszczonego udostępniania folderów system potraktował je inaczej...

ale szafa gra :smile:

ale jedna rzecz jest pojeb....ciekawe, czy to dziura jakaś???

otóż z poziomu konsoli nie mogłem zmienić uprawnień i zabezpieczeń poszczególnych dysków ale z poziomu głupiego eksploatora i wybraniu zabezpieczeń już tak...tego to ja już nie rozumiem...
          Ostatnio edytowany przez Tytus; 289.
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• marnow
            Coś już napisał
            • 2005
            • 91

Proste udostępnianie jest do d...y, najlepiej je wyłącz. Problemy o których pisałeś związane były z tym że usunięty został właściciel z danego zasobu (pliku, katalogu, dysku) którym jest administrator (default). Jesli tak sie stanie nie możesz dokonywać zmian w uprawnieniach, do momentu kiedy ponownie stanie się on twoją wlasnością.

Twoje nieznane konto to konto ktore istniało poprzednio w twoim systemie, lecz zostało usunięte, to co widzisz w uprawnieniach (S-1-5-21.....) to pozostałości po nim. Dzieje sie tak kiedy właściciel tego konta mial uprawnienie do danego zasobu, a konto zostało usunięte z systemu.

--
            marnow

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

Wylacz proste udostepnianie i przejmij wlascicuela plikow (nie zpomniej o dziedziczeniu pracwnien z podkatalogami - w razie czego naklikasz sie

Komentarz

• Tytus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1358

Zamieszczone przez marnow
                Proste udostępnianie jest do d...y, najlepiej je wyłącz. Problemy o których pisałeś związane były z tym że usunięty został właściciel z danego zasobu (pliku, katalogu, dysku) którym jest administrator (default). Jesli tak sie stanie nie możesz dokonywać zmian w uprawnieniach, do momentu kiedy ponownie stanie się on twoją wlasnością.

Twoje nieznane konto to konto ktore istniało poprzednio w twoim systemie, lecz zostało usunięte, to co widzisz w uprawnieniach (S-1-5-21.....) to pozostałości po nim. Dzieje sie tak kiedy właściciel tego konta mial uprawnienie do danego zasobu, a konto zostało usunięte z systemu.

--
                marnow
                Dzięki, pewne rzeczy kumam teraz lepiej, amator jestem pod tym względe straszny, słuchajcie, a jak najlepiej i najłatwiej przede wszystkim ustanowić konto które miałoby bardzo ograniczony dostęp do zasobów i programów?

Nie radzę sobie np z tak banalną rzeczą jak pulpit i menu start "gościa", teoretycznie w folderze [document setings>gość]nie ma tam nic, a jak loguję się jako gość są na pulpicie linki do niektórych programów a menu start jest kompletne jak dla admina...
                Ostatnio edytowany przez Tytus; 289.
                20Dset
                maj łeb...

Komentarz

• Przemo(c)
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 116

Wpisz sobie w "uruchom" gpedit.msc
                  Tam jest mnóstwo różnych ustawień, zabezpieczeń, etc. Na pewno znajdziesz coś dla siebie
                  There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.

Komentarz

• mattnick
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1735

a nie lepiej poukrywać foldery albop przypisać hasło do nich i tyle ??
                    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Tytus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

a nie lepiej poukrywać foldery albop przypisać hasło do nich i tyle ??
                      jeżeli chodziłoby tylko o foldery to co innego, ale tu chodzi o cały profil, a ja nie wiem, jak się go tworzy, chodzi o dopuszczenie do wybranych folderów, programów itp....

ale mam syf w systemie...chyba skończy się to stawianiem od nowa wszystkiego...
                      20Dset
                      maj łeb...

Komentarz

• marnow
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 91

Sprawa jest prosta przynajmniej co do utworzenia nowego profilu...stwórz nowego użytkownika....i dodaj go do grupy zwykłych uzytkownikow. Po zalogowaniu się taki uzytkownik bedzie mial tylko dostep do swojego profilu dokumenty, pulpit, etc. Nie bedzie mógł przegladać innych profili, dokonywać zmian systemu, instalować oprogramowania itp. Oczywiście bedzie mógł korzystać z oprogramowania zainstalowanego "dla wszystkich" na twoim kompie.

Jeśli chcesz dokonywać głębszych modyfikacji to jak kolega poprzednio wspomniał gpedit.msc....może tam dosłownie zrobić praktycznie wszystko.

Osobiście nie polecam Ci używania gpedit jeśli nie czujesz pewnie w zaawansowanej konfiguracji systemu...można sobie "namieszać".

--
                        marnow

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Tytus
                          jeżeli chodziłoby tylko o foldery to co innego, ale tu chodzi o cały profil, a ja nie wiem, jak się go tworzy, chodzi o dopuszczenie do wybranych folderów, programów itp....

ale mam syf w systemie...chyba skończy się to stawianiem od nowa wszystkiego...
                          No to sprobuj zebrac do kupy i siebie i system czyli:
                          1) reinstalka
                          2) jak juz porzadnie postawiony, ze standardowym zestawem sterownikow i software tak by nikt nie narzekal to backup (np Norton Ghost, najlepiej nagrany na DVD i do tego posiadanie startowej dyskietki/plyty CD z Norton Ghostem)
                          3) dodawanie poszczegolnych uzytkownikow i mieszanie im prawami poprzez gpedit
                          4) jak cos spierdzielisz i nie uda ci sie w rozsadnym czasie naprawid to odzysk backupu z punktu 2 i zabawa od nowa

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                            No to sprobuj zebrac do kupy i siebie i system czyli:
                            1) reinstalka
                            2) jak juz porzadnie postawiony, ze standardowym zestawem sterownikow i software tak by nikt nie narzekal to backup (np Norton Ghost, najlepiej nagrany na DVD i do tego posiadanie startowej dyskietki/plyty CD z Norton Ghostem)
                            3) dodawanie poszczegolnych uzytkownikow i mieszanie im prawami poprzez gpedit
                            4) jak cos spierdzielisz i nie uda ci sie w rozsadnym czasie naprawid to odzysk backupu z punktu 2 i zabawa od nowa
                            tak zamierzam, tak zamierzam...w lipcu...

już nawet nagrywarkę DVD kupiłem...
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• jadeit
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 466

ja polecem jeszcze ten artykuł

dotyczy przedewszystkim dostępu z zew.
                              outpost czasem potrafi sie wyłozyc i ja z niego zrezygnowałem
                              na rzecz sygate personal firewall na blokade wyjść
                              i sprzetowego routera na blokade wejść

jak masz zbędną stówe to polecam sprzetowy router dryteka
                              który chętnych na Twoje zasoby banuje sprzetowo

pozdrawiam
                              Ostatnio edytowany przez jadeit; 816.
                              un point c'est toi
                              fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

Pracuję...