PS CS2 a jpeg?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Costus
    Bywalec
    • 2005
    • 145

PS CS2 a jpeg?

Często zdarza mi się że PS CS2 nie chce otwierać plików *jpg. Zdarza mi się to w różnych momentach - na ogół po jakimś czasie pracy z innymi aplikacjami.Najczęściej jest tak że po uruchomieniu komputera nie ma żadnych problemów z PS CS2 pojawiają się one dopiero po jakimś czasie - np. troche pracy z programami typu Excel, Word, Powerpoint itd, troche pracy w Outlooku, internecie. Żeby było weselej to rawy otwiera bez problemów. Problemy są natomiast z otwarciem plików typu *.jpg. Dopiero po restarcie komputera problem znika i mogę otworzyć zdjęcie. Pracuję z WinXP z dodatkiem service pack2.
    Co może być tego powodem - jest to trochę denerwujace? Czy ktoś spotkał sie z tym problemem? Nie wiem czy jest to kwestia PS-a czy WinXp? Napisałem nawet do pomocy adobe kilka tygodni temu i ... cisza :-(
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

no ale co to znaczy nie chce otwierać?
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Costus
      Bywalec
      • 2005
      • 145

Zamieszczone przez tpop
      no ale co to znaczy nie chce otwierać?
      Po kliknięciu na dowolny jpeg nic się po prostu nie dzieje - żadna klepsydra się nie kreci, kompletnie nic, zero akcji, tak jakby nie rozpoznawał tego pliku. Po restarcie już nie ma problemów.

Komentarz

• Adam_Max
        Coś już napisał
        • 2005
        • 83

Ja radzę o ile to możliwe przeinstalować cały system, bo pewnie w nim tkwi przyczyna a nie w PSie.

Komentarz

• Pszczola
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1760

Prawoklik z przytrzymaniem na pliku jpg -> Otworz za pomoca -> Wybierz program... -> Photoshop
          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Costus
            Bywalec
            • 2005
            • 145

Zamieszczone przez Pszczola
            Prawoklik z przytrzymaniem na pliku jpg -> Otworz za pomoca -> Wybierz program... -> Photoshop
            To już ćwiczyłem - to była pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy.Informatycznie jestem dosyc mocny - nawet kiedyś jakieś tam pisałem programy uzytkowe - nie chwaląc się :grin: Ale z tym cholerstwem (czytaj PS CS2 nie mogę sobie poradzic). NIe wiem czy w jakiś bebechach Wingrozy nie trzeba pogrzebać (może regedit?)

Komentarz

• DarekG
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 32

W sumie czasem podobny problem zdarzał mi się z innymi typami plików i aplikacjami (np. html i któraś wersja firefoxa). Czasem okazało się, że zostawał proces aplikacji w tle mimo jej zamknięcia i prawdopodobnie podczas kliknięciu na pliku początkowo dla niego startuje nowa instancja aplikacji, która odszukuje, czy nie jest już w systemie uruchomiona i jeśli tak, to przekazuje jej informację, aby otworzyła ten plik. Ale ta odszukana instancja, to jakiś proces przywieszony przy zamykaniu i nic nie robił, a więc wychodziło na to, że plik się nie otwierał.
              Pomagało często zerknięcie na listę procesów i ręczne ubicie procesu.

Spróbuj zerknąć, czy nie zostaje Ci na liście proces CS2 mimo zamknięcia.
              A czy jak uruchomisz CS2 i potem spróbujesz kliknąć np. z eksploratora na jpg-a, to otwiera go bez problemu w tym uruchomionym CS2 ?

Pozdrawiam
              Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8

Komentarz

• tpop
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1465

a zainstaluj fotoszopa jeszcze raz. Moze mu przejdzie.

Komentarz

• Costus
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 145

Zamieszczone przez DarekG
                  Spróbuj zerknąć, czy nie zostaje Ci na liście proces CS2 mimo zamknięcia.A czy jak uruchomisz CS2 i potem spróbujesz kliknąć np. z eksploratora na jpg-a, to otwiera go bez problemu w tym uruchomionym CS2 ?

Pozdrawiam
                  Dzisiaj cos PS CS2 jest wyjątkowo grzeczny ;-) Próbowałem go kilka razy odpalac i chodzi bez problemów. Inna sprawa że dzisiaj pociągnąłem jakies uaktualniena do programu - może coś Adobe załatało? Spróbuję jeszcze w trakcie dnia. Dziękuje za podpowiedź-może to byc dobry trop.

Komentarz

• Pszczola
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1760

Zamieszczone przez Costus
                    To już ćwiczyłem - to była pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy.Informatycznie jestem dosyc mocny - nawet kiedyś jakieś tam pisałem programy uzytkowe - nie chwaląc się :grin: Ale z tym cholerstwem (czytaj PS CS2 nie mogę sobie poradzic). NIe wiem czy w jakiś bebechach Wingrozy nie trzeba pogrzebać (może regedit?)
                    + zaznaczyc opcje "zawsze uzywajwybranego programu do otwierania tego typu plikow'
                    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• tpop
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1465

+ zaznaczyc opcje "zawsze uzywajwybranego programu do otwierania tego typu plikow'
                      NIEEEE! Absolutnie! Jak to zaznaczy to za kazdym dwuklikiem na jpg bedzie mu sie otwieral PS.

Komentarz

• Pszczola
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1760

Takie wlasnie intencje miala ta porada

Komentarz

• tpop
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1465

Takie wlasnie intencje miala ta porada
                          ja tam wole jak mi dwuklik otwiera jakas szybka przegladarke np Irfana. No ale to w sumie indywidualna sprawa.

Komentarz

• Costus
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 145

To już niestety też na samym poczatku ćwiczyłem i nic nie pomogło :sad: PS czasami prostu ma jakiś kaprys i nie otwiera plików jpeg

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

U mnie od samego poczatku posiadania CS2 zero problemow z otwieraniem jakichkolwiek plikow graficznych obslugiwanych przez CS2.

No ale ja mam oryginal :rolleyes:

Komentarz

Pracuję...