[FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

mxw a co konkretnie? Podaj dokladna specyfikacje zadania a ja odpowiem kilkoma linijkami shella
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• mxw
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2315

Zamieszczone przez muflon
      mxw a co konkretnie? Podaj dokladna specyfikacje zadania a ja odpowiem kilkoma linijkami shella
      a nie, konkretnie nie ułatwię ci zadania ;-)

odpowiem - przepraszam za wyrażenie - humanistycznie:
      no, panie, chodzi o to, żeby fotki przegrać z karty canona do komputera i w trakcie tej operacji zmienić numery 4-cyfrowe (stosowane na karcie, np. IMG_4456.JPG) na właściwe 5-cyfrowe (np. IMG_04456.JPG albo IMG_24456.JPG), tak, aby nazwy plików w kompie nie powtarzały się co 10000 zdjęć.

da się? :wink:

da się w 10 linijek?
      pozdro.,
      m.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

da się w jedną, tylko odpowiednio długą
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          da się w jedną, tylko odpowiednio długą
          max długość linijki: 80 znaków
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez mxw
            da się w 10 linijek?
            Pisane zupelnie 'od czapki', 2 min. klepania, nawet nie wiem czy dziala ale ideologia chyba jasna:
            Kod:
            [b]#!/bin/sh
            SEQ=${HOME}/.downloader.seq
            if [ ! -f ${SEQ} ]; then echo "0" >${SEQ}; fi
            N=`cat ${SEQ}`
            N=$(( ${N} + 1 ))
            echo ${N} >${SEQ}
            cp /gdzie/karta/dcim/*canon/img_* .
            rename img_ img_`printf "%04d" ${N}` img_????.???[/b]
            Przy czym pierwsze 5 linijek najprawdopodobniej da sie zamknac w jakichs 2 ale to wymaga troche wiecej niz 2 min. myslenia (powiedzmy 10 - ale to by byla sztuka dla sztuki).

W tej postaci skrypt pozwala zgrac pierwsze 9999 kart, potem nazwy sie troche rozjada (dlugosc) - kwestia poprawienie %04d w printfie.

PS. mi nie chodzi o to, zeby 'Joe Average' zmuszac do pisania takich buraczkow To tylko odpowiedz na 'da sie?'

Edit: i juz nawet poprawilem pierwszego buga (w rename, tak jak poprzednio by dzialalo, ale nazwy plikow bylyby nie do konca takie jak zalozone)

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Kod:
              [b]#!/bin/sh
              SEQ=${HOME}/.downloader.seq
              if [ ! -f ${SEQ} ]; then echo "0" >${SEQ}; fi
              N=`cat ${SEQ}`
              N=$(( ${N} + 1 ))
              echo ${N} >${SEQ}
              cp /gdzie/karta/dcim/*canon/img_* .
              rename img_ img_`printf "%04d" ${N}` img_????.???[/b]
              W tej postaci skrypt pozwala zgrac pierwsze 9999 kart, potem nazwy sie troche rozjada (dlugosc) - kwestia poprawienie %04d w printfie.
              ok, ładny skrypcik, miło popatrzeć, ale ... chyba nie o to loto
              generalnie numerujesz nawet nie karty, tylko operacje kopiowania.
              poza tym nie chodzi o nadanie (dodanie) własnej sekwencji numerów (to też rozwiązanie, ale inne), tylko właściwe przenumerowanie zdjęć z karty (te 4 cyfry z karty nie mogą być zmienione).
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez mxw
                ok, ładny skrypcik, miło popatrzeć, ale ... chyba nie o to loto
                Spełnia założenia Myślisz dlaczego prosiłem o dokładną specyfikację?

Zamieszczone przez mxw
                generalnie numerujesz nawet nie karty, tylko operacje kopiowania.
                A jak numerować karty w obrębie sesji? Zerowanie licznika na początku i prompt "włóż kartę numer 3"? No problem, jedna pętelka

Zamieszczone przez mxw
                poza tym nie chodzi o nadanie (dodanie) własnej sekwencji numerów (to też rozwiązanie, ale inne), tylko właściwe przenumerowanie zdjęć z karty (te 4 cyfry z karty nie mogą być zmienione).
                No i nie są Dokładnie tak jest: IMG_3847.JPG zostanie zmieniony na IMG_00013847.JPG (albo IMG_13847 jak dać %01d w printfie).

Komentarz

• mxw
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2315

Spełnia założenia Myślisz dlaczego prosiłem o dokładną specyfikację?
                  he, he, i to najbardziej lubimy u programistów ;-)

A jak numerować karty w obrębie sesji? Zerowanie licznika na początku i prompt "włóż kartę numer 3"? No problem, jedna pętelka
                  ale jedną kartą też można zrobić ponad 9999 zdjęć.

No i nie są Dokładnie tak jest: IMG_3847.JPG zostanie zmieniony na IMG_00013847.JPG (albo IMG_13847 jak dać %01d w printfie).
                  no i to jest sedno sprawy: skąd wiesz, że IMG_3847.JPG to zdjęcie nr 13847? a może 23847 albo 33847? 8)
                  pozdro.,
                  m.

