Wstawianie nieba

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Niektóre montaże mogą był ładne dopracowane , mieś sens i swoje uzasadnienie.
    Mnie najbardziej rażą montaże typu : młoda para w letnich strojach na szczycie oblodzonego MOUNT EVERESTU - po prostu kicz.

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez Voytas
      Znacie jakies inne sposoby?
      the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez borkomar
        Ale akurat ten rodzaj fotomontazu jest czesto stosowany poprzez czlonkow CB.
        czlonkowie CB nie sa dla mnie, generalnie, wykladnia fotografii. wiedzy na temat sprzetu - predzej. ale umiejetnosci fotografowania - niekoniecznie.

zupelnie pomijam fakt, ze sposrod tych uzytkownikow CB, ktorych zdjecia cenie najbardziej, tego typu praktyki sa rzadkoscia.

Pokazuja foty zrobione w pochmurny dzien na ktorych widac piekne blekitne niebo - i jesli to mozliwe chcialbym wiedziec jak to zrobic gdyz wydaje mi sie to calkiem przydatne. Przygode z dslr zaczalem nie dawno i shopowanie rowniez ( ponoc "kto pyta...")
        albo chcesz robic zdjecia, albo grafike komputerowa. fotograf zbiera tylek do wybranego motywu wtedy, kiedy warunki pogodowe sa optymalne. nedzne warunki pozostawiaja dla grafikow komputerowych i ich umiejetnosci "robienia z g...a delicji"

jest jeszcze trzecia mozliwoscia - robienie zdjec na zlecenie, za pieniadze ale takie osoby juz chyba powinny wiedziec jak przekleic niebo
        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
        www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

A lokalne korekty poszczególnych kanałów kolorystycznych to grafika też? Zwłaszcza jak nosi to nazwę filtrów połówkowych?
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            A lokalne korekty poszczególnych kanałów kolorystycznych to grafika też? Zwłaszcza jak nosi to nazwę filtrów połówkowych?
            robiona w szopce? zrob mi filtr neutralny polowkowy 4-dzialkowy w szopce. pokaz mi jaka gladkosc przejsc tonalnych uda Ci sie uzyskac.

zreszta, mieszasz pojecia. napisalem, ze przeklejanie/fotomontaz jest grafika komputerowa. kiedys, z braku laku, zaliczana do fotografii - dzis robiona praktycznie wylacznie komputerowo i jako tako naturalnie zwiazana z grafika komputerowa.

zreszta, jesli juz chemy mowic o srodkach typu software'owe polary i polowki (jak ktos bardzo musi tego uzywac), to moze zacznijmy od odroznienia korekty od fotomontazu. ten drugi pojawia sie tam, gdzie _tresc_ wyjsciowego zdjecia jest modyfikowana elementami z innych zdjec/grafik. korekta generalnie operuje na jednej naswietlonej klatce.

tyle kwestii pojeciowej. ocene "moralna" i wybor srodkow kazdy sobie musi zrobic sam.

MSZ, dobrego swiatla i dobrze naswietlonej klatki nic nie zastapi i jesli jest mozliwosc, to trzeba robic tak, zeby bylo prawidlowo naswietlone. jesli nie ma mozliwosci, a klient placi, to trzeba nauczyc sie dobrze wykorzystywac szopke i klientowi "wygodzic" ladnym montazem. krotka pilka
            jesli chodzi o srodki to jestem zwolennikiem jednej zasady - czego bys nie uzywal, rob to dobrze. jesli zakladasz szare czy kolorowe polowki, to nie rob tego tak jak 99% uzytkownikow plfoto (zeby bylo od razu widac, ze autor takie ma), tylko tak, zeby po zdjeciu nie bylo tego mozna rozpoznac. lub zeby sie "plynnie" komponowaly. jesli robisz fotomontaz to rob to tak, zeby obraz mial spojnosc i nie razil bezsensownymi zestawieniami... itd. itp. kazdego narzedzia mozna uzyc i dobrze i zle. trzeba tylko pamietac, ze to narzedzia i glowy, oczu i dobrych warunkow pogodowych nie zastapia
            Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
            www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez akustyk
              robiona w szopce? zrob mi filtr neutralny polowkowy 4-dzialkowy w szopce. pokaz mi jaka gladkosc przejsc tonalnych uda Ci sie uzyskac.
              To kwestia techniki, nie ideologii Gdyby matryce miały sto-bitowe piksele i rozpiętość tonalną kosmiczną, to byłoby to ok?

