PS CS2 co z kolorami ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez bartekkaszub
    może napisz jak wywołałeś tego Rawa z którego jest ten crop, w ps cs2? jeśli tak, to bardzo by mnie interesowało jak udało się tobie pozbyć tych czerwonych "otoczek" :-)

Mam podejrzenie ze Janusz jednak nie w PS CS2 go wywolywal...

Komentarz

• Duty
      Bywalec
      • 2005
      • 244

może napisz jak wywołałeś tego Rawa z którego jest ten crop, w ps cs2? jeśli tak, to bardzo by mnie interesowało jak udało się tobie pozbyć tych czerwonych "otoczek" :-)

co to CA?
      Spróbuj na zakładce "detail" w ACR przesunąć "Color Noise Reduction" maksymalnie w prawo - tylko to w tym przypadku pomaga."Curve" na "strong contrast".
      Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• bartekkaszub
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 48

Zamieszczone przez Duty
        Spróbuj na zakładce "detail" w ACR przesunąć "Color Noise Reduction" maksymalnie w prawo - tylko to w tym przypadku pomaga."Curve" na "strong contrast".
        niestety to nie pomogło, te czerwone otoczki faktycznie się trochę zmniejszyły po przesunięciu "Color Noise Reduction" maksymalnie w prawo, "Curve" na "strong contrast" ale jak już się ogląda całą fotkę po wywolaniu w PS to dalej jest to tragedia w porównaniu z EOSViewerUtility

Komentarz

• bartekkaszub
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 48

Zamieszczone przez Vitez
          i uzylem BreezeBrowsera .
          Widac PS cos z drobinkami swiatla niedobrego robi - rzadkie a przykre.
          zainstalowałem z ciekawości BreezeBrowsera i ten program też radzi sobie bez problemu z tymi lampkami, jedynie jak widać PS coś knoci

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

zainstalowałem z ciekawości BreezeBrowsera i ten program też radzi sobie bez problemu z tymi lampkami, jedynie jak widać PS coś knoci
            Hmmmm... sprawa jest trochę dłuższa. Ale po kolei:

Tomek: Według dostępnych mi źródeł histogram w aparacie jest średnią ważoną z wszystkich trzech kanałów. To często nazywają "so-called luminance histogram" gdzie G przypisuje się większą wage anizeli R i B. Mało z tego wynika a producenci nie chwala sie jak to wyliczają. Podejrzewam (ale to tylko podejrzenie) to zwykły "zrzut" luminancji z RAWu z matrycy powrzucany do odpowiednich "przegródek". Pikseli G jest wiecej to i mają wiekszą wagę :-). Najłatwiejszy do uzyskania a i tak histogram z aparatu to "znaczek pocztowy". Dwa aparaty 1D MkII i Fuji S2 wyswietlaja histogram dla każdego z kanałow oddzielnie.

Bartek: ACR, Capture One i RawShooter korzystaja z innych algorytmów demozajkujacych. Skutkiem tego jest, że wyniki mogą być znacząco różne. Ja się staram oszczędzać swój czas i używam wszystkich trzech w/w w zależności od tego z jakim zdjęciem mam do czynienia. Z tym Twoim akurat najszybciej radzi sobie RawShooter - pewnie dlatego, że użyty tam algorytm jest nowszy od tego w ACR. Ale to nie znaczy, że ACR jest do bani. Można uzyskac praktycznie takie same efekty jak w RawShoterze tylko trzeba ciut wiecej popracować no i może się to też odbić na jakości zdjęcia.

Poniżej crop z Adobe Camera RAW. Podobnie jak Duty Color Noise na max plus w zakladce calibrate zwiekszam Hue z zmniejszam saturation w dwóch kanałach w których wystąpił clipping (R i B). W efekcie mam to samo co w RawShooterze te czerwone obwódki zmieniaja sie na szare i przestaja razić.

To nie jest kwestia lubie nie lubie tylko wygodnictwa RawShootera masz za darmo.
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez Janusz Body
              Hmmmm... sprawa jest trochę dłuższa. Ale po kolei:

Tomek: Według dostępnych mi źródeł histogram w aparacie jest średnią ważoną z wszystkich trzech kanałów. To często nazywają "so-called luminance histogram" gdzie G przypisuje się większą wage anizeli R i B. Mało z tego wynika a producenci nie chwala sie jak to wyliczają. Podejrzewam (ale to tylko podejrzenie) to zwykły "zrzut" luminancji z RAWu z matrycy powrzucany do odpowiednich "przegródek". Pikseli G jest wiecej to i mają wiekszą wagę :-). Najłatwiejszy do uzyskania a i tak histogram z aparatu to "znaczek pocztowy". Dwa aparaty 1D MkII i Fuji S2 wyswietlaja histogram dla każdego z kanałow oddzielnie.
              Sęk w tym, że jeżeli jest to zrzut z matrycy to przepalenie jednego kanału będzie na histogramie widoczne, a jeśli średnia to nie będzie.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                Sęk w tym, że jeżeli jest to zrzut z matrycy to przepalenie jednego kanału będzie na histogramie widoczne, a jeśli średnia to nie będzie.
                Niby tak ale w 20D histogram to obrazek 1x1.5cm i nie pokazuje również b. małych poziomów luminancji. Bardzo możliwe, że "grubość linii" (pojedynczej) jest za mała, żeby się znależć na displayu.

Zreszta ten histogram w aparacie ma znaczenie jedynie orientacyjne

Janusz,

Komentarz

• bartekkaszub
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 48

Zamieszczone przez Janusz Body

Poniżej crop z Adobe Camera RAW. Podobnie jak Duty Color Noise na max plus w zakladce calibrate zwiekszam Hue z zmniejszam saturation w dwóch kanałach w których wystąpił clipping (R i B). W efekcie mam to samo co w RawShooterze te czerwone obwódki zmieniaja sie na szare i przestaja razić.
                  faktycznie kolorowe otoczki zmieniły sie na szare ale ta zmiana koloru spowodowała pomniejszenie się lampki (w końcu szary to nie biały ) i teraz jak oglądasz fotkę to lampki stają się niewidoczne bo są po prostu za małe

trudno PS jak dla mnie to sobie z tym nie radzi, najgorsze dla mnie jest to że efekt zmiany tych lampek na czerwony widzisz dopiero po wywołaniu a ja już w tym momencie zmniejszam tylko rozmiar fotki i zapisuje plik, nie przyglądam się już jej bo po co jeśli przed wywołanie było wszystko ok, mam w sumie 8 fotek które muszę ponownie wywołać i dobrze że tylko 8
                  Pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

faktycznie kolorowe otoczki zmieniły sie na szare ale ta zmiana koloru spowodowała pomniejszenie się lampki (w końcu szary to nie biały ) i teraz jak oglądasz fotkę to lampki stają się niewidoczne bo są po prostu za małe
                    To troche kwestia ile "napsujesz" ;-) suwakami.

trudno PS jak dla mnie to sobie z tym nie radzi, najgorsze dla mnie jest to że efekt zmiany tych lampek na czerwony widzisz dopiero po wywołaniu ....

Nie. W PSie w Camera RAW tez jest powiekszenie wiec jak zrobisz 100% (możesz nawet te swoje 400%) to wszystko widzisz przed konwersją. Tyle, że rachunki troche trwają i trzeba te 2-3 sekundy poczekać!!!! Na wolniejszym komputerze to i dłużej.

Zgoda, ze PS nie jest tu rewelacyjny. Jeszce raz polecam RawShootera - darmowy i legalny

Jansz

Janusz,

Komentarz

Pracuję...