Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Potrzebuję informacji na tema sposobu zwiększenia wilekości DPI zdjęcia np z 75dpi na 300 dpi. Mam zjęcia zrobione aparatem 10D, które niestety w programach graficznych figurują jako 75dpi. A do drukarni muszę je wysłać w wielkości minimum 300dpi. Dodam, że nie chodzi tu o proste ustawienie wilekości dpi na 300 podczas wydruku na drukarce.
Wiem, że będzie się to wiązało z utratą jakości.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich.
link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.
Dpi (dots per inch - punktów na cal) to nie miara rozdzielczości zdjęcia. Miarą rozdzielczości zdjęcia jest jego rozmiar w mierzony pikselach. Jeśli oddajesz materiał do druku lub labu wtedy miara dpi zaczyna mieć znaczenie, bo pozwala stwierdzić czy będzie można przy danym rozmiarze końcowego wydruku zachować optymalną wartość dpi (typowo 300 dpi lub więcej). I tutaj działa prosta matematyka - bierzesz rozmiar końcowego wydruku mierzony w centymetrach, zamieniasz to na cale i mnożysz wymiary razy 300 (dpi) - otrzymujesz rozdzielczość w pikselach, która jest wymagana, żeby wyprodukować końcowy materiał w 300 dpi bez potrzeby interpolacji w górę. Przykładowo: chcemy wydruk 20x30 cm, czyli 7,8x11,8 cali. Po obliczeniach mamy rozdzielczość ok. 2300x3500. Jeśli nasz aparat produkuje materiał w takiej rozdzielczości (czyli jakieś 8Mpix) to nie musimy interpolować - w przeciwnym wypadku trzeba interpolować w górę co oczywiście niesie jakąś degradację obrazu (tym większą im większy stopień interpolacji).
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Jeśli uzywasz Photoshopa to możesz odczytać rozmiar jaki będzie na wydruku korzystając z opcji "Image Size". Po wybraniu odznacz opcję "Resample Image" a w polu "Resolution" wpisz sobie wymagane DPI. Program automatycznie przeliczy rozmiary obrazka dla wybranych jednostek.
To działa też w drugą stronę, możesz podać rozmiar a Photoshop wyliczy ci ile to będzie DPI.
Przy włączeniu "Resample Image" i podaniu DPi, otrzymasz obrazek przeskalowany do takiej rozdzielczości jaka ci potrzebna.
Można i co z tego? Podałem przykład z użyciem konkretnego programu żeby nie było nieporozumień. Jak ktoś chce to sobie wydedukuje jak to zrobić czymś innym.
Witam.
Potrzebuję informacji na tema sposobu zwiększenia wilekości DPI zdjęcia np z 75dpi na 300 dpi. Mam zjęcia zrobione aparatem 10D, które niestety w programach graficznych figurują jako 75dpi. A do drukarni muszę je wysłać w wielkości minimum 300dpi. Dodam, że nie chodzi tu o proste ustawienie wilekości dpi na 300 podczas wydruku na drukarce.
Wiem, że będzie się to wiązało z utratą jakości.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich.
A po co chcesz to zmieniac??
Wazne jest to tylko gdy chcesz sam ustawic zdjecie pod rozmiar w pikselach, zeby w LABIe tylko naswietlono bez przeskalowania. Wtedy sam mozesz sobie zdjecie wyostrzyc, itd, zeby Laboludek tego nie robil za Ciebie. Wtedy musisz znac DPI z jakim LAB naswietla, (najczesciej 300DPI). Wtedy zadany rozmiar odbitki w cm definiuje rozmiar pliku w pikselach.
Przy maszynie 300DPI i zdjeciu 10x15cm plik musi miec 1205 na 1795 pikseli.
Przy maszynie 400DPI i zdjeciu 10x15cm plik musi miec 1606 na 2394 pikseli.
A gdy zaniesiesz do LABu plik jpg o rozmiarze wiekszym/mniejszym w pikselach, to LAB bez pytania Ciebie o zdanie najpierw przeskaluje zdjecie na mniejsze/wieksze w pikselach a potem naswietli.
I jak nawet wpiszesz w EXIF'a 10,000 DPI, to odbedzie sie to dokladnie tak samo :-) Ba, mozesz wyciac EXIF'a i bedzie tak samo.
szukajac rozmiarow pliku do zrobienia odbitki natrafilem na ten temat.. wg mjastrzebski odbitka 10x15 powinna miec wymiar 1205 na 1795 pixeli.. tyle ze to nie jest wcale stosunek 3:2 czyli ani nie odpowiada klatce aparatu ani rozmiarowi odbotki.. wiem ze na forum byl gdzies link do tabelki z rozmiarami ale nie moge tego znalezc w zaden sposob.. moze mi ktos pomoc?
40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
wiem ze na forum byl gdzies link do tabelki z rozmiarami ale nie moge tego znalezc w zaden sposob.. moze mi ktos pomoc?
A mozesz mi powiedzieć po co ?
przecierz obiczenie jest banalne
Bok zdjęcia w mm razy 12 to daje 300 dpi
Bok zdjęcia w mm razy 16 to daje 400 dpi
Bok zdjecia w mm razy 8 to daje 200 dpi
10 x 15 -> ( 100 x 12 ) i ( 150 x 12 ) czyli 1200 x 1800
trzeba jeszcze tylko pamiętać że 10 x 15 to rozmiar "handlowy" i tak naprawde rzeczywiste rozmiary odbitek sa inne. A jak inne to juz jest różnie w różnych labach dlatego wszelki tabelki wiesza sie w WC a liczy sia samemu
a skad biora sie te smieszne 2mm z kazdej strony??
te 2mm to tak zwany spad. maszyna nie zawsze precyzyjnie przytnie zdjecie i tenze spad jest potrzebny aby na zle przycietej krawedzi nie bylo bialego paska. Majac spad maszyna tnie po zadruku, wiec nei ma mozliwosci zostawienia niezadrukowanych paskow na zdjeciu.
mam nadzieje, ze Ci nie zamieszalem
pzdr,
Łukasz Chyrek canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Komentarz