RAW a przestrzeń kolorów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karczmarz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

RAW a przestrzeń kolorów

Witam,

Korzystam w 350d z zapisu w RAW-ie. Przestrzeń kolorów pozostała tak jak kiedyś gdy korzystałem z .jpeg, czyli sRGB. Zacząłem się zastanawiać czy przy RAW-ach ma to znaczenie, skoro jest to surowy plik? Na chłopską logikę powinno być bez znaczenia, ale ostatnio połknąłem trochę wiedzy o kolorach itd i mam zamęt w głowie :-D
    Proszę o oświecenie. Poza tym, czy w DPP (ostatnia wersja) można ustawić inną przestrzeń kolorów niż sRGB. Jeśli plączę zagadnienia proszę o łaskawość i udzielenie mi kilku wskazówek.

pozdrawiam
    jarek
    www.karczmarzyk.com
    www.karczmarzyk.eu
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

hmmm... tylko myślę na głos..

RAW to zapis fizycznych rekordów matrycy. W takim razie, ponieważ matryca nie pracuje w żadnej przestrzeni barwnej, a jedynie ma swoje możliwości hardware'owe (czułość sensorów i wzór filtra barwnego), to rodzaj wywoływania powinien determinować przestrzeń kolorów. Na zdrowy rozum to "wywoływacz" określa do jakiej przestrzeni skonwertujemy to co widzi matryca.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Ustawienia w aparacie nie mają znaczenia. Przestrzeń wybierasz podczas konwersji RAW'a.
      BTW Z tego co gdzieś na forum czytałem to soft od canona podczas konwersji korzysta z ustawień w aparacie...ACR na 100% olewa wszystko co sobie ustawisz w aparacie (przestrzeń, saturacje, wyostrzanie itp.)
      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• karczmarz
        Coś już napisał
        • 2005
        • 76

dzięki za odpowiedź.
        pozdrawiam
        jarek
        www.karczmarzyk.com
        www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• mjastrzebski
          Początki nałogu
          • 2005
          • 450

Zamieszczone przez karczmarz
          Witam,

Korzystam w 350d z zapisu w RAW-ie. Przestrzeń kolorów pozostała tak jak kiedyś gdy korzystałem z .jpeg, czyli sRGB. Zacząłem się zastanawiać czy przy RAW-ach ma to znaczenie, skoro jest to surowy plik? Na chłopską logikę powinno być bez znaczenia, ale ostatnio połknąłem trochę wiedzy o kolorach itd i mam zamęt w głowie :-D
          Proszę o oświecenie. Poza tym, czy w DPP (ostatnia wersja) można ustawić inną przestrzeń kolorów niż sRGB. Jeśli plączę zagadnienia proszę o łaskawość i udzielenie mi kilku wskazówek.

pozdrawiam
          jarek
          Przeczytaj ze zrozumieniem watek:
          http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

Albo spojrz na jedno zdjecie z tego watku:

Tam widac, ze przestrzen barw 20D jest wieksza od Adobe RGB.
          I teraz juz jasne?? Plik RAW to zapis tego co zarejestrowala matryca. I okazuje sie ze gamut 20D jest wiekszy niz przestrxzen robocza Adobe RGB!! A konwersja do przestrzeni sRGB tudziez Adobe RGB czy co tam se wybierzesz odbywa sie w wywolywania RAW'a. Wiec jesli konwertujesz w komputerze, to ustawienie w aparacie nie ma znaczenia.

Nie wiem jak w DPP ale w RawShooter'e (na pewno wersji platnej nie wiem jak darmowej) mozna wybrac docelowa przestrzen barw. Strzelam ze w C1 tez.

Marcin
          Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

Pracuję...