Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zdjęcia, które wykonałem maja różne parametry wyjściowe i presety, które tworzę przesuwają te parametry o jakieś zmienne a finalnie barwy na zdjęciach różnią się od siebie. Problem tkwi w tym, że wyczerpałem już swoje możliwości i cierpliwość, a nadal nie potrafię nad tym zapanować. Niżej wklejam przykładowe rawy.
Czekaj czekaj bo troche nie kumam, masz rawa i wowłujesz go, to chyba normalne ze efekt finalny zalezy od ciebie i to jaka jest kolorystyka tez zalezy od obróbki. Jezeli chodzi ci o to aby kazde z tych zdjęć było w tej samej tonacji oraz zblizonej kolorystyce polecam zobaczyć poradnik Kuby Kazimierczaka odnośnie własnie tego zagadnienia. Nie do końca zrozumiałem pytanie ale moze to byc wywołane późną nocną porą, jednakże sprawdz jego kanał na YT
Całe sedno tkwi w tym aby właśnie wydobyć zbliżona serie zdjęć, a niestety nie potrafię uzyskać tego efektu "żonglując" suwakami. Proszę o link do poradnika.
Całe sedno tkwi w tym aby właśnie wydobyć zbliżona serie zdjęć, a niestety nie potrafię uzyskać tego efektu "żonglując" suwakami. Proszę o link do poradnika.
teraz wiem o co chodzi , to sa rozne zdjecia, a pokazujesz w miniaturkach to samo.
dostalem te sam kolorystyke dziewczyny klikajac pipeta balansu bieli na ten szary tapczan , tuz obok dziewczyny.
cialo ma te sama barwe , mnimalnie sie rozni tlo , to nie razi , ale tez mozna to zrobic w ps.
Kolega chyba chce wywolac Raw'a tak zeby wygladal jak z puszki? A czym wywolujesz te zdjecia?
te zalaczone linki to sa trzy rozne zdjecia tej samej osoby w roznych pozycjach
jesli wywolac na tych samych parametrach to sie kolorystyka osoby rozni , choc robione prawie w tym samym miejscu.
na szczescie mamy szara wykladzine sofy , jesli na nia kliknac to postac bedzie tak samo zabalansowana kolorystycznie.
w sumie zabieg trwajacy pare sekund.
suwakami nie ma co mieszac , zonglowac.
choc moze chce jeszcze czegos innego - trudno sie domyslec z tak enigmatycznej wypowiedzi.
Tak na chłopski rozum, co wywołałem zdjęcia to miały one inną kolorystykę, balans bieli etc. tak różniły się od siebie, że jak już obrobiłem je w photoshopie wykonując do każdego zdjęcia zbliżone czynności to w efekcie końcowym mimo, że każde oddzielnie przyzwoicie się prezentowało to łącznie nie tworzyły "serii".
"te zalaczone linki to sa trzy rozne zdjecia tej samej osoby w roznych pozycjach jesli wywolac na tych samych parametrach to sie kolorystyka osoby rozni , choc robione prawie w tym samym miejscu."
Tu właśnie leży problem, próbowałem balans bieli ustawić na białku oka dla tych 3 zdjęć to nadal coś mi nie pasowało.
Mogę was prosić o wywołanie i zamieszczenie w jpgu tych 3 zdjęć?
Tak na chłopski rozum, co wywołałem zdjęcia to miały one inną kolorystykę, balans bieli etc. tak różniły się od siebie, że jak już obrobiłem je w photoshopie wykonując do każdego zdjęcia zbliżone czynności to w efekcie końcowym mimo, że każde oddzielnie przyzwoicie się prezentowało to łącznie nie tworzyły "serii".
"te zalaczone linki to sa trzy rozne zdjecia tej samej osoby w roznych pozycjach jesli wywolac na tych samych parametrach to sie kolorystyka osoby rozni , choc robione prawie w tym samym miejscu."
Tu właśnie leży problem, próbowałem balans bieli ustawić na białku oka dla tych 3 zdjęć to nadal coś mi nie pasowało.
balans na bialka oczu daje rzeczywiscie rozne wyniki.
balanso na ta szara kanape , cialo robi sie rzeczywiscie identyczne , minimalne roznice sa tylko na scianie w tle.
Nie jestem pewien czy o to chodzilo. White balance. Temperatura, 1 zdjecie 5050K, 2 i 3 4850K, tint +1. Jak ustawisz inna temperature to dostaniesz inne colory, ale podobne na kolejnych zdjeciach
Jezeli ustawisz taki sam WB to otrzymasz podobna kolorystyke. Pierwsze zdjecie troche plaskie swiatlo, dlatego jeszcze mla modifikacja w color mixer. Pewnie mozna to dokladniej zrobic, tylko trzeba miec czas
Nadal średnio to wygląda kanapa w każdym przypadku ma inny zafarb, skóra jest zbliżona ale to jeszcze nie to, czarny sweterek na każdym zdjęciu ma inny odcień czerni, ogólnie to chodziło mi o to, ale efekt nie zadowalający jak dla mnie... obrałem inna technikę każde zdjęcie składam z kilka warstw (skóra+ściana+sweterek+reszta według uznania) i oddzielenie do każdej ustawiam parametry.
to tez swojego rodzaju problem kolorystyki zdjęcia, na jdenym mamy chłodny szary i zielony kolor ktory a na innym jest drewniana podłoga w cieplbym brązowo pomarańczowym odcieniu co rzutuje na odbiór zdjecia też, i pomimo ustawienia poprawnego WB i tego ze kolor czy to kanapy czy nóg modelki będzie taki sam wszędzie to nasz odbiór będzie inny. ta sama zasada co oglądanie zdjęcia na czarnym badź białym tle.
Komentarz