Darmowy/tani program do masowej obróbki zdjęć tekstu przed wydrukowaniem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz01
    • 2014
    • 7

Darmowy/tani program do masowej obróbki zdjęć tekstu przed wydrukowaniem

Szukam programu, który umożliwiałby szybką obróbkę wielu zdjęć kartek z tekstem, tak żeby wydruk był zbliżony do sfotografowanego oryginału. Chodzi mi o efekt jak na poniższym zdjęciu - czarne litery na jednolitym, białym (nie szarym!) tle, bez utraty szczegółów.

- przed obróbką
    - po obróbce

Zawsze robiłem to w Gimpie - filtr "Fotokopia", poziomy i eksportowanie pliku do jpg. Niestety przy dużej liczbie takich zdjęć jest to dosyć czasochłonne, a z reguły dla wszystkich można ustawić takie same parametry.
    Dałoby się w jakimś programie zautomatyzować te czynności, żeby raz ustawić parametry, wybrać np. 50 zdjęć, a program zrobiłby resztę - łącznie z zapisaniem plików z określonym stopniem kompresji?

Photoshop i inne programy w tej cenie odpadają - tylko coś darmowego, ewentualnie tak do 100 zł.
  • meg83
    Coś już napisał
    • 2010
    • 65

Odp: Darmowy/tani program do masowej obróbki zdjęć tekstu przed wydrukowaniem

Taką prostą edycję zrobisz np w przeglądarce Xn View.

Nie ma na pewno przetwarzania wsadowego w Gimp-ie? Nie miałam dawno już do czynienia z Gimpem ale takie rzeczy były kiedyś do zrobienia, możliwe że przez pluginy.
    Facebook | Instagram | Twitter

Komentarz

• lukasz01
      • 2014
      • 7

Jak się nazywa odpowiednik filtra "fotokopia" w XnView? Czy jest tam w ogóle taki filtr? Bez niego będzie problem.

W Gimpie podobno jest to możliwe, ale trudne, trzeba pisać skrypty.

Komentarz

• swi3zy
        Coś już napisał
        • 2009
        • 53

to wygląda na dobre zadanie dla : Phatch - Photo Batch Processor .

Komentarz

• lukasz01
          • 2014
          • 7

Jak wyżej - jaki to będzie filtr?
          I nie widzę w tym Phatchu opcji podglądu - najpierw trzeba wszystko poustawiać, a dopiero na końcu wybrać zdjęcia. Jak mam wybrać parametry filtra, nie widząc podglądu jego rezultatów na zdjęciu?

Komentarz

• PawelB
            Uzależniony
            • 2005
            • 578

Ustawiasz parametry, puszczasz na jednym-dwóch zdjęciach i albo poprawiasz parametry, albo puszczasz na wszystkich
            Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
            Moje gnioty 2

Komentarz

• lukasz01
              • 2014
              • 7

Jeśli ten filtr ma takie same parametry jak w Gimpie, to można najpierw dobrać je w Gimpie, a potem przepisać do Phatcha.

Ale czy w ogóle jest w tym programie taki filtr?

Komentarz

• tlustyx
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1304

A nie łatwiej poprawnie wykonać zdjęcie? Wtedy żaden program nie będzie Ci potrzebny.
                6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• lukasz01
                  • 2014
                  • 7

Poprawnie czyli jak? Korekta ekspozycji nic tu nie da, bo wyjdą jasnoszare litery. Tusz (toner) nie jest idealnie czarny.

Komentarz

• swi3zy
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 53

Przy użyciu gimpa możesz zrobić to ładując skrypt poniższy do katalogu 'scripts'. Tj, zapisz go jako 'fotokopia.scm' i przenieś do katalogu 'scripts' w katalogu gimpa.
                    Kod:
                    (define (fotokopia filename)
                    	(let* (
                    		(image (car (gimp-file-load RUN-NONINTERACTIVE filename filename)))
                    		(drawable (car (gimp-image-flatten image)))
                    		)

(plug-in-photocopy RUN-NONINTERACTIVE image drawable 10 0.85 0.2 0.7)

(gimp-file-save RUN-NONINTERACTIVE image drawable filename filename)
                    		(gimp-image-delete image)
                    	)
                    )
                    A potem w lini poleceń wklepując (uwaga - nadpisuje obrazek)
                    Kod:
                    gimp -i -b '(fotokopia "bla.jpg")' -b '(gimp-quit 0)'
                    Jak zamienisz "bla.jpg" na "*.jpg" to przejedzie wszystkie obrazki w katalogu.

Przy ustawieniach zatopionych w skrypcie taki obrazek udało się uzyskać:

Inna opcja to stosowanie pakietu Imagemagick. Tam możesz pobawić się poziomami np:
                    Kod:
                    convert test_1.jpg -level 0,60%,1.4 lab.jpg
                    daje:

Przydałoby się podostrzyć, ale to nie problem.

Co do Phatch'a to tam jest chyba tylko opcja kontrastu, co daje strasznie tłuste litery:

A co do poprawnej ekspozycji - to ja bym ustawił w stylu kontrast na max, nasycenie na zero, jakąś rozsądną ostrość. Jak kartki da się równomiernie oświetlić, to trza je z +1 +1.5EV prześwietlić i powinno być znacznie lepiej .

Każda z opcji wymaga oczywiście ciut potestowania i dostosowania, coby jak najlepiej działała.

Pozdrawiam
                    Ostatnio edytowany przez swi3zy; 30789.

Komentarz

• lukasz01
                      • 2014
                      • 7

Zapisałem ten skrypt, ale nie mogę go teraz znaleźć. Gdzie on teraz powinien być, w filtrach?
                      Te liczby 10 0.85 0.2 0.7 to są parametry filtra? Z reguły ustawiałem 5-15 (zal. od wielkości liter); 1,00; 0,2; 0,85-0,9, wtedy jest lepsza ostrość i bardziej białe tło. Ale potem zmieniam jeszcze poziomy, żeby usunąć resztki szarości z tła i ew. dodatkowo przyciemnić litery. Dałoby się dodać do tego skryptu jeszcze poziomy? Wtedy byłoby idealnie.

Z tych ww. programów najlepsze efekty daje Gimp.
                      Jeśli jest równomierne oświetlenie, to wystarczą same poziomy i XnView, ale najczęściej tak nie jest. Lampy błyskowej nie chcę (długie ładowanie i zużycie energii przy większej ilości zdjęć) lub nie mogę (kartka za szybą) używać.
                      Prześwietlanie nic nie daje - tak czy inaczej trzeba później obrabiać. Filtr w Gimpie daje lepsze efekty na nieprześwietlonym zdjęciu, litery nie są wtedy zbyt jasne i nie trzeba po nim poprawiać.

Komentarz

• lukasz01
                        • 2014
                        • 7

Znalazłem już rozwiązanie - do Gimpa trzeba zainstalować plugin BIMP. Nie trzeba wtedy żadnych skryptów, ustawia się po prostu kolejne czynności, jakie program ma wykonać.

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

A najprostsze rozwiązanie pod słońcem, czyli DPP? Za darmo.
                          Robisz w RAW, na pierwszym (lub typowym) zdjęciu ustawiasz obróbkę, kopiujesz recepturę (recipe) i wklejasz do wszystkich plików, funkcją batch process zapisujesz w wybranym formacie i kompresji.
                          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                          Ja
                          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                          Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...