PS CS2 co z kolorami ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartekkaszub
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 48

PS CS2 co z kolorami ?

Witam

otwieram plik RAW (większa fotka na dole - ze zrzutu ekranu) lampki na drzewie są w dobrym kolorze
    wywołuje RAWa i lampki mają jakiś czerwony kolor (fotka mniejsza)

-wiem że po otworzeniu Raw w opcjach jest tam taki suwak chromatic aberration ale on nie zmienia tego
    -powiększam fotke 400% i wygląd lampek jest identyczny w fotce przed wywołaniem i po (zrzut ekranu w kolejnym poście), ten czerwony kolorek pojawia sie dopiero jak oglądam zdjęcie w całości po wywołaniu Rawa(bez powiekszenia) i oczywiście pozapisaniu do pliku jpg lampki zostają czerwone,

wie może ktoś dlaczego tak się dzieje i czy da to sie zmienić?
    Ostatnio edytowany przez bartekkaszub; 2920.
  • bartekkaszub
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 48

tu wcześniej wspomniane powiększenie 400%

Komentarz

• heniek
      Uzależniony
      • 2004
      • 614

Zamieszczone przez bartekkaszub
      tu wcześniej wspomniane powiększenie 400%
      wyłącz wszystkie ustawienia auto w CS2 i nic nie kombinuj, zapisz zmiany i sprawdź
      Heniek

Komentarz

• bartekkaszub
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 48

Zamieszczone przez heniek
        wyłącz wszystkie ustawienia auto w CS2 i nic nie kombinuj, zapisz zmiany i sprawdź

wyłączyłem wszystkie auto i nic to niestety nie dało, efekt na fotce z dołu, po prawej zrzut ekranu pliku RAW a po lewej wywołany RAW, tak dla przypomnienia chodzi o lampki na dzrzewach które zmieniły się na czerwone

i jak znajdzie się ktoś mocny na to? :smile:

edit: otworzyłem plik RAW i zapisałem w formacie Tiff i niestety to samo
        Ostatnio edytowany przez bartekkaszub; 2920.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Mialem to samo z portretem zrobionym przez fontanne (mgielka, rozbryzgi) - PS cos tak namieszal z kropelkami ze zdjecie strasznie niewyrazne sie robilo i ogolnie nieladne. Walczylem, wylaczalem, kombinowalem, machnalem w koncu reka i uzylem BreezeBrowsera .
          Widac PS cos z drobinkami swiatla niedobrego robi - rzadkie a przykre.

Komentarz

• bartekkaszub
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 48

Vitez - faktycznie, zainstalowałem przed chwilą ponownie EOSViewerUtility i problem znikł...tylko tak się teraz zastanawiam ile mam takich fotek wywołanych w PS w których coś może nie grać i jeszcze tego nie zauważyłem, pisze tak dlatego że kolor tych lampek zauważył dopiero mój brat (jak by co to ślepy nie jestem )
            niżej zrzut ekranu RAWa przed wywołaniem w EOSViewerUtility, rożnica ogromna w porównaniu z tym co PS wyprawiał :-? ... wnioski wyciągnijcie sami
            Pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Mogłbyś mi wysłać plik RAW - chciałbym to zobaczyć.

[email protected]

No i jescze powiększenie 400% to znaczy że brakujace pixele musiały zostac "wygenerowane" bo ich na zdjęciu nie ma.

EDIT: Jak chcesz powiekszać zdjęcia to jest taki plugin Stair Interpolation Pro Mirandy. 400% to ekstremalnie duzo

EDIT2: Gdyby plik był większy od 10 MB to http://www.yousendit.com/ i daj mi linka
              Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• bartekkaszub
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 48

Zamieszczone przez Janusz Body
                Mogłbyś mi wysłać plik RAW - chciałbym to zobaczyć.
                ...już wysyłam, plik ma 7,4M

No i jescze powiększenie 400% to znaczy że brakujace pixele musiały zostac "wygenerowane" bo ich na zdjęciu nie ma.
                ...przecież to tylko powiększenie, na tych fotkach 400% widać większe piksele niż te gdzie jest 200%, chyba że się mylę, a żeby nie było ''ale'' to na dole 100% z PSa

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

...
                  ..przecież to tylko powiększenie, na tych fotkach 400% widać większe piksele niż te gdzie jest 200%, chyba że się mylę, a żeby nie było ''ale'' to na dole 100% z PSa
                  400% to oznacza że z czterech pikseli 3 są wyliczone a czwarty też wygładzany (dpoasowywany do tych obok). Lampki są zapewne przepalone (dlatego chciałbym dostać oryginalnego RAWa) i na dodatek małe na poziomie kilku a może i jednego piksela. Konwerter RAW może mieć z tym kłopot bo i kontrast duży, wypalone kanały czyli brak informacji o barwie i tuz obok ciemne piksele. Trochę żeśmy o tym pisali w Tips&Tricks o zarzadzaniu barwa. Ale to "wróżenie z fusów" może szkło a może... obejrze RAW to może...;-) coś wyjdzie z RAWa :-)

Janusz,

Komentarz

• bartekkaszub
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 48

Ale to "wróżenie z fusów" może szkło a może... obejrze RAW to może...;-) coś wyjdzie z RAWa :-)
                    to żeby do końca nie było z tego ''wrózenie z fusów'' to obiektyw kitowy z eosa 3000

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

to żeby do końca nie było z tego ''wrózenie z fusów'' to obiektyw kitowy z eosa 3000
                      Taaa... jest w EXIFie

Masz mocno przepalony czerwony kanał. Czyli w wielu miejscach jest brak informacji o poprawnym poziomie czerwieni. No to konwerter ma kłopot co z tym zrobic. Trzeba bardzo uważać co jest na histogramie. Ten w aparacie pokazuje TYLKO luminancje (p. Zarzadzanie Barwą).

JPEGa wysłałem na priva. Nie robiłem, zadnych innych korekt

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Crop 100% ze środka kadru. Po bokach jest troche CA

Janusz,

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Trzeba bardzo uważać co jest na histogramie. Ten w aparacie pokazuje TYLKO luminancje (p. Zarzadzanie Barwą).
                          Ale dokładnie co pokazuje? Czy jest to histogram tego, co zczytuje matryca przez filtr? Czy jakaś interpolacja i jakiś klasyczny sposób licznia luminancji jest użyty? Wiesz coś na ten temat?
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• bartekkaszub
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 48

Crop 100% ze środka kadru. Po bokach jest troche CA
                            może napisz jak wywołałeś tego Rawa z którego jest ten crop, w ps cs2? jeśli tak, to bardzo by mnie interesowało jak udało się tobie pozbyć tych czerwonych "otoczek" :-)

co to CA?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

co to CA?
                              chromatic abberation: http://canon-board.info/showthread.php?t=2314
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...