Podgląd zdjęć z Canona R3 na Windows

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fristajlor
    Bywalec
    • 2007
    • 244

Podgląd zdjęć z Canona R3 na Windows

Będąc na targach fotograficznych w Łodzi robiłem na swojej karcie zdjęcia dostępnym tam Canonem R3. O ile program graficzny mi odpala te pliki CR3, to niestety Windows nie wyświetla miniaturek co mocno utrudnia nawigację tudzież we właściwościach plików w zakładce szczegóły nie są dostępne informacje z exifa :/

Szukałem rozwiązania w necie i natknąłem się m.in. na kodek oferowany przez Canona ale w jego specyfikacji jest informacji o wspieraniu zdjęć z puszek sprzed ery "eRek".

Co zrobić, aby widzieć miniaturki w windowsie dla "eRek" i mieć dostęp do exifa?
    macrozone - forum o makrofotografii | flickr.com/maciejnielubowicz/

Pozdrawiam
    MAck
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 5119

Odp: Podgląd zdjęć z Canona R3 na Windows

Zamieszczone przez fristajlor
    Będąc na targach fotograficznych w Łodzi robiłem na swojej karcie zdjęcia dostępnym tam Canonem R3. O ile program graficzny mi odpala te pliki CR3, to niestety Windows nie wyświetla miniaturek co mocno utrudnia nawigację tudzież we właściwościach plików w zakładce szczegóły nie są dostępne informacje z exifa :/

Szukałem rozwiązania w necie i natknąłem się m.in. na kodek oferowany przez Canona ale w jego specyfikacji jest informacji o wspieraniu zdjęć z puszek sprzed ery "eRek".

Co zrobić, aby widzieć miniaturki w windowsie dla "eRek" i mieć dostęp do exifa?
    Nic nie robić. Używać do przeglądania FastStoneImageViewer za free i sobie czterech liter windą nie zawracać.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2939

W sklepie windows zainstaluj appke Raw Image Extrnsion. Tez mialem ten problem, myslalem ze irfanview nie dziala a to byl brak tej appki.
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 5119

Zamieszczone przez cauchy
        W sklepie windows zainstaluj appke Raw Image Extrnsion. Tez mialem ten problem, myslalem ze irfanview nie dziala a to byl brak tej appki.
        Najaktualniejsza wersja FSIV czyta CR3 i pokazuje miniatury bez żadnych apek windowsowych.
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• fristajlor
          Bywalec
          • 2007
          • 244

CR3 z mojego C80D mi czytało, natomiast z R3 nie...

U mnie się to nazywało Rozszerzenie obrazów RAW - zainstalowałem i mam już miniaturki oraz możliwość podglądu exifa, dzięki za podpowiedź!

Dodatkowych programów do przeglądania nie chciałem instalować.

Pozdrawiam
          MAck

Komentarz

• atsf
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 5119

Zamieszczone przez fristajlor
            CR3 z mojego C80D mi czytało, natomiast z R3 nie...

??? C 80D zapisuje w CR2, a nie w CR3.

Komentarz

• fristajlor
              Bywalec
              • 2007
              • 244

Zamieszczone przez atsf
              ??? C 80D zapisuje w CR2, a nie w CR3.
              Racja.

Pozdrawiam
              MAck

Komentarz

• adawro
                Pełne uzależnienie
                • 2011
                • 1109

Ha! Kiedyś się nie mogłem doczekać tego zapowiadanego dodatku, ale po jakimś czasie zapomniałem sprawdzać czy już jest - a tu proszę - od dłuższego czasu dostępne (no chyba że obsługę do samego CR3 dorobili dopiero niedawno)
                R3 + RF85LDS

Komentarz

Pracuję...