Linux

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Oczywiście unsharp mask jest
    W menu 'Other' Ale swoją drogą nazywanie filtrów 'Effects' i upychanie ich w cokolwiek dziwnych kategoriach nie jest chyba drogą do sukcesu
    Ostatnio edytowany przez dentharg; 2052.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez dentharg
      Oczywiście unsharp mask jest
      W menu 'Other'
      no i wyszla cala prawda na temat stanu technicznego mojego wzroku

Komentarz

• perqsista
        Początki nałogu
        • 2005
        • 429

To ja jeszcze wtrące swoje 3 grosze. Wbrew pozorom bardzo wygodną w użytkownaniu lecz dosć upierdliwą do zainstalowania dla początkujących jest dystrybucja Slackware(chodzi mi o natywną wersję Slacka nie tą startującą z płytki). Dystrybucja korzysta ze starego lecz bardzo wygodnego systemu pakietów binarnych tgz. Krytycy zarzucają, że tgz nie wspiera zależności wersji - problem rozwiązuje tutaj IMO program swaret. Jest to downloader i manager pakietów w jednym ściąga i aktualizuje nowe wersje pakietów wykrywając zależności pomiędzy nimi. Prywatnie i w pracy używam Slacka od kilku lat aktualizując go swaretem od od wersji 8.1 (teraz wersja 10.2) bez żadnych problemów. W tym czasie musiałem wykonać kilkadziesiąt reinstalacji systemów windows działających na innych komputerach, na których pracuję lub nimi administruję. Dla userów Slackware powstała także świetna strona z bazą zawsze aktualnych pakietów (nieoficjalnych kompilowanych przez ludzi nie związanych bezpośrednio z tworzeniem dystrybucji) http://www.linuxpackages.net/
        Co do uruchamiania programów windowsowych pod emulatorem wine, to lista działającego softu jest naprawdę baaaaaardzo długa. Kiedys w ramach eksperymentu udało mi się uruchomić InernetExplorera:P (http://www.mielcarek.net/album07). Programy graficzne np. Photoshop CorelDraw dziaały równeż bez zarzutu.
        www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Slackware jest moją ulubioną dystrybucją. W trakcie procesu instalacyjnego dokładnie instaluje to czego żądam. RH nie lubię od czasu jak ni stąd ni zowąd w jakiejś starej dystrybucji zobaczyłem odpalaną emulację serwera NetWare 3.11 po instalacji, brrrr...
          Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Jak pisałem wcześniej , MANDRIVA jest to moja pierwsza dystrybucja zainstalowana na dysku . Knoopix czy Mepis nie spełniały moich oczekiwań , dotyczących obsługi sprzętu .Win wywaliłem . Jak na razie linux zwiesił mi się tylko wtedy gdy próbowałem coś zrobić po swojemu :-) , a że mam go tylko chwilkę więc się nie znam na tym , co można a co nie , ciągle się uczę .
            Jestem zadowolony , chodzi stabilnie a funkcjonalnosć i obsługa łatwiejsza niż win .
            Pozdrawiam.

Komentarz

• perqsista
              Początki nałogu
              • 2005
              • 429

Ja z Red (ch...kiem) dałem sobie spokój w momencie jak na świeżej instalacji za cholerę nie udało mi się odplić działającego named'a. Tzn. named odpalał z xinetd czy podobny wynalazek, logi milczały a wszystkie połączenia na port 53 były odzrzucane. Firewall też był wyłączony... Cuda panie normalne ...
              www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

A tam nie trzeba skonfigurować jeszcze nsd?

Komentarz

• perqsista
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 429

Zamieszczone przez KMV10
                  A tam nie trzeba skonfigurować jeszcze nsd?
                  Nie mam pojęcia bo to był bind, a ten ma chyba niewiele wspólnego z nsd. Poza tym dawne to były czasy, byłem niecierpliwy cisnąłem kapeluszem w kąt i zainstalowałem Slacka. Do dzisiaj tego nie żałuję
                  www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

Ja odwiesiłem kapelusz na kołek

Komentarz

• kaspeed
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 93

Odświerzając wątek.

Posiadam Mandrivę 2007.1 Spring. Udało mi się zainstalować DPP w wine, niestety mam problemy z odświerzaniem. Zamarza podgląd zdjęcia w pozycji "fit". Po przejściu do 100 lub 200% wszystko jest ok, "fit" znowu to samo. Okno wyboru dysków/katalogów to samo. Wybrany katalog po zwinięciu się nie zwija. Rozwijając drugi nakładam dwa na siebie. Czy ktoś zna rozwiązanie mojego problemu?
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      P. S. wine 0.9.33 z rpm'a
                      Ostatnio edytowany przez kaspeed; 9410. Powód: Automerged Doublepost
                      Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• kaspeed
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 93

Przepraszam za kłopot, ale problem się chyba sam rozwiązał:
                        Open Source Software for running Windows applications on other operating systems.

niestety nie po mojej myśli
                        Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Co do systemu plików NTFS (nie jestem pewien czy odpowiedź jest w tym wątku, na szybko go przeleciałem) to zapis jest możliwy. Zrobiłem to tak:
                          1. Trzeba ściągnąc i zainstalowac sterownik NTFS-3G.
                          2. Z terminala jako zwykły user "md /media/windows/" (zamiast windows może byc cokolwiek).
                          3. Teraz jako SU "gedit /etc/fstab" (trzeba miec paczke gedit).
                          4. W pliku "fstab" dopisac na dole linijkę "/dev/hdxy /media/windows ntfs-3g defaults 0 0" (zamiast x literka dysku, zamiast y partycja). Zapisac plik.
                          5. Teraz już tylko zamontowac dysk "mount -t ntfs-3g /dev/hdxy /media/windows".

Można już wystawic ikonkę dysku na pulpit z lokacją dysku "/dev/hdxy"

Jedyny problem to niewyświetlanie plików i katalogów które w nazwie mają polskie znaki. Pewnie rozwiązaniem jest zamontowanie komendą "mount -t ntfs-3g /dev/hdxy /media/windows -o locale=hu_HU.utf8", ale jeszcze tego nie próbowałem więc nie wiem :-)

A w tej chwili walczę z instalacją nowego GIMP'a z color management'em Jeśli mi się uda to Windows idzie w odstawkę (świeżo upieczony użytkownik SuSE 10.2 :-) ).
                          Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Z zapisem NTFS trzeba uważać, bo to świeża sprawa. Niby jest to już stabilne, ale wciąż - to trochę ryzykowna sprawa...

Co do Gimpa - polecam developerską wersję - dopiero te mają color management. Sprawnie działa jak na mój gust.
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Bagnet007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1344

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              Z zapisem NTFS trzeba uważać, bo to świeża sprawa. Niby jest to już stabilne, ale wciąż - to trochę ryzykowna sprawa...

Co do Gimpa - polecam developerską wersję - dopiero te mają color management. Sprawnie działa jak na mój gust.
                              Właśnie tę wersję ściągnąłem.
                              Mam tylko problem z zainstalowaniem wymaganego przez niego fontconfig.
                              Gdzieś czegoś brakuje, tylko że ja jestem w tym systemie bardzo i zanim to rozgryzę minie trochę czasu.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 8623

zuzi nie znam, ale jakbyś miał pytania to wpadaj na irc lub gg
                                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...