Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wątpię, że w 16 bitowym tifie jest tracona jakakolwiek informacja dotycząca obrazu. Jeśli jest on zapisany tylko raz tylko po to, aby obrać przenieść z DPP do innego programu graficznego to nie ma tu pola do utraty informacji. Stawianie jpga, do zapisu którego wykorzystywana jest kompresja stratna obok tifa z kompresją bezstratną jest dużym nadużyciem.
Tak piszecie teoretycznie a próbowaliście? Porównywaliście? Bo ja tak. W cieniach robią się artefakty, ale to jeszcze nic, możliwość wyciągnięcia przepaleń jest jeszcze gorsza. Radzę sprawdzić i wtedy pisać.
Jednak mimo wszystkiego nie uważam obróbki DPP>TIFF>LR za obrazującą "problemy" obrabiającego. Wystarczy porównać kolorystykę DPP i LR by to zrozumieć.
No właśnie chodzi mi o to, że nie widzę za bardzo różnicy obrabiając TIFF, czy DNG, a z TIFFem jest mi łatwiej, bo kolory sobie ogarnę w DPP, DLO w DPP< a resztę kończę w Lr i PS. Być może dla moich potrzeb nie ma problemu. Nic nie poradzę, że tak naprawdę to bym potrzebował kombajnu z wybranymi funkcjami każdego z tych programów
Wątpię, że w 16 bitowym tifie jest tracona jakakolwiek informacja dotycząca obrazu. Jeśli jest on zapisany tylko raz tylko po to, aby obrać przenieść z DPP do innego programu graficznego to nie ma tu pola do utraty informacji. Stawianie jpga, do zapisu którego wykorzystywana jest kompresja stratna obok tifa z kompresją bezstratną jest dużym nadużyciem.
...i tak ...i nie (za klasykiem)
Tu jest wypowiedź "papieża" Canona, Chuck Westfall
In this blog post, we talk with Chuck Westfall from Canon USA about whether or not TIFF and RAW images are the same. Read more at the Phoblographer.
A otwierając plik RAW robisz to w jakichś ustawieniach wywoływarki i z tymi ustawieniami już zapisujesz do *.tif, nieodwracalnie.
jp
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Bangi
No właśnie chodzi mi o to, że nie widzę za bardzo różnicy obrabiając TIFF, czy DNG, a z TIFFem jest mi łatwiej, bo kolory sobie ogarnę w DPP, DLO w DPP< a resztę kończę w Lr i PS. Być może dla moich potrzeb nie ma problemu. Nic nie poradzę, że tak naprawdę to bym potrzebował kombajnu z wybranymi funkcjami każdego z tych programów
Jak nie widzisz różnicy to chyba nie masz teraz problemu.
Fotografujesz, obrabiasz by mieć frajdę.
Ale problem się zacznie np. gdy nie trafisz z ekspozycją i będziesz się starał "wyciągnąć" do akceptowalnego poziomu.
Wtedy lepiej mieć do dyspozycji plik RAW/DNG , na więcej będziesz mógł sobie pozwolić.
Skoro masz PS (Camera RAW) to masz najlepsze narzędzia do dyspozycji.
I to jest ten kombajn możliwości.
Warto poświęcić "trochę" wysiłku/czasu aby się z nim "zaprzyjaźnić"
Zdjęcia jak zdjęcia, po prostu nie pokazuję wszystkich ale dziękuję.
Co do DNG a TIFF to dziś aż pokusiłem się o test i dość "problamtyczne" zdjęcie najpierw obrobiłem z TIFFa, a potem z DNG i wychodzi rzeczywiście, że z DNG można więcej wykombinować.
"You are no longer licensed to use the software," Adobe told them.
w skrócie: jesteś w chmurze, zapomnij o korzystaniu z pudełek bo wylądujesz w sądzie.
grzmi ale nie wiadomo w którym kościele (czy jakoś tak jak to u mnie na wsi gadają) - wklejam cytat aby kazdy se mógł doczytać o co chodzi
“We have recently discontinued certain older versions of Creative Cloud applications and and a result, under the terms of our agreement, you are no longer licensed to use them,”
grzmi ale nie wiadomo w którym kościele (czy jakoś tak jak to u mnie na wsi gadają) - wklejam cytat aby kazdy se mógł doczytać o co chodzi
“We have recently discontinued certain older versions of Creative Cloud applications and and a result, under the terms of our agreement, you are no longer licensed to use them,”
Ano, i niech to będzie dla mnie nauczką że takie wiadomości należy przeczytać spokojnie i do końca. Tutaj jest rzeczowe wyjaśnienie sytuacji
Używanie wersji Photoshopa starszej niż przedostatnia jest niezgodne z licencją. Nieważne, że płaci się abonament - trzeba jeszcze dbać o aktualizację CC.
Komentarz