Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No i wlasnie my Ci mowimy ze czysty html a ty nam udowadniasz ze nie bo jakies ^#@!~)#&$( sciagnely flaszowego wynalazka iles razy... To ma byc dobry argument?
No i co z tego? Jak sie ma dwie lewe rece i totalne bezguscie to sie drze co sie da, wstawia zdjecia w podle ramki i kadruje centralnie, wystawia gnioty na plfoto i wazelinuje dookola zeby ktos z laski "dobry" wystawil... To ze dookola jest kupa tandety nie znaczy ze tak trzeba i to jest dobre.
No i wlasnie my Ci mowimy ze czysty html a ty nam udowadniasz ze nie bo jakies ^#@!~)#&$( sciagnely flaszowego wynalazka iles razy... To ma byc dobry argument?
No i co z tego? Jak sie ma dwie lewe rece i totalne bezguscie to sie drze co sie da, wstawia zdjecia w podle ramki i kadruje centralnie, wystawia gnioty na plfoto i wazelinuje dookola zeby ktos z laski "dobry" wystawil... To ze dookola jest kupa tandety nie znaczy ze tak trzeba i to jest dobre.
- myślę, że jest coś w tym, co piszesz... W istocie, w cywilizowanym świecie ludzie - może z braku czasu albo entuzjazmu - sugerują się opiniami innych. We wspomnianym przykładzie, taki zjadacz chleba jak ja, gdy widzi że coś-tam-coś-tam zostało pozytywnie ocenione przez kilka tysięcy budowniczych galerii, sam sięga po owo coś. Myślę że nie jestem tutaj osamotniony.
Dalej, już mówiłem, że galerie oparte o konieczność przewijania zdjęcia są do bani; podobnie inne wynalazki z przejściami i dźwiękami. Ale przecież nie wszystkie flashe są takie
Co do plfoto i wazelinowania to nie wiem o co Ci chodzi, ale dla mnie EOT
Galerie flashowe są z założenia do bani z następujących powodów:
-cała nawigacja opiera się na flashu - nie mozna używać przycisków przeglądarki (wstecz, do przodu)-potencjalny ogladający/klient musi się uczyć interefjsu galerii
- nie mozna wysłać komuś linka bezposrednio do wybranego zdjęcia ponieważ takie zdjęcie znajduje się wewnątrz s(y)wfa i należy je "wyklikać"
- nie można wyswietlić powiększenia minaturek w nowych oknach/panelach przegladarki - co bardzo utrudnia szybkie przeglądanie wybranych zdjeć
- strony we flashu poprawnie sie nie indeksują o ile nie posiadają alternatywnego drzewa menu w htmlu
- strony/galerie flashowe nie są przyjazne dla niepełnosprawnych (są niezgodne ze standardami)
- są nieprzyjazne dla uzytkowników wolniejszych łącz i komputerów
- uniemożliwiają odczytanie informacji z exifów (jezeli autor galerii nie chce ich prezentować to może być ewentualnie zaleta)
- animacje flash odwracają uwagę od prezentowanych treści (w tym wypadku fotografii) - efektowne przejścia, skaczące ramki itd. to nic innego jak nowocześniejsza wersja animowanych skaczących GIF-ów: misiów i piesków z czasów początków Internetu dla mas
Co do "głębokiej myśli" Kuchatka to jest ona jak najbardziej prawdziwa. Wszyscy jsteśmy w mniejszym lub większym stopniu podatni na marketing - piotr.23 jest widocznie w większym. Miliony użytkowników aparatów marki HP Medion, proszku Wizir czy też konsumentów szynki z biedronki również nie mogą się mylić.
Galerie flashowe są z założenia do bani z następujących powodów:
-cała nawigacja opiera się na flashu - nie mozna używać przycisków przeglądarki (wstecz, do przodu)-potencjalny ogladający/klient musi się uczyć interefjsu galerii
- nie mozna wysłać komuś linka bezposrednio do wybranego zdjęcia ponieważ takie zdjęcie znajduje się wewnątrz s(y)wfa i należy je "wyklikać"
- nie można wyswietlić powiększenia minaturek w nowych oknach/panelach przegladarki - co bardzo utrudnia szybkie przeglądanie wybranych zdjeć
- strony we flashu poprawnie sie nie indeksują o ile nie posiadają alternatywnego drzewa menu w htmlu
- strony/galerie flashowe nie są przyjazne dla niepełnosprawnych (są niezgodne ze standardami)
- są nieprzyjazne dla uzytkowników wolniejszych łącz i komputerów
- uniemożliwiają odczytanie informacji z exifów (jezeli autor galerii nie chce ich prezentować to może być ewentualnie zaleta)
- animacje flash odwracają uwagę od prezentowanych treści (w tym wypadku fotografii) - efektowne przejścia, skaczące ramki itd. to nic innego jak nowocześniejsza wersja animowanych skaczących GIF-ów: misiów i piesków z czasów początków Internetu dla mas
Co do "głębokiej myśli" Kuchatka to jest ona jak najbardziej prawdziwa. Wszyscy jsteśmy w mniejszym lub większym stopniu podatni na marketing - piotr.23 jest widocznie w większym. Miliony użytkowników aparatów marki HP Medion, proszku Wizir czy też konsumentów szynki z biedronki również nie mogą się mylić.
- a może: co kto woli? Może jeden lubi z Biedronki, a drugi we flashu? Ja akurat zastosowałem html, ale bawilem się też flashem i dajcie ludziom robić tak jak im się podoba.
