Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Odp: Zdjęcia RAW - programy cznią je bezużytecznymi
W takim razie pozostaje mi manual i nic więcej pod te rawy ewentualnie tryby preselekcji i wszystkie inne, które pozwalają na adobe rgb.
Monitor mam Eizo ColorEdge CG223W gdzie według producenta obsługuje adobe rgb.
--- Kolejny post ---
Spróbuje z tym neutral, ale już później bo teraz muszę uciekać. Po prostu masakra. Jeszcze jak miałem win 7 na pc to było ok, a jak przeszedłem na 8.1 to problem się pojawił.
--- Kolejny post ---
Szczerze przyznam, że już zgłupiałem całkowicie. Muszę iść się przewietrzyć, odprężyć umysł i porozmawiamy. Nagle odpalam zdjęcie w Camera RAW i jest dobrze O.o
@ Usjwo - ale ja oczywiście nikogo nie zamierzam namawiać tylko na JPG, tylko nie do końca rozumiałem intencję autora, stąd taka a nie inna moja wypowiedź poprzednia
Ja osobiście zazwyczaj robię RAW + JPG, potem przeglądam i te co się chcę z nimi pobawić zostawiam RAW, a resztę RAW-ów wywalam, ale każdy ma oczywiście swoje podejście.
Ja też właśnie zapomniałem napisać, że robię sobie JPG + RAW. Np. Ostatnio sytuacja podczas imprezy kiedy to znajomej dałem 5d mk.III z ustawionymi rawami + jpeg na szczęście a zdjęcia były potrzebne na następny dzień. Jako, że komputer nie czytał jej raw myślała, że to jakieś śmieci to przewaliła jpeg i wrzuciła mi je na pena patrzę a co niektóre zdjęcia albo przepalone, niedoświetlone, rozmyte, balans bieli nie taki jak trzeba, albo pod światło robione bez lampy były i ogólnie dobrze, że nie formatowała karty bo rawy mnie uratowały. Większą część odratowałem. Zaraz zrobie jak pisaliście kilka postów wyżej, wyzeruje i zobaczę jak to będzie wyglądało.
ogólnie w przypadku rawów to nie ma znaczenia czy jest ustawione adobergb czy srgb, odbije się to tylko na miniaturce zaszytej w rawie - najprawdopodobniej bo nigdy nie sprawdzałem, sam raw nie jest ani adobergb ani srgb . zarządzanie kolorem na tak wyrafinowanym sprzęcie wymaga ogarnięcia.
jeśli się robi jpegi z puszki to jednak warto coś ustawić, na rawy to ustawienie i tak nie ma wpływu, ja robię tylko rawy.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Może pytanie trochę nie na miejscu, ale używam od dawna PSE 9.0 i CameraRaw jest dla PSE 9.0 w okrojonej wersji, która nie ma wyboru Przestrzeni barwnej.
Może jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie tego w ACR lub "wywołanie" tego ustawienia ?
Chyba jednak to wina systemu z tymi kolorami i kwestia teraz odpowiednich ustawień grzebiąc w zakładakach z tym związanych. Jak już wspomniałem na win.7 było wszystko dobrze.
--- Kolejny post ---
Widzę, że problem sam się naprawił jakoś. A tak w ogóle to w aparatach przestawiłem na neuralny i przy podglądzie w picasa jest lepiej. Ale najważniejsze, że w cr2 jest tak jak ma być. I co ciekawe zdjęcia wykonane dużo wcześniej też wyglądają tak jak mają wyglądać.
Poczytaj tez troche o color management, nawet jak zrobisz wszystko dobrze to jak wyswietlisz w programie bez CM, to wyjdzie kicha.
A poniewaz takich programow jest sporo, wiec najbezpieczniejsza przestrzenia kolorow jest sRGB, ktora mniejwiecej uzywaja wszystkie programy.
Wyzerowanie ustawien na zero/neutral nie zmieni Ci nic w RAWie. Co najwyzej jpg wygenerowany przez puszke bedzie blizszy temu co zobaczysz gdy otworzysz RAWa
Akurat color mangement mam na zajęciach z cyfrowych technologii graficznych. Zaczynając od komputerów kończąc maszynach i urządzeniach przeznaczonych do poligrafii.
Powiem tak, problem już jest po prostu rozwiązany. Temat na pewno komuś się przyda w przyszłości. Było tutaj poruszonych kilka kwestii konfiguracji itd... Parę linków do poczytania też na pewno wyjdzie komuś na dobre. Dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Pozdrawiam!
Cześć, pozwolicie że się podłączę...problem mam zasadniczo bardzo podobny, jeśli nie taki sam jak autor wątku a mianowicie: zdjęcia zrobione w RAW otwierane w LR oraz DPP wyglądają totalnie inaczej jakościowo, w LR zdjęcia są przytłumione oraz pojawiają się szumy już przy ISO 200 a DPP wyświetla je tak jak zostały zrobione, czyli takie jakie widziałem na podglądzie w puszce. Przeczytałem wszystkie Wasze wypowiedzi i rozumiem mniej więcej Wasze wypowiedzi ale...nadal nie rozumiem dlaczego zdjęcia nie obrabiane w żaden sposób, po skonwertowaniu do jpeg również posiadają w/w różnice. Moim zdaniem LR psuje jakość zdjęć już w momencie otwarcia, co jest dla mnie bardzo przykre ponieważ ten program daje mi o wiele więcej możliwości obróbki niż DPP i chciałbym go używać nadal. Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia skonwertowane bez jakiejkolwiek ingerencji, być może wystarczy zmienić jakieś ustawienia w LR aby zyskać podobny efekt. Liczę na Waszą pomoc.
Zamieszczone przez Pszemek
Przeczytałem wszystkie Wasze wypowiedzi i rozumiem mniej więcej Wasze wypowiedzi ale...nadal nie rozumiem dlaczego zdjęcia nie obrabiane w żaden sposób, po skonwertowaniu do jpeg również posiadają w/w różnice.
Może i przeczytałeś, ale na pewno nie zrozumiałeś.
Nie da się wyświetlić RAW-a na ekranie bez żadnej obróbki (no, chyba że podgląd w trybie HEX ).
Skoro eksportujesz z RAW-a do jpega w Lightroomie, to obróbka musi nastąpić. A że następuje to wg innych algorytmów niż w DPP, to już inna bajka.
Po prostu nie pasują ci defaulty w Lr i powinieneś je zmienić wg własnych upodobań.
BTW: Ten pierwszy obrazek to jest z DPP? