Soft do resizeowania na 1600x1200 nie zapisujący EXIF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Wszystkie dane dotyczące dopuszczenia lub niedopuszczenia foty są TU

Komentarz

• Il fuoco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

oki, już dzięki - już wiem co i jak. znajomy ma listę.
      no to nic. dziękuję za okazane zainteresowanie i pomoc.
      z mojej strony koniec topicu.
      | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• Il fuoco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
        Niby jakim cudem? Mozesz wkleic jakiegos screena? Jestem ciekawe jak to wyglada U mnie widac same krzaki i chinszczyzne ...zadnego sladu nazwy softu
        Ostatnio edytowany przez Il fuoco; 2978.

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Il fuoco, no faktycznie ...zwracam honor

Komentarz

• Il fuoco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

spoko spoko

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Można przekleić exif jheadem. Pod win też.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Tylko po co kombinować skoro lista sprzętu do zdjęć indentyfikacyjnych oraz parametry tych zdjęć są ściśle określone ? Przecież łatwiej i szybciej jest w studiu zrobić dobrą fotę , zgodnie z wytycznymi niż kombinować z zamianami exifów .

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Hmm... kurcze, dziwne problemy macie. Ja to bym sobie (uzywajac tych narzedzi co wyzej) zrobil prosty skrypt, ktory by
                  • zachowal exifa ze zdjecia
                  • zrobil stosowne rescale/resize/cokolwiek. Albo napisal na ekranie "a teraz edytuj sobie te fotki chocby i szopem i niech on tam wpisuje co chce"
                  • Wrzucil exifa z powrotem do zdjecia

Calosc obslugiwana jednym poleceniem, 5 minut roboty. A tu propozycje kombinacji z Irfanem, zaznaczaniem zawsze jakichs opcji itp. itd... no ale ja to dziwny jestem :-/
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz1972
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3042

Zamieszczone przez muflon
                    Hmm... kurcze, dziwne problemy macie. Ja to bym sobie (uzywajac tych narzedzi co wyzej) zrobil prosty skrypt, ktory by
                    • zachowal exifa ze zdjecia
                    • zrobil stosowne rescale/resize/cokolwiek. Albo napisal na ekranie "a teraz edytuj sobie te fotki chocby i szopem i niech on tam wpisuje co chce"
                    • Wrzucil exifa z powrotem do zdjecia

Calosc obslugiwana jednym poleceniem, 5 minut roboty. A tu propozycje kombinacji z Irfanem, zaznaczaniem zawsze jakichs opcji itp. itd... no ale ja to dziwny jestem :-/
                    Ale to nie jest możliwe , gdyż nie możesz zrobić zdjęcia innym aparatem niż jest na liście , więc wszystkie DSLRy 2/3 odpadają niezależnie czy inne dane będą ok czy też nie .
                    Więc reasumując : musiałbyś wrzucić exif z innego aparatu , który i tak musiałbyś mieć a to jest bez sensu.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Wcale nie musisz mieć aparatu, żeby zdobyć exif z niego. Przecież możesz znaleść gdzieś w sieci fotkę i podklejać z niej.
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez Tomasz1972
                        Więc reasumując : musiałbyś wrzucić exif z innego aparatu , który i tak musiałbyś mieć a to jest bez sensu.
                        A co za problem poprosic kogos na forum o jedna fotke ze "slusznego" sprzetu, zapisac z niej exifa do pliku i potem z niego korzystac? Ewentualnie zmieniajac w nim date/przyslone/inne parametry do wyboru.

No dobra, nie jedna linijka, powiedzmy piec i nie 5 minut, ale 15, bo trzeba w manualu wygrzebac stosowne opcje...

Komentarz

• Tomasz1972
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3042

Tylko po co ? Po to by w razie wpadki utracić koncesję na wykonywanie zdjęć indentyfikacyjnych ?

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Tylko po co ? Po to by w razie wpadki utracić koncesję na wykonywanie zdjęć indentyfikacyjnych ?
                            No moment.. skoro tak, to dowolna kombinacja jest 'be' a jedyne rozwiazanie, ktore nie ma tej wady to zakup stosownego aparatu. Ja chyba tu czegos nie rozumiem...

Komentarz

• Tomasz1972
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3042

Zamieszczone przez muflon
                              No moment.. skoro tak, to dowolna kombinacja jest 'be' a jedyne rozwiazanie, ktore nie ma tej wady to zakup stosownego aparatu. Ja chyba tu czegos nie rozumiem...
                              Fota musi spełniać warunki :

1.Zapisane w formacie graficznym *.JPG,
                              2.Rozdzielczość 1600 * 1200 pikseli,
                              3.Standard przestrzeni barw: sRGB,
                              4.Głębia kolorów: 24 bity (odwzorowanie 16,7 miliona kolorów),
                              5.Nagłówek zdjęcia musi zawierać informacje o parametrach ekspozycji oraz modelu
                              aparatu wykorzystanego do pobrania zdjęcia. Informacje te muszą być zapisane
                              w formacie EXIF wersja od 2.1 lub 2.2,
                              6.Zdjęcie przeznaczone do nagrania na nośniku CDR musi posiadać orientację pionową (w nagłówku EXIF musi znajdować się informacja o orientacji zdjęcia). Rotację zdjęcia do orientacji pionowej będzie umożliwiało oprogramowanie ZF.
                              Trudne do wykonania ?

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

5.Nagłówek zdjęcia musi zawierać informacje o parametrach ekspozycji oraz modelu aparatu wykorzystanego do pobrania zdjęcia.
                                No to po sprawie. Dwie mozliwosci: albo grzecznie kupujemy przepisowy aparat (i koniec tematu), albo kombinujemy. A z pierwszego postu wnioskuje, ze autorowi chodzi raczej o to drugie.

Trudne do wykonania ?
                                Nie, wszystkie te rzeczy (zwiazane z exifem) to bardzo proste operacje, do zrobienia jednym poleceniem.

Komentarz

Pracuję...