- kilka Twoich argumentów nie trzyma sie kupy: o wyborze proszku wizir vs. inny decyduje cena i reklama. Natomiast prawie 80,000 ściągnięc albumu banana nie wynika z marketingu: to jest darmowa nakładka na JAlbum i można ją stosować podobnie jak dziesiątki innych -- nikt nic nie reklamuje. Tak więc Twój argument że jestem podatny na marketing jest do bani. Dlaczego istnieją setki odtwarzaczy mp3, a tylko kilka jest popularnych? Widziałeś reklamę winampa? Muchy?
- flash jak piszesz ma sporo wad, ale ma też i zalety: np. ciężko jest ściągnąć fotkę, jest estetyczny i zapewne dlatego jest popularny. Nie wiem: fachowiec zapewne znalazłby więcej argumentów, ja jestem amatorem
Piotr... Jak tak lecisz na ilosc to konkurencje zobacz...
Zobacz ile uzytkownikow jest na pbase... Rozkladaja Twoje 80tys sciagniec (ciekawe ilu nie zaisntalowalo i ilu darlo po dwa razy) na lopatki. A pbase to nedzny html jest. Maja ponad 1300 stron uzytkownikow po 300 uzytkownikow na stronie (390000+). To ludzie wystawiajacy co najmniej jedna fote. Ludzi majacych ponad piec jest ponad 900 stron (270000+). To chyba lepsza statystyka i bardziej wiarygodna jak sciagniecia, gdzie pewnie polowa zobaczyla "eee... to sux" i wywalila.
- a może: co kto woli? Może jeden lubi z Biedronki, a drugi we flashu? Ja akurat zastosowałem html, ale bawilem się też flashem i dajcie ludziom robić tak jak im się podoba.
Niech sobie ludzie robią jak im sie podoba tylko niech sie później nie dziwią, że ktoś nie ma ochoty przeglądać ich galerii właśnie ze względu na upierdliwą nawigację
Zamieszczone przez piotr.23
- kilka Twoich argumentów nie trzyma sie kupy: o wyborze proszku wizir vs. inny decyduje cena i reklama. Natomiast prawie 80,000 ściągnięc albumu ..
A czy pod słowem reklama/marketing rozumiesz tylko spoty telewizyjne czy też inne formy ogłaszania sie? W przypadku stron we flashu jest to swoistego rodzaju moda czy jak kto woli PR. Po prostu wielu ludzi ma galerię flashową -czemu ja mam być gorszy(?)
zalety: np. ciężko jest ściągnąć fotkę
Nie jest ciezko ściagnąć- ciężko jest do nich dotrzeć w aby je obejrzeć. Wszystko co ogladasz za pomocą przeglądarki www jest njpierw ściągane na lokalny dysk Twojego komputera. Jeżeli chodzi Ci o wyekstrachowanie samego pliku jpg z animacji to też nie stanowi to zadnego problemu, jest cała masa nrzedzi do wyciągania komponentów z swfów a w przypadku rozdzielczosci stosowanych w galeriach wystarczy swykłe wciśnicie klawisza PrintScreen a następnie ctrl+v w dowolnym programie graficznym.
jest estetyczny i zapewne dlatego jest popularny.
I na tym bym skonczył jezeli chodzi o zalety flasha. Jestem jak najbardziej za stosowaniem flasha do: pisania gier, tworzenia banerów reklamowych, filmów animowanych. Jestem natomiast przeciwnikiem stoswania flasha w dziedzinach , do których niekoniecznie się nadaje- czyli do tworzenia wszelkich elementów nawigacyjnych i całych stron internetowych. Po doczepieniu przyczepki do ferrarri możesz również dowieźć cegły na budowę i to jak efektownie... pytanie czy równie efektywnie jak np. jakimś pick-upem.
To ja się wyłamię... i nieco szerzej odpowiem na pytanie, które dręczy twórcę tego wątku.
Oto obrzydliwa wprost ilość przepaskudnych templatów galerii flashowych
Do wzięcia za malutkie pieniądze. Polecam przejrzec tez inne na tej stronie.
I taka moja refleksja nt. flasha zainspirowana komentarzami w tym wątku:
swego czasu byli zapewne na świecie ludzie, którzy nie mogli przełknąć np. kolorowej telewizji - bo to takie, powiedzmy, krzykliwe...
swego czasu byli zapewne na świecie ludzie, którzy nie mogli przełknąć np. kolorowej telewizji - bo to takie, powiedzmy, krzykliwe...
Swego czasu kolorowy telewizor to byl taki wynalazek z szyba w 3 kolorach przed czarno bialym kineskopem... Tandeta, nie? A pol bloku ludzi schodzilo sie w niedziele ogladac na "kolorowym" telewizorze tak samo jak teraz wszyscy leca na galerie flashowe...
Ja bym to porównał raczej do fascynacji sterowcami w XXleciu międzywojennym. Wielkie to było ciężkie efektowne aczkolwiek mało użyteczne, za to podobało się gawiedzi. Jumbojet i tak by z tego nigdy nie powstał . Przyszłośc www to raczej dalszy rozwój XHTML i CSS. Flash to żaden standard. To tylko jedna z zabawek która wykroiła sobie kawałek w tym torcie.
Zla opinia o flashu w galeriach bierze sie stad, ze wiekszosc galerii zrobiona jest zle. Mozna we flashowej nawigacji korzystac z przegladarkowego back/forward i tym samym poruszac sie po calej historii klikniec, mozna adresowac do konkretnego miejsca i mozna ten adres bookmarkowac, malo tego, widzialem tez jeszcze za czasow flasha 5 mozliwosc zapisywania dynamicznie ladowanego jotpega poprzez rmb jak w htmlu. Tylko trzeba chciec. Co nie zmienia faktu, ze w necie sporo jest tandetnych rozwiazan.
Komentarz