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Eee, no moment.. nie łapię... zrozumiałem, że chodziło Ci po prostu o dodanie jednocyfrowych prefiksów do zgrywanych zdjęć z karty: '1' do pierwszej, '2' do drugiej, '3' do trzeciej itp. Jeśli masz na myśli totalne przenumerowywanie w stylu: "jeśli pierwszy obrazek na pierwszej karcie to IMG_9485, zmień mu nazwę na IMG_00001" itp., to było mówić Wtedy bym trochę inaczej kombinował - jakiś bardziej zakręcony find, powinno być nawet krócej ;-)

No ale nie. Napisałeś:
                    Zamieszczone przez mxw
                    automatycznie przenumerowywać zdjęcia z numerów 4-cyfrowych do 5-cyfrowych wg standardu Canon, np. IMG_5470.CR2 zamieni na IMG_15470.CR2, jeżeli to było zdjęcie 15470-te, lub IMG_25470.CR2, jeżeli 25470-te itd.,
                    Nie wiem co to '5-cyfrowy standard Canon', ale ja to tak odebrałem...

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez mxw
                      no i to jest sedno sprawy: skąd wiesz, że IMG_3847.JPG to zdjęcie nr 13847? a może 23847 albo 33847? 8)
                      A, chyba rozumiem skąd nieporozumienie. Spójrz dokładnie na dwie ostatnie linijki, tam jest taki trick w 'rename' ;-) Nie powiem jaki, żeby nie psuć zabawy ;-)

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Eee, no moment.. nie łapię... zrozumiałem, że chodziło Ci po prostu o dodanie jednocyfrowych prefiksów do zgrywanych zdjęć z karty: '1' do pierwszej, '2' do drugiej, '3' do trzeciej itp.
                        nie, nie, nie. możemy założyć, że w ogóle mamy tylko jedną kartę, za pomocą której zrobimy 100.000 zdjęć, a aparat ma ustawione numerowanie ciągłe.

Jeśli masz na myśli totalne przenumerowywanie w stylu: "jeśli pierwszy obrazek na pierwszej karcie to IMG_9485, zmień mu nazwę na IMG_00001" itp., to było mówić
                        nie, nie, to byłaby porażka...

Nie wiem co to '5-cyfrowy standard Canon', ale ja to tak odebrałem...
                        standard canona jest 4-cyfrowy i jest opisany w instrukcji każdego cyfrowego body
                        a my chcemy go zamienić na format 5-cyfrowy - z nim zgodny.

no co jest, mam dać hinta? :wink:
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Muflon, chodzi o to, że chcemy, żeby licznik się nie przekręcał! Zeby po focie 9999, byla fota 10000 itd.
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez mxw
                            nie, nie, nie. możemy założyć, że w ogóle mamy tylko jedną kartę, za pomocą której zrobimy 100.000 zdjęć, a aparat ma ustawione numerowanie ciągłe.
                            OK, chyba rozumiem. Przy takich założeniach rzeczywiście, raczej nie do napisania w 5 minut (trzeba wykrywać 'overflow' przy zgrywaniu z karty). Pogrzebię w wolnej chwili. Aczkolwiek ciągle nie rozumiem na jakiej zasadzie program ma wykrywać 'początek sesji' - czyli kiedy pierwszą cyferką ma być zero. Czy to jest na zasadzie: "odpalamy program - zaczynamy sesję od zera - lecimy z naszymi 50 kartami, w pewnym momencie licznik się przekręca na 1, potem na 2..." i przy 50 kartach pełnych JPEGów 'fine' ma szanse dojść co najwyżej tu :-D (licząc 400 obrazków/kartę)? Czy też raczej licznik 'historyczny', taki jak w skrypcie, który podałem wyżej? (chyba bardziej logiczne).

Zresztą... odpuśćmy sobie te kłótnie bo to chyba OT, a różnice to naprawdę szczegóły.

Baj de łej: takie zgrywanie do sekwencji 00001, 00002 itp. wbrew pozorom takie głupie nie jest. Ja gdy wracam z airshow mam typowo właśnie taki problem: databank z tysiącami fotek do zrzucenia na kompa. I tak naprawdę to to, jak się te fotki nazywają w jego środku jest mało istotne - przenumerować je sobie moge chocby i do numerków heksadecymalnych (just kidding :-D ), byle tylko było to spójne i do odtworzenia w razie np. padu dysku w laptopie.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Przecież ta cyferka pochodzi z numeru katalogu.

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                                Przecież ta cyferka pochodzi z numeru katalogu.
                                A fakt.. ja nawet nigdy nie zwróciłem uwagi na to, jak są numerowane katalogi No to robi się prościej niż myślałem. Aczkolwiek w takiej sytuacji krócej byłoby w perlu (idealne zadanie na regexpy ;-) )

Komentarz

Pracuję...