Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pytanie - sposób na "prawidłowe" nasycenie kolorów.
Pytanie - sposób na "prawidłowe" nasycenie kolorów.
Znacie może jakieś sposoby na prawidłowe ustawienie nasycenia zdjęcia?
Robię to tak:
- przy pomocy pipety, szukam najbardziej nasycony kolor
- dodanie punktu wzorcowego
- ustawienie saturacji tak by nie przekraczała 80-90%
Czy to dobra droga? mocie może jakieś lepsze sposoby?
Odp: Pytanie - sposób na "prawidłowe" nasycenie kolorów.
zła, bo nasycenie kolorów decyduje o atmosferze zdjęcia i dla każdej sceny inne będzie odpowiednie.
Nie ma prostego wzoru matematycznego, jak sobie z tym poradzić. Można korzystać z wcześniej przygotowanych presetów, ale jeśli na zdjęciu ci zależy musisz po prostu "na własne wyczucie" ustawić na dobrym monitorze.
Myślałem o nim ale w fotografowaniu ptaków gdzie scena zmienia się z sekundy na sekundę niema to sensu, 400mm też jest przeszkodą. Do statystycznych ujęć byłby dobrym rozwiązaniem ale nastawiam się raczej na dynamiczne kadry..
Zamieszczone przez tlustyx
Korzystam czasem z x-rite, ale nie za bardzo wiem jak można byłoby go użyć do ustawienia nasycenia koloru.
Każdy kolor z "x-rite" ma swoje nasycenie program pewnie automatycznie ustawia kolor, kontrast i nasycenie by to co widzisz na zdjęciu odpowiadało kolorom z colorchecker.
Zamieszczone przez kulek855
Znacie może jakieś sposoby na prawidłowe ustawienie nasycenia zdjęcia?
Robię to tak:
- przy pomocy pipety, szukam najbardziej nasycony kolor
- dodanie punktu wzorcowego
- ustawienie saturacji tak by nie przekraczała 80-90%
Czy to dobra droga? mocie może jakieś lepsze sposoby?
sposobow istnieje pare , napisz moze troche dokladniej gdzie wystpuje problem u Ciebie , gdyz tak to szkoda pisac o wszystkim.
mysle , ze bede mogl cos doradzic w praktyce .
Ciężko powiedzieć gdzie znajduje się problem. W Polsce wiele fotografów wystawia na fora zdjęcia wyblakłe, pozbawione, kontrastu i nasycenia i często ze skopaną kolorystyką, problem w tym, że przez lata napatrzyłem się na te zdjęcia i zacząłem obrabiać je w podobny sposób. Gdy zacząłem oglądać strony zagraniczne i przyrównywać swoje zdjęcia pod względem kolorystyki, kontrastu i nasycenia zobaczyłem u siebie w zdjęciach niedostatki.
Gdy obrabiam zdjęcie to często mam problem z "prawidłową" oceną nasycenia, raz wydaje mi się, że wszystko jest dobrze innym razem, że za słabo nasycone itp. Interesuje mnie granica do jakiej mogę przeciągnąć suwak saturacji tak by zdjęcie było idealnie nasycone. I czy istnieje sposób na jej określenie - prócz sposobu na "oko".
Nie da się uniknąć problemu z kolorami.
Teraz pracuję na matowej matrycy i jak porównuje fotki obrabiane na błyszczącej , to różnica jest ogromna.
A to i tak jest przepaść w porównaniu do wyświetlanego obrazu na monitorach dedykowanych do obróbki foto.
Dziś jakość PP jest równie ważna co dobrze przygotowana fotka.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL] 7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Panowie, zapominacie o pewnym przekazie zdjęcia.
Żeby było łatwiej - są zdjęcia, w których nasycenie kolorów wynosi zero (zdjęcia monochromatyczne, czarno-białe, bądź w sepii). Pomiędzy pstrokacizną, przesyceniem, a właśnie odebraniem zdjęciu kolorów jest mnóstwo poziomów, z których myślący fotograf nie zawaha się skorzystać. I jeśli poszukać, to można znaleźć zdjęcia, w których zostawiono minimalną saturację i tak właśnie ma być. Spróbujcie wykonać prosty test. Poszukajcie jakiegoś zachodu słońca nad morzem. Spróbujcie z jednej strony nasycić kolory do maksimum, a później powoli zdejmować saturację, aż do zera. Znajdziecie co najmniej kilka pozycji suwaka, w których zdjęcie jest interesujące. Czy ktoś odważy się taką próbę ubrać w teorię, kiedy zdjęcie będzie najlepsze?
