Jestem świeżutkim, "zielonym" użytkownikiem Macbooka niestety z 128Gb dyskiem. Wszystkie zdjęcia trzymam na dysku zewnętrznym. Proszę o pomoc w wyborze programu do katalogowania i prostej obróbki zdjęć na OS X. Jakie macie doświadczenia z programami na ten sprzęt. Szukam czegoś bezpłatnego.
Programy na OS X
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Programy na OS X
Przeciez masz standardowo aperture w os co do katalogowania system tez sam to przypisuje mozna to ustawic takze.
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2C450D/T17-50 2.8/C70-210 3.5-4.5 -
Mam Yosemite a tam jest iPhoto i mimo ustalenia katalogu z zdjęciami na dysku USB to katalog z miniaturkami zostaje na dysku głównym. Przy mojej ilości zdjęć to będzie on duży. Tak doczytałem się na forum Mac-a. Dlatego szukam czegoś prostego i niezżerającego dysku. 128Gb to niewiele. Ledwo zacząłem z Mac-iem a już mam tylko 60Gb wolnego.20D SIGMA 18-50 EX Canon 50/1,4Komentarz
-
Moze byc Apperture, ale to nie jest donyslnie obecny program a do zakupu nie zachecam bo Apple juz go nie bedzie rozwijalo. Moze byc i Lightroom (ale trzeba go dobrze ustawic). 128GB wystarczy
Komentarz
-
Aperture nie ma standardowo w OS X. Jest to program juz wycofywany i nie wspierany. Tak samo bedzie z iPhoto ktory jest tylko baza danych zdjec - nie polecalbym.
128GB dysku - nie poszalejesz. Szybko ci sie zapcha.
Zobacz sobie na Lyn albo XnView (Windows, Linux, OSX). To sa przegladarki zdjec, i umozliwiaja lekka edycje. Do obrobki najlepsza konkurencja dla PS to Pixelmator - ale nie jest darmowy.
Do RAWow Lightroom albo DXO i pare innych jeszcze.5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Dziękuję za XnView - odpowiada mi.
Mam jeszcze jedno pytanie. Canon dodaje soft do sprzedawanych lustrzanek. Czy coś z tego softu jest godna uwagi, ale w wersji na Mac-a. Mam instalacyjne płyty od mojego staruszka 20D, ale posiadane wersje softu nie chcą działać na Yosemite.20D SIGMA 18-50 EX Canon 50/1,4Komentarz
-
Nie widze sensu zabawy z softem Canona jesli np. uzywasz LR. Zgrywasz RAWy / jpg z karty na dysk i importujesz.
Szczeze nawet nie wiem co Canon teraz daje do aparatow
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Używam wyłącznie softu Canona (DPP). Instalki ściągniesz sobie od nich.Dziękuję za XnView - odpowiada mi.
Mam jeszcze jedno pytanie. Canon dodaje soft do sprzedawanych lustrzanek. Czy coś z tego softu jest godna uwagi, ale w wersji na Mac-a. Mam instalacyjne płyty od mojego staruszka 20D, ale posiadane wersje softu nie chcą działać na Yosemite.Komentarz
-
Komentarz
-
Jeszcze odświeżę. Zamiast Photoshopa na maku (wersja na pecety jest planowana ale nie podali terminu) można użyć Affinity Photo. Na razie jest w darmowej wersji beta ale wersja pełna ma kosztować jednorazowo ok. 50$ i ma mieć darmowe wsparcie przez 2 lata. Po dwóch latach nie przestanie działać jak Photoshop po wstrzymaniu abonamentu. Ludzie chwalą. Mimo, że to beta i ma jeszcze błędy działa szybciej niż Photoshop, ma bardzo podobne możliwości + wiele nowych rzeczy.Komentarz
-
Sprawdź czy moja podpowiedź w czymś Tobie pomoże.
EOS 7D Mark II - Canon Polska
Ściągnij sobie to co jest pod "1." (jest to obraz płyty CD), tu masz pełen komplet oprogramowania który powinien ruszyć pod Yosemite. DPP czyli Digital Photo Professional jest tutaj w wersji 3.14.40. Żeby to ściągnąć to po kliknięciu na "POBIERANIE" i zaakceptowaniu "Zrzeczenie się od odpowiedzialności" na następnym ekranie będziesz musiał podać numer seryjny aparatu i kliknąć na "Submit".
Potem możesz sobie ściągnąć i zainstalować to co jest pod "3." czyli aktualizację DPP do najnowszej wersji (3.14.47). Żeby przeprowadzić tę aktualizację najpierw trzeba zainstalować wersję główną z obrazu płyty CD (czyli to o czym napisałem wcześniej). Jak klikniesz na "Odpowiednie modele" to rozwinie się lista na której znajdziesz swój model aparatu czyli DPP w tej wersji na pewno będzie z nim współpracował.Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.Komentarz
-
Serdeczne dzięki za pomoc ale pobrałem już wersję DPP o numerze 4 na Mac-a.20D SIGMA 18-50 EX Canon 50/1,4Komentarz
-
Komentarz