Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
wyobraźcie sobie taką sytuację: macie zdjęcie 3456x2304 pikseli; musicie je nieco odszumić (przy okazji: jak to zrobić?), poprawić światła i cienie, trochę pokombinowac z poziomami/krzywymi, zmniejszyć do rozmiaru ca. 680x480 i to wszystko przy jak najmniejszej stracie ostrości obrazu...jak to zrobić?
mnie niestety wychodzi coś takiego (nawet biorąc poprawkę na jakość kitowego szkła 18-50) i średnio mnie zadowala
czy ktoś może mi powiedzieć jak uzyskac ostre fotografie po silnej kompresji?
proszę o elementarne wyjaśnienia, gdyż jestem niemal zielony w sklepie...
czy ktoś może mi powiedzieć jak uzyskac ostre fotografie po silnej kompresji?
proszę o elementarne wyjaśnienia, gdyż jestem niemal zielony w sklepie...
Kompresja wiąże się z utratą rozdzielczości obrazu ale prawie nie ma wpływu na ostrość. Każde zdjęcie jest inne i trudno wypracować ogólny algorytm dobry dla wszystkich. Możliwe są conajmniej dwa podejscia do tematu.
1. USM ok 80-120 / 0-1.5 / 0 - 3 als są tacy co dla netu jadą na 400/2/0
2. Ostrzenie TYLKO kanału luminancji - ma tę zalaetę, że nie daje obwódek
Większosć producentów cyfrówek twierdzi, że ostrzenie w sofcie jest konieczne.
Odszumianie - powszechnie NeatImage ale to nie jedyny program a PS ma dużo własnych narzędzi odszumiających. Co ciekawe w 90% przypadków odszumianie dla netu jest zbędne. Chyba, że robisz na ISO 3600.
Wyslij mi 1 - 2 zdjęcia mailem moge spróbować i napisać co zrobiłem. Zdjęcia powinny być ostre. Z gówna bata nie ukręci.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Kompresja wiąże się z utratą rozdzielczości obrazu ale prawie nie ma wpływu na ostrość. Każde zdjęcie jest inne i trudno wypracować ogólny algorytm dobry dla wszystkich. Możliwe są conajmniej dwa podejscia do tematu.
1. USM ok 80-120 / 0-1.5 / 0 - 3 als są tacy co dla netu jadą na 400/2/0
2. Ostrzenie TYLKO kanału luminancji - ma tę zalaetę, że nie daje obwódek
Większosć producentów cyfrówek twierdzi, że ostrzenie w sofcie jest konieczne.
Odszumianie - powszechnie NeatImage ale to nie jedyny program a PS ma dużo własnych narzędzi odszumiających. Co ciekawe w 90% przypadków odszumianie dla netu jest zbędne. Chyba, że robisz na ISO 3600.
Wyslij mi 1 - 2 zdjęcia mailem moge spróbować i napisać co zrobiłem. Zdjęcia powinny być ostre. Z gówna bata nie ukręci.
Janusz
Janusz, jak tylko wrócę z roboty do domu to wyślę Ci dwa pierwsze z prezentowanych zdjęć; z góry wielkie dzieki za pomoc
a wszystkim czytającym powiem co robiłem np. z ostatnim w szopce:
1) korekcja perspektywy
2) podciągnięcie cieni i świateł narzędziem highlights/shadows (Image;Adjust Image; Highlights/Shadows
3) zmniejszenie rozmiaru w Image Size do ca. 680x490 (z włączonym resample bicubic; nie majstrowałem przy dpi)
4) sharpen edges lub smart sharpen (dostępne w CS2) - nie pamiętam który z nich...
