Lightroom 4,5 działa co raz lepiej na Linuksie i Wine

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chyrus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 436

Lightroom 4,5 działa co raz lepiej na Linuksie i Wine

Co raz lepiej działa Lightroom pod Linuksem i Wine. Z nową wersją Wine poprawiono wiele błędów, które powodowały, że nie szło uruchomić LR, lub wymagana była kompilacja Wine z patchami i innymi cudakami. Zainstalowałem najnowsze Wine (1.7.1 z PPA) na Linux Mint 16 64bit, zainstalowałem LR i śmiga bez większych problemów. Prędkość działania - wolniej niż natywnie na Win, problem z powolnym przerysowaniem okna podczas skalowania i kilka mniejszych problemów w GUI.
    "Krótki" sreencast z mojego uruchomienia LR4 (bo na taki posiadam licencję, trial 5tki też działa) i demo pracy tutaj: Adobe Photoshop Lightroom runing on Linux and Wine !!! - YouTube
    digart
  • banan82
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1165

Odp: Lightroom 4,5 działa co raz lepiej na Linuksie i Wine

Gratuluję Pamiętaj, że wine jest dość eksperymentalny. Katalog lightrooma rośnie wraz z czasem i może to stwarzać problemy dla wine. Nawet w natywnym OS LR sprawia problemy natury wydajnościowej (adjustment brush i maskowanie).

Przez długo okres czasu na Linuxie używałem Bibble Pro, a potem przez krótki moment AfterShot Pro (następna Bibble Pro po zakupie przez Corela).

Testowałeś LR w najnowszym Ubuntu 14.04 ?
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Komentarz

• chyrus
      Początki nałogu
      • 2005
      • 436

Do obróbki pojedynczych zdjęć jak na razie nadaje się, do masówki/komerchy jednak jeszcze wciąż za wcześnie, tak jak wspomniałeś - eksperyment. Mam nadzieję dożyć czasów, że na Linuksie będę mógł pracować na równi/tych samych programach co na OS X/Win
      Nie sprawdzałem na nowym Ubuntu. Wydaje mi się, że prędkość działania LR, to raczej kwestia Wine niż samego distro.

Też kiedyś używałem Bibble, po wykupie przez Corela zapomniałem o nim
      Ostatnio edytowany przez chyrus; 2321.
      digart

Komentarz

• banan82
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1165

No widzisz. Bibble było dużo pewniejsze bo działało natywnie. Filozofia Bibble jest trochę inna jak Lightroom. Tam ustawienia nie są w "katalogu" tylko plikach xmp z tego co pamiętam

AfterShot nie był taki zły. Nie wiem jak to teraz jest. Ogólnie to było najlepsze oprogramowanie do RAW na Linuxie.
        Crazy Apple Fanboy
        Ex Linux User

Komentarz

• chyrus
          Początki nałogu
          • 2005
          • 436

Obecnie najlepszym do RAW programem pod Linuksa jest (moim zdaniem) Darktable. LR jednak najlepiej nadaje się do pracy komercyjnej - szybciej uzyskuje się świetne efekty, gdzie w Darktable trzeba trochę posiedzieć i porzeźbić - dziesiątki narzędzi do pieszczenia zdjęć, w tym kilka do samego odszumiania.
          digart

Komentarz

• banan82
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1165

Nie słyszałem o tym programie wcześniej. Swego czasu był też Raw Therapee.
            Crazy Apple Fanboy
            Ex Linux User

Komentarz

• chyrus
              Początki nałogu
              • 2005
              • 436

RT jest cały czas, powolutku rozwija się. Spróbuj Darktable darktable | the photo workflow software Jest i na Linuksa i na Maka.
              digart

Komentarz

• banan82
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1165

Potestuję Darktable na Ubuntu najnowszym w wirtualnej maszynie.

Już tak wsiąkłem w Lightroom'a że nie ma szans na zmianę. Ten program jest wg. mnie lepszy niż mógłby być nawet
                Crazy Apple Fanboy
                Ex Linux User

Komentarz

• chyrus
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 436

Zamieszczone przez banan82
                  Potestuję Darktable na Ubuntu najnowszym w wirtualnej maszynie.

Już tak wsiąkłem w Lightroom'a że nie ma szans na zmianę. Ten program jest wg. mnie lepszy niż mógłby być nawet
                  Mam podobnie, dlatego też z uporem maniaka próbuję uruchomić go na Linuksie
                  digart

Komentarz

• scooter
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 857

A nie szkoda Ci czasu na proby? W koncu 300 zl na system to nie majatek.…

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez scooter
                      A nie szkoda Ci czasu na proby? W koncu 300 zl na system to nie majatek.…
                      Tzn. wg ciebie użytkownicy Linuksa używają go wyłącznie ze skąpstwa?
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• chyrus
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 436

@scooter
                        Po pierwsze, mam Windows 8 z zakupionym laptopem, po drugie, gdybym miał kupić osobno Windowsa, to musiałbym wydać nie 300 a 500zł na wersję BOX, ponieważ zakupiony OEM przez zwykłego użytkownika do złożonego kompa nie jest legalny wdłg licencji MS. To a propos cen i tak jak napisał Merde, nie używa się Linuksa ze skąpstwa.
                        digart

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez chyrus
                          ponieważ zakupiony OEM przez zwykłego użytkownika do złożonego kompa nie jest legalny wdłg licencji MS
                          Być może nie jest zgodny z licencją, ale jest jak najbardziej legalny!
                          Zapisy licencji niezgodne z prawem nie są wiążące dla użytkownika.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• chyrus
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 436

Dzięki Merde za wyjaśnienie.
                            digart

Komentarz

• scooter
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 857

Nie chodzilo mi o skapstwo tylko o straty czasu ....

Komentarz

Pracuję...