Lightroom 6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • filemoon
    Bywalec
    • 2010
    • 225

Odp: Lightroom 6

U mnie na iMacu (retina) LR6 fruwa (LR5 chodzila bardzo zle).

Narrscie zakopalem Apperture i przechodze w pelni do LR.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Komentarz

• ExploRa
      Początki nałogu
      • 2005
      • 336

Zamieszczone przez filemoon
      U mnie na iMacu (retina) LR6 fruwa (LR5 chodzila bardzo zle).
      Narrscie zakopalem Apperture i przechodze w pelni do LRk
      Widać chłopaki z Adobe mają w priorytecie MAC'a... Zresztą już od PSa było to wiadomo... A tu optymalizacja kodu jest jaka jest...
      www.explora.pl

Komentarz

• filemoon
        Bywalec
        • 2010
        • 225

To co sie dzialo na Imac Retina i Lightroom 5 to zakrawalo na kpine (chodizlo bardzo nieplynnie i zdarzaly sie 1sec przyciecia). Teraz jest jak byc powinno. Sprzetowe wspomaganie lepiej na Maca robic bo tam jest "standaryzacja" OpenCL jest standartem.

Komentarz

• mkkaczy
          Początki nałogu
          • 2011
          • 461

U mnie działa podobnie jaki i poprzednia piątka. O ile narzędzia są szybkie, o tyle najbardziej zależało mi na szybkim podglądzie zdjęcia w skali 1:1. A tu kilka sekund mieli zanim pokaże się ostre zdjęcie. Specyfikacja sprzetu pokazuje mi że komputer na którym pracuję to stacja robocza HPZ420 z win7/64, Procesory Intel Xeon E5-1620v2 @3.7GHz (8 CPUs), 16384 Mb RAM, Grafika NVidia Quadro K2000.
          R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
          https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• Fotopstryczek
            Uzależniony
            • 2013
            • 653

Bechamot, z plotek, które były w sieci liczyłem na postęp jak w PTGui. W tym przypadku wykorzystanie OpenCL dało dużego kopa, adobe coś nie idzie w tą stronę...

Jak widać im więcej szumu przed premierą czegoś tym gorzej

Komentarz

• filemoon
              Bywalec
              • 2010
              • 225

mkkaczy: u mnie podglad (RAW) jest niemal natychmiastowy przy zdjeciach na SSD - przy zdjeciach na wolnym NAS (mam miedzy innymi taki serwerek ktory malo pradu zjada, to jest priorytet, ale szybkoscia nie grzeszy bazuje na "banana-pro") to trwa to jakies 1.5 sec (ole on ma odczyt max 30MB/s).

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Czy ktoś zauważył poprawę szybkości generowania podglądów na MacBookPro 13" (Intel Iris 1024 MB)? Bo wydajość to jedyny powód upgrade'u, a mam zintegrowaną grafikę i nie wiem czy coś z tego będę miał czy nie.

Praca na retinie lub zewnętrznym monitorze (1900x1200)..
                Ostatnio edytowany przez allxages; 5614.

Komentarz

• filemoon
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 225

Wydaje mi sie ze LR6 dostaje kopa od rozdzielczoscie 4k w gore. Dla innych konfiguracji warto czekac na LR7

Sent from my iPhone using Tapatalk

Komentarz

• diplo
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 298

Jest lepiej w sensie szybciej - generowanie podglądu. Aczkolwiek importowanie zdjęć z konwertowaniem do *.dng, LR5 chyba szybciej to robił. Szybciej tez generował podglądy 1:1, ale później przy pracy w Develop jest duuużo szybciej (tak z 30%
                    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

No to mam LR6. Z tego co czytam u Was to macie wolniej. Ja u siebie zauważyłem znaczną poprawę w wydajności programu, wszystko ładuje mi się dużo szybciej jak na LR5. Podglądy, zdjęcia, pędzle, suwaki wszystko chodzi zdecydowanie płynniej i szybciej. Jak na razie jestem zadowolony
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• BeatX
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1751

Może ktoś zarzucić linkiem do pełnej instalki LR6?
                        Co bym nie wpisał w Google, to odsyła mnie cały czas do strony Adobe, gdzie mogę pobrać wyłącznie wersję CC, a ja nie chcę abonamentu.
                        Kupiłem zarówno CS6 jak i LR5 w wersji retail i chciałbym (jak już), to wyłącznie upgrade LR z wersji 5.7 na 6.0 ale w zachowanej formie retail.
                        Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                        Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Jakaś dziwna sprawa z tym Lightroomem. Czyżby Adobe postawiło tylko na wersję CC ? Oby nie... :/
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• mkkaczy
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 461

Zamieszczone przez BeatX
                            Może ktoś zarzucić linkiem do pełnej instalki LR6?
                            Co bym nie wpisał w Google, to odsyła mnie cały czas do strony Adobe, gdzie mogę pobrać wyłącznie wersję CC, a ja nie chcę abonamentu.
                            Kupiłem zarówno CS6 jak i LR5 w wersji retail i chciałbym (jak już), to wyłącznie upgrade LR z wersji 5.7 na 6.0 ale w zachowanej formie retail.
                            Spróbuj po zalogowaniu się na Adobe: Creative, marketing, and document management solutions (w moim przypadku .ie) wejść w MENU (po prawej na górze strony).
                            Wyświetli Ci się coś jak lista produktów, która domyślnie ma programy właśnie w CC. Na dole strony masz ALL PRODUCTS. Kiliknij to i masz listę w której jest wyszczególniony również Lightroom 6 nie CC. Teraz z boku musisz wybrać czy kupujesz Full czy tylko Upgrade.
                            R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
                            https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• BeatX
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1751

Okej, dzisiaj i ja potestowałem trochę LR6
                              Przyspieszenie pracy w module Develop faktycznie odczuwalne - wszystko teraz chodzi płynnie i gładko, jest wyraźna poprawa w szybkości działania gdy zaznaczymy aby program korzystał ze wsparcia sprzętowego karty graficznej.
                              Funkcja HDR po prostu super!
                              Wystarczy jeden poprawnie naświetlony raw i trzy wirtualne kopie, aby w prosty sposób stworzyć wynikowy HDR.
                              Bardzo wygodne, mi przyda się w przyszłości na pewno.
                              Jeszcze trochę potestuje nowego LR, ale chyba kupię sobie upgrade z wersji 5.7 bo przy moich ilościach zdjęć jakie obrabiam i godzinach pracy przy LR komfort pracy jest nie do przecenienia.
                              Coś jak np. wygodne krzesło - niby nie ma wpływu na efekt pracy, ale sam komfort pracy zwiększa się znacząco, gdy siedzimy wygodnie
                              Nie inaczej jest z nowym LR i sprzętową akceleracją.

Chyba będę musiał pomyśleć o upgrade z LR 5.7 na 6.0
                              Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                              Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Zybi_S
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 126

Witam

Czy można zainstalować LR6 mając LR5.7.1, przetestować go i potem odinstalować tak aby nie namieszać w wersji LR5.7.1 ??

Komentarz

Pracuję...