Firewall - warto, czy nie warto?
Zwiń
X
-
-
To ja jeszcze w kwestii firewalla.
Mam modem kablowy podpięty do routera Linksys-a WRT54G i on dalej rozprowadza net w sieci wewnętrznej (każdy komp ma swoje wewnętrzne IP, wyłączone DHCP, włączony NAT). W specyfikacji jest napisane, że urządzenie teoretycznie posiada jakiś tam wbudowany firewall, ale jak patrzę w zakładkę "security" to jego konfigurowalność jest znikoma (ot 2 reguły blokady usług w każdej security policy). Jaka jest więc faktyczna ochrona tego urządzenia? Czy może zastąpić firewalla programowego?
OakhallowKomentarz
-
dzieki - na siostre to wystarczy..
Komentarz
-
zdecydowanie nie mialem na mysli uzywania firewalla Microsoftu. nie mam najmniejszych watpliwosci, ze sa w nim co najmniej odpowiednie furtki pozwalajace przecieknac wlasnemu software'owi. i chcialbym wierzyc, ze tylko takie furtkiZamieszczone przez muflonCzy jesteś w 100% pewny, że M$ nie zaszył w swoim firewallu jakiejś furtki, która pozwala własnym programom "dzwonić do domu"? Bo ja bym się zdziwił, gdyby tak nie było...Komentarz
-
Zdaję sobie z tego sprawę, że jest to co najwyżej utrudnieniem. Jednak nauczyciele zadają coraz więcej prac domowych, których odrobienie bez internetu oznaczałoby konieczność posiadania bogatego księgozbioru encyklopedycznego.. synal siedzi więc coraz więcej w sieci, więc ta ochrona dużo dajeZamieszczone przez tpopbedzie chcial to i tak wejdzie. Jak nie u Ciebie to u kolegi. Z tym nie wygrasz.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
F-Secure używa technologii "install & forget". Podczas instalacji tylko wpisujesz klucz kodowy, po niej odpowiadasz na 3 proste pytaniaZamieszczone przez CzachaDzieki za odpowiedzi. Nie chce dokupowac zadnych dodatkowych elementow czy tez stawiac do pokoju 2giego kompa ktory bedzie zajmowal sie blokowaniem portow
Zalezy mi na prostym w konfiguracji programie, ktory sprawi, iz nie beda mi sie szwedac po kompie zbedne osobniki czy tez zapuszczone przez nich programy. Nie chce mi sie wierzyc ze nie ma takich rzeczy - nie kazdy kto chce miec publiczne IP musi wiedziec co to router i ktore porty blokowac.. wierze ze dla takich ludzi sa stworzone programy ktore daja sobie niezle rade ze standardowym zabezpieczeniem - i o takie mi chodzi
- czy włączyć antywira
- czy włączyć firewalla
- czy właczyć ochronę rodzicielską
i wpisujesz hasło zabezpieczające konsolę programu przed nieautoryzowanym dostępem.... i zapominasz o nim.
Jesli lubisz i chcesz się pobawić, to konsola administracyjna posiada 2 widoki: standardowy i zaawansowany. W pierwszym masz predefiniowane poziomy bezpieczeństwa niski, średni (domyślny) i wysoki. I kilka podobnych ustawień.. Zaawansowana daje pełną kontrolę nad pracą systemu...Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
akurat instalowałem i konfigurowałem znajomym taki routerZamieszczone przez OakhallowTo ja jeszcze w kwestii firewalla.
Mam modem kablowy podpięty do routera Linksys-a WRT54G i on dalej rozprowadza net w sieci wewnętrznej (każdy komp ma swoje wewnętrzne IP, wyłączone DHCP, włączony NAT). W specyfikacji jest napisane, że urządzenie teoretycznie posiada jakiś tam wbudowany firewall, ale jak patrzę w zakładkę "security" to jego konfigurowalność jest znikoma (ot 2 reguły blokady usług w każdej security policy). Jaka jest więc faktyczna ochrona tego urządzenia? Czy może zastąpić firewalla programowego?
