Grandient w PS CS6 - brzydki efekt

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aras_aras
    • 2014
    • 12

Grandient w PS CS6 - brzydki efekt

Witam!
    Zrobiłem zdjęcie, lampa studyjna + octa 120cm, lampa reporterska, tło białe, niedoświetlone wyszło szare (tak miało być). Tło jest polipropylenowe (czyli jakieś tam plamy ciemniejsze i jaśniejsze ma, nie jest super jednolite)
    Następnie chciałem nieco obrobić w PS CS6, zmieniłem na czarno-białe i dodałem gradient od ciemnego z lewej, zanikający po prawej i wyszło coś bardzo brzydkiego. Plamy, ziarno, i przejście gradientu stopniowane (widać pionowe linie), a nie łagodne subtelne przejście. DLACZEGO?
    Jakąś inna techniką to wykonać, czy to wina komputera, czy wina źródłowego zdjęcia? (Z problemem spotykam się już po raz kolejny)
    Zamieszczam wycinek z owego zdjęcia.

• Bechamot
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2512

Odp: Grandient w PS CS6 - brzydki efekt

Zamieszczone przez aras_aras
    Witam!
    Zrobiłem zdjęcie, lampa studyjna + octa 120cm, lampa reporterska, tło białe, niedoświetlone wyszło szare (tak miało być). Tło jest polipropylenowe (czyli jakieś tam plamy ciemniejsze i jaśniejsze ma, nie jest super jednolite)
    Następnie chciałem nieco obrobić w PS CS6, zmieniłem na czarno-białe i dodałem gradient od ciemnego z lewej, zanikający po prawej i wyszło coś bardzo brzydkiego. Plamy, ziarno, i przejście gradientu stopniowane (widać pionowe linie), a nie łagodne subtelne przejście. DLACZEGO?
    Jakąś inna techniką to wykonać, czy to wina komputera, czy wina źródłowego zdjęcia? (Z problemem spotykam się już po raz kolejny)
    Zamieszczam wycinek z owego zdjęcia.

http://s2.ifotos.pl/mini/tlo-zdjec_wxwhprq.jpg
    a po co takie kombinacje w ogole?
    jednorodne tlo sobie zrobisz w ps nie biorac aparatu do reki.
    mozesz go przeksztalcac jak tylko dusza zapragnie.

najlepiej w 32 b
    Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• aras_aras
      • 2014
      • 12

Zamieszczone przez Bechamot
      a po co takie kombinacje w ogole?
      jednorodne tlo sobie zrobisz w ps nie biorac aparatu do reki.
      mozesz go przeksztalcac jak tylko dusza zapragnie.

najlepiej w 32 b
      Yyyy... Np. jak?
      Tworze jakies swoje tło w PSie jakie chce, z mojego zdjecia zaznaczam postać i przenosze postac na moje tło? Czy jakis bardziej ambitny sposob jest?
      Ale chyba latwiej zrobic zdjecie takie jak powinno wygladac i potem skorygowac, lub wzmocnic efekt, niz za kazdym razem wycinac postac (problem np. przy rozwianych wlosach) i wklejac na gotowe tlo...

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

Yyyy... Np. jak?
        Tworze jakies swoje tło w PSie jakie chce, z mojego zdjecia zaznaczam postać i przenosze postac na moje tło? Czy jakis bardziej ambitny sposob jest?
        Ale chyba latwiej zrobic zdjecie takie jak powinno wygladac i potem skorygowac, lub wzmocnic efekt, niz za kazdym razem wycinac postac (problem np. przy rozwianych wlosach) i wklejac na gotowe tlo...
        nie bardzo wiem o co chodzi.

czy fotografujesz tylko tlo , jako jednolita plaszczyzne , czy jest pierwszy plan?

mozna oddzielnie wstawiac , mozna fotografowac pierwszy plan na tle - jak kto woli.

te pasemka , ktore sie pokazuja po wprowadzeniu gradientu sa spowodowane ograniczona rozdzielczoscia tonalna do 8 b.

jesli przejdzisz na 16 lub 32 b bedzie znacznie lepiej , ale slady mozesz zauwazyc , gdyz monitor i tak ma tylko 8 b.

wykonaj operacje wprowadzania gradientu gestosci w co najmniej 16 b.
        Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• aras_aras
          • 2014
          • 12

Zamieszczone przez Bechamot
          nie bardzo wiem o co chodzi.

czy fotografujesz tylko tlo , jako jednolita plaszczyzne , czy jest pierwszy plan?

mozna oddzielnie wstawiac , mozna fotografowac pierwszy plan na tle - jak kto woli.

te pasemka , ktore sie pokazuja po wprowadzeniu gradientu sa spowodowane ograniczona rozdzielczoscia tonalna do 8 b.

jesli przejdzisz na 16 lub 32 b bedzie znacznie lepiej , ale slady mozesz zauwazyc , gdyz monitor i tak ma tylko 8 b.

wykonaj operacje wprowadzania gradientu gestosci w co najmniej 16 b.

Fotografuje czlowieka na tle. I nie chcialbym bawic sie w fotografowanie osobno tla i postaci by pozniej to łączyć.
          Czy mogłbym ewentualnie podeslac przykladowe zdjecie ktore chcialbym obrobic i bys zobaczyl czy u Ciebie tez tak jest i co mozna zrobic by tak nie bylo.
          Umiem w miare sie poruszac w PS ale nie jestem extra biegly, wiec takie luzne rzucenie hasel co i jak moglbym zrobic niekoniecznie moze byc dla mnie jasne ;P

Komentarz

• Bechamot
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2512

Fotografuje czlowieka na tle. I nie chcialbym bawic sie w fotografowanie osobno tla i postaci by pozniej to łączyć.
            Czy mogłbym ewentualnie podeslac przykladowe zdjecie ktore chcialbym obrobic i bys zobaczyl czy u Ciebie tez tak jest i co mozna zrobic by tak nie bylo.
            Umiem w miare sie poruszac w PS ale nie jestem extra biegly, wiec takie luzne rzucenie hasel co i jak moglbym zrobic niekoniecznie moze byc dla mnie jasne ;P
            pewnie , ze mozesz.
            umiesc gdzies zdjecie albo raw , moze jakis wniosek uda sie wycignac.
            no niestety tak jest, ze na wiekszych gladkich powierzchniach zapisujac obraz w 8 b i do tego poddajac jeszcze kompresji jpg pojawiaja sie te pasemka i podobne artefakty..

Komentarz

• aras_aras
              • 2014
              • 12

Najlatwiej by może było gdybys podal maila w prywatnej wiadomości i na niego przesłałbym plik *.psd

Chyba, ze niebardzo chcesz ujawniać adres to sprobuje gdzies wtedy zamiescic.

Komentarz

• Bechamot
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2512

Najlatwiej by może było gdybys podal maila w prywatnej wiadomości i na niego przesłałbym plik *.psd

Chyba, ze niebardzo chcesz ujawniać adres to sprobuje gdzies wtedy zamiescic.
                w mojej stopce jest link do mojej strony.

tam na gorze jest podany @. wyslij na ten mail , ale nie jestem pewien czy duzy zalacznik przejdzie - moze sie uda , sproboj.

Komentarz

Pracuję...