5) save for web z jakością na poziomie chyba ok. 70 by zachować 'ciężar' zdjęcia na poziomie ok.125 kb bo takie są wymogi np. plfoto
i tyla... nie bawiłem sie żadnymi kanałami (co to jest kanał iluminacji?)
zdjęcie nie było też odszumiane - ISO 100 więc nie było potrzeby
wykonane eos 350D, 18-50@18, z filtrem połówkowym Hitech Grad ND 0.9
a no i jeszcze musiałem wyszopować trochę ludzików Clone Stamp-em ale to na chodniku więc na ostrość gmachu nie miało to wpływu...
.. nie bawiłem sie żadnymi kanałami (co to jest kanał iluminacji?)
Dokładnie to luminancji czyli jasności.
-W Image->Mode->ustawiasz Lab
-w channels wyłączasz "oczka" przy kanałach a i b - obraz bedzie BW
-ostrzysz wg uznania - mozna bardzo mocno.
-wracasz do Image->Mode->RGB
Ważne - ostrzenie to OSTATNIA operacja przy obróbce zdjęcia. Jedyny przypadek gdzie można USM robić 2-3 razy to resize. Po kazdym resize właściwie można nieco podostrzyć. Byle nie za dużo. Ostrzenie zdjęć a'la www.gazeta.pl (że aż żęby bolą) wcale nie jest ładne. http://serwisy.gazeta.pl/fotografie/...60.html?str=17 to wręcz paskudne obwódki :-)
- wstępnie wyostrzyć zdjęcie np.: NIK SP2 Rawpresharpening, najlepiej zrobić na warstwach, nieba nie ostrzyć (po co ostrzyć szumy), kontur pomalować pędzlem 50%, reszta 100%
- potem poziomy, krzywe (było to wiele razy) kontrast i nasycenie
- wyostrzanie końcowe Cs Pro FM
- zmniejszyć w krokach co 10%, co drugi wyostrzając USM 0,5, 60, 3 , najlepiej zrobić to za pomocą WP Pro Freda Mirandy
- zapamiętać do jpega za pomocą ProJpega, (wyrzuca exify, pozwala kontrolować wielkość pliku)
...
- zmniejszyć w krokach co 10%, co drugi wyostrzając USM 0,5, 60, 3 , najlepiej zrobić to za pomocą WP Pro Freda Mirandy
...
Mogłbyś troche rozwinąć temat. Jak robisz to zmniejszanie o 10% ? Czym? Image Size? Wielokrotnie? To może być troche pracochłonne, zeby z 3500 pix zjechać do np. 300 (po dlugim boku) to trza to robić z 10 razy
Pytam zupełnie poważnie. Web Publisera Mirandy nie mam - zastanawiam sie czy warto kupować.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Mogłbyś troche rozwinąć temat. Jak robisz to zmniejszanie o 10% ? Czym? Image Size? Wielokrotnie? To może być troche pracochłonne, zeby z 3500 pix zjechać do np. 300 (po dlugim boku) to trza to robić z 10 razy
Pytam zupełnie poważnie. Web Publisera Mirandy nie mam - zastanawiam sie czy warto kupować.
Janusz
Dokładnie tak jak piszesz, zmniejszanie "na piechotę" jest dość żmudne, ale daje b. dobre efekty. Jeżeli masz 3500 pix to w Image Size zmniejszasz do 3150 potem 2835 itd aż osiągniesz rozmiar który chciałeś. Stosując ostrzenie co drugi krok osiąga się bardzo dobry, co najważniejsze naturalnie wyglądający rezultat. Postaraj się o rozwiązania typu WP Pro Freda Mirandy, jest wiele podobnych co najważniejsze, bezpłatnych akcji do ściągnięcia z internetu. Ktoś tu pisał żeby ostrzyć na końcu, wg mnie nie jest to prawidłowe. Ostrzenie zmniejszonego obrazu przynosi zazwyczaj złe efekty, szczególnie po zapamiętaniu w jpeg'u. Lepiej przeostrzyć duży obraz i potem go zmniejszyć, efekt jest o wiele lepszy. Pozdrawiam.
Komentarz