PTLens i RAW

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GRiD

PTLens i RAW

Witajcie.

Kilka dini temu usiłowałem użyć plugina PTLens
    do korekty dystorsji w plikach RAW, okazało
    się, że plugin nie czyta danych EXIF z RAW'ów.

Czy macie jakiś sposób aby to obejść?

pozdrawiam
    GRiD
  • maku
    Uzależniony
    • 2004
    • 563

To raczej późna odpowiedź ale może komuś się jeszcze przyda.

Trzeba korzystając z oryginalnego softu Canona wygenerować JPEG+exif. Nie pamiętam czy można wygenerować TIFF+exif ale jeśli skorzystasz z takiego JPEG to PTLens w jakis zakręcony sposób zapamiętuje tego exifa. Być może jest to kwestia umieszczenia jpega z exifem o takiej samej nazwie jak tiff w tym samym katalogu. Nie wiem tego dokładnie ale jakoś mi się udawało.

Komentarz

• GRiD

To raczej późna odpowiedź ale może komuś się jeszcze przyda.
      dzięki, to działa, chciałbym mieć jednak jakąś kontrolę przy konwersji rawa, więc canonowski konwerter odpada...

pozdrawiam
      GRiD

Komentarz

• maku
        Uzależniony
        • 2004
        • 563

Nie wiem którego oprogramowania Canona używasz więc może piszę zbytecznie.
        Jeśli masz 300D to faktycznie zapomnij o tym szajsie który dostałeś „za darmo” razem z aparatem. (nie używam tak długo że już nawet nazwy nie pamiętam).
        Polecam Canonowski DPP. (do niedawna był rozprowadzany tylko z serią 1 teraz dodają to chyba do też do 20D). W przeciwieństwie do poprzednika daje podgląd w czasie rzeczywistym (np. ustawianie temperatury) czego brak w poprzedniej wersji byłwdziwym koszmarem.
        Jak już poustawiasz sobie wszystko tak ja Ci pasuje wybierasz Tools->Transfer to Photoshop i dalej za pomocą PTlens robisz resztę.Zaletą takiej metody jest to że nie przeprowadzasz korekcji PT na pliku który jest skompresowany do JPEG.

W tej chwili właśnie zainspirowany Twoją odpowiedzią sprawdziłem jak to działa. No i po prostu działa bez problemu. Jak dla mnie jeszcze jeden argument na korzyść DPP.

Pozdrawiam

Jeśli chodziło Ci o obróbkę na poziomie RAW to chyba się nie da ale bardzo chętnie wysłucham wskazówek tych co wiedzą więcej.

Komentarz

Pracuję...