PICASA dla Linuksa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • joshua
    Bywalec
    • 2005
    • 128

PICASA dla Linuksa

Jeżeli było, proszę adminów o usunięcie, szukałem ale nie znalazłem.
    __________________________________________________ ________

Picasa for Linux

Ostatnio edytowany przez joshua; 3688.
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Przez Wine? Półśrodek.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Peri Noid
      Uzależniony
      • 2006
      • 604

Półśrodek. Ale działa, i to całkiem sympatycznie i nawet sprawnie. Ściągnąłem, zainstalowałem - działa. Nawet RAW-y Canonowskie wsiorbuje sam, bez dodatkowego softu. Nie testowałem tylko importu zdjęć prosto z aparatu, bo mnie to nie interesuje.
      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• vinc3

Zamieszczone przez Peri Noid
        Półśrodek. Ale działa, i to całkiem sympatycznie i nawet sprawnie.
        ale przez wine :-) no i wyglada tak ze sie poplakac idzie... neeeh...
        gimp zostaje.

Komentarz

• Peri Noid
          Uzależniony
          • 2006
          • 604

GIMP-a i tak używam do obróbki - Picasa jest softem raczej do katalogowania zdjęć, chociaż ma bardzo fajne opcje do podstawowej obróbki zdjęć (po całości zdjęcia: prostowanie kadru, dopasowanie kolorów, podstawowe filtry wyostrzające/zmiękczające, coś a'la filtr połówkowy). W GIMP-ie można zrobić to samo i całą masę rzeczy ponad to, ale dla odmiany nie można katalogować fotografii.
          Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• dentharg
            Uzależniony
            • 2005
            • 867

Coś było na ten temat. Zamiast Picasy 4 Linux lepiej używać digikama/f-spota. Natywne, otwarte i działa bardzo podobnie.
            Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• _invictus
              Bywalec
              • 2006
              • 143

Jasne że digikam jest o wiele lepszy, a jeszcze wersja 0.9 która niebawem się ukaze, będzie miała dużo użytecznych funkcji - 16b tiff, color managment itd. Do tego wtyczki kipi i digikamplugins, i mamy calkiem fajne narzędzie

Komentarz

• Peri Noid
                Uzależniony
                • 2006
                • 604

Digikam, mówicie... No to już instaluję i oglądam :-) Tylko w domu mam więcej zdjęć, więc tam będą testy "na całego".

Komentarz

• dentharg
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 867

nie zapomnij o digikamplugins..
                  Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• Peri Noid
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 604

Zamieszczone przez dentharg
                    nie zapomnij o digikamplugins..
                    No bez przesady

Pierwsze wrażenia - Picasa jest może trochę estetyczniej wykonana (kwestia gustu oczywiście). Ale lubię natywne aplikacje chyba się do digikam-a przekonam. Aczkolwiek mojego aparatu nie obsługuje (na szczęście i tak zgrywam fotki bezpośrednio z karty).

Komentarz

• _invictus
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 143

to że nie obsługuje to chyba wina nieaktualnej biblioteki libgphoto (popatrz)
                      a co do wyglądu - masz kilka preset'ów wyglądu, wkomponowanych w program + duże możliowści zmiany układu paneli programu

Komentarz

• Peri Noid
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 604

Zamieszczone przez _invictus
                        to że nie obsługuje to chyba wina nieaktualnej biblioteki libgphoto
                        Wiem, wiem. To trochę z lenistwa :-) bo w PLD jeszcze jest starsza wersja. Budoję nowszą z CVS-u, zobaczy się co z tego wyjdzie. Ale i tak nie sądzę, że będę tego używał - szybciej jest wciągnąć obrazki prosto z karty. Albo zrzucić je z karty na fotobank, a potem wciągnąć do kompa.
                        Zamieszczone przez _invictus
                        a co do wyglądu - masz kilka preset'ów wyglądu, wkomponowanych w program + duże możliowści zmiany układu paneli programu
                        W sumie nie jest złe. Muszę się przyzwyczaić i tyle.

Komentarz

Pracuję...