Oakhallow
i jak pamietam faktycznie ustawien dla uzytkownika jest mało, 2 reguły mogą wystarczyć jesli wytniesz wszystko oprócz portu np 80 to wykorzystasz jedną regułe dopiero
firewall programowy pracuje takżę czesto na poziomie warstwy aplikacji modelu sieci czy jak to sie tam zowie
więc mozesz dzieki temu blokować konkretne oprogramowanie przed dostepem do sieci
ja uzywam Draytek'a 2200 E kupa reguł do wykorzystania,
dość rozbudowany firewall,
blokada konkretnych typów ataków także konfigurowalna
cena 120zł za egzemplarz poleasingowy bardziej popularny w DE niz w PL
co do tego linksysa to mozesz sie pokusic o wgranie zhakowanego softu
tam siedzi kompilacja linuxa
moze chlopaki mądre coś poprawili 
pozdrawiamun point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10Komentarz
-
Jeśli chodzi o WRT54G, to kolega bardzo poleca alternatywny firmware: http://dd-wrt.gruftie.com/dd-wrtv2/index.php Sam bym sobie sprawił w miejsce mojego bardziewnego D-Linka, ale nie mam pewności, czy to zadziała z "kompatybilnym inaczej" szwajcarskim ADSL-em...Komentarz
-
hmm
imo powinien działac ten co ja instalowałem to był zwykły router bez portu ADSL więc za nim był jeszcze modem intranetowy tepsy,
możliwe ze sa tez wersje z portem ADSL,
pamietam tylko ze oczywiscie jaja były jakies, nie dało sie tego zrobić w tak oczywsity sposób jak ja mam to zrobione
co do samego softu do niego to obił mi sie także o oczy taki który zwieksza moc nadajnika
pozdrawiamun point c'est toi
-
ooooo
podoba mi sie także ten rflow collector
rozumiem ze to cos ala mrtg ?
moze do mojego badziewnego drayteka cos znajde
a moze sam popełnie
pozrawiamun point c'est toi
-
kaspersky jest bardzo dobry i dokladny... tylko ze mocno obciaza system. bez 700 mega nie ma co podchodzic. No i jest platny.
F-secure cieszy sie dobra opinia- jest bardzo szybki, ale u mnie na przyklad monitor dlugo trzymal niektore pliki. Bardzo denerwujace. Platny.
Jesli chodzi o firewalla, to polecam bardzo skuteczny, i bardzo malutki, i bardzo darmowy kerio 2.4 Nowsze wersje sa platne, a stara powinna byc na stronie nonags.com
jesli chodzi o darmowego antyvira, bardzo przyzwoity jest free-av. www.free-av.com.
Szybki - nie obciaza systemu i skuteczny..
Reszte zalatwiam rowniez darmowymi adaware i spybotem... chyba najlepsze aplikacje do spywaruKomentarz
-
Używam, nie mam problemów. Raz nawet chyba coś wykryłZamieszczone przez zicjesli chodzi o darmowego antyvira, bardzo przyzwoity jest free-av. www.free-av.com.
Szybki - nie obciaza systemu i skuteczny..30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
-
Maltretuje wlasnie Kerio - odpalilem opcje uczaca sie.. i narazie dziala oki. Na poczatku wywalal komunikaty co poltorej minut, ale ze sie "uczy", wiec juz ich nie powtarza
Po kilku dniach mozna powiedziec ze jestem zadowolony 
Jak bede mial chwile wolnego to zmienie antyvirka..
Komentarz
-
mi sie swietnie sprawuje (czyt. bezobslugowo) raz go ustawilem i dziala... ale tobie pewnie to by nie wystarczylo :-) wiec... masz toZamieszczone przez muflonJeśli chodzi o WRT54G, to kolega bardzo poleca alternatywny firmware: http://dd-wrt.gruftie.com/dd-wrtv2/index.php Sam bym sobie sprawił w miejsce mojego bardziewnego D-Linka, ale nie mam pewności, czy to zadziała z "kompatybilnym inaczej" szwajcarskim ADSL-em...
Komentarz
Komentarz