Właśnie, to teraz inaczej - to samo zdjęcie w trzech ustawieniach nasycenia, postarajcie się przy każdym ustawieniu pobawić się korekcją gamma. Ot, żeby było łatwiej, Raz gamma niech się równa 3, drugim razem 1, trzecim np. 0.3. A może będzie ciekawiej w ogóle zdjąć prawie do zera saturację, za to podnieść gammę maksymalnie, jak się da? A może odwrotnie?
Za każdym razem mamy zupełnie inne zdjęcie i pytanie, które jest właściwe, przypomina pytanie o to, czy właściwi dobór kolorów to mamy na obrazach van Gogha, a może Rubensa, czy na dziełach Kandinsky'ego? Jeśli założymy, że fotograf jest twórcą, to czy pytanie o techniczne zasady mogą mieć zastosowanie w stosunku tego, co tworzy?
Jest jeszcze jeden aspekt - fotografia do druku. Ale to już pan od przygotowania materiału decyduje o tym, jak zdjęcie na folderze, czy w gazecie będzie wyglądało. Z tym, że przygotowanie fotografii do druku, to całkiem inny temat. Na marginesie, to samo dotyczy fotolabów. Fotograf się nastara, a fachowcy od oprogramowania maszyny i tak po swojemu potraktują jego produkt. X-rite passport colorchecker? Tak, szczególnie jeśli zrobisz mu zdjęcie z fotolabu i na tej podstawie popsujesz kalibrację monitora, żeby widzieć, jak fotolab drukuje. Ale z tym, to ciężka sprawa.
Moim zdaniem (na moim monitorze) ten ptaszek na dolnym zdjęciu wcale wyprany z kolorów nie jest. Ot zima, ja bym tylko nieco ocieplił. Zimą słońce jest z reguły cieplejsze.
Zamieszczone przez kulek855
Ciężko powiedzieć gdzie znajduje się problem. W Polsce wiele fotografów wystawia na fora zdjęcia wyblakłe, pozbawione, kontrastu i nasycenia i często ze skopaną kolorystyką, problem w tym, że przez lata napatrzyłem się na te zdjęcia i zacząłem obrabiać je w podobny sposób. Gdy zacząłem oglądać strony zagraniczne i przyrównywać swoje zdjęcia pod względem kolorystyki, kontrastu i nasycenia zobaczyłem u siebie w zdjęciach niedostatki.
Gdy obrabiam zdjęcie to często mam problem z "prawidłową" oceną nasycenia, raz wydaje mi się, że wszystko jest dobrze innym razem, że za słabo nasycone itp. Interesuje mnie granica do jakiej mogę przeciągnąć suwak saturacji tak by zdjęcie było idealnie nasycone. I czy istnieje sposób na jej określenie - prócz sposobu na "oko".
Zazwyczaj ustawiałem wszystko na oko.
Pytania:
Czy zdjęcie jest przesycone?
a to posiada za słabe nasycenie:
pierwsze Z Twoich zdjec jest zdecydowanie przesycone i nie za dobrze zbalansowane kolorystycznie.
drugie jest dobre , nie moge dopatrzec sie bledu , widac lekko podciagniete nasycenie ale w granicach naturalnosci.
jeszcze raz zamieszczam Twoje zdjecia najpierw w oryginale , a pozniej z poprawiona saturacja i balansem.
jesli odbierasz zdjecie drugie jako niedosycone , to musisz ustawic monitor . wedlug mnie drugie zdjecie tez jest mocno nasycone , ale chyba jeszcze gran ica bolu nie zostala przekroczona.
Zamieszczone przez RobertON
Zbyt ciemne, prawie czarne są pióra, które w naturze są w kilku odcieniach brązu. To bym jednak poprawił w cieniach.
nastapila utrata szczegolow cieniach to dlatego ze to jest na jpeg u robione - czyli jpeg z jpega .
na jpegu nie da sie rzeczywiscie dobrze zrobic balansu bieli
Zamieszczone przez Bechamot
nastapila utrata szczegolow cieniach to dlatego ze to jest na jpeg u robione - czyli jpeg z jpega .
na jpegu nie da sie rzeczywiscie dobrze zrobic balansu bieli
Jak to dobrze robić w RAW-ach, a niektórych jeszcze do tego trzeba przekonywać.
Komentarz