zreszta, mieszasz pojecia. napisalem, ze przeklejanie/fotomontaz jest grafika komputerowa. kiedys, z braku laku, zaliczana do fotografii - dzis robiona praktycznie wylacznie komputerowo i jako tako naturalnie zwiazana z grafika komputerowa.
              Wiem, czepiam się. Jestem złośliwy, bo wcześnie wstałem i ze studentami walczę
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

To kwestia techniki, nie ideologii Gdyby matryce miały sto-bitowe piksele i rozpiętość tonalną kosmiczną, to byłoby to ok?
                gdyby ktos wypuscil matryce sto-bitowej rozpietosci to bym sie posikal i sprzedal jakies szklo, zeby kupic: wieksze karty pamieci, wiekszy dysk, jakas plyte z dualem Opteronow, itd. itp.
                bo jakos by trzeba te RAW-y przemulic

wiem, czepiam sie...

Wiem, czepiam się. Jestem złośliwy, bo wcześnie wstałem i ze studentami walczę
                spoko. ja bede jutro zlosliwy
                www albo tez flickr

Komentarz

• borkomar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1083

Zamieszczone przez Akustyk
                  jest jeszcze trzecia mozliwoscia - robienie zdjec na zlecenie, za pieniadze ale takie osoby juz chyba powinny wiedziec jak przekleic niebo
                  Teraz to mi pojechałeś:wink: Tylko Ci co potrafia kiedys tez nie potrafili - no chyba ze Wy na CB juz sie tacy wspaniali rodzicie - bez urazy8)

Chodzi mi oczywiscie o ekstremalne warynki np:
                  Jestem gdzies i foce przy kiepskim niebie i nie bede miał mozliwości tego powtorzyc - i wtedy podmianka ( a nie za kazdym mozliwym razem).Mimo, iz zaczalem niedawno tez zalezy mi najpierw na poznaniu technik fotografii a dopiero na koncu shopowanie.Najchetniej chcialbym miec mozliwosc i umiec(moc) robic takie foty coby ich wogole nie pakowac do shopki.
                  5D +

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Teraz to mi pojechałeś:wink: Tylko Ci co potrafia kiedys tez nie potrafili - no chyba ze Wy na CB juz sie tacy wspaniali rodzicie - bez urazy8)
                    nie no, nie chodzilo mi o pojechanie. tylko po prostu stwierdzenie faktu - jesli sie chce na tym zarabiac, to powinno sie umiec poradzic w takiej sytuacji. a ze w praktyce zyciowej nie jest to rzadkie (sam sie przyznaje do paskudnych szopek na zlecenia), to zwyczajnie wypada wiedziec

Chodzi mi oczywiscie o ekstremalne warynki np:
                    Jestem gdzies i foce przy kiepskim niebie i nie bede miał mozliwości tego powtorzyc - i wtedy podmianka ( a nie za kazdym mozliwym razem).
                    szara polowka zawsze da Ci zrownowazony kadr. moze i z nieciekawym niebem, ale przynajmniej wzglednie naturalnym (w zaleznosci od umiejetnosci uzycia polowki).

o wklejance jest na stronie Radka "Radio Erewania". link byl wczesniej. mozna tez zrobic samemu doklejajac inne zdjecie i nakladajac na wlasciwe z maska. to w sumie podstawowe operacje w szopce, wiec raczej nie ma co opisywac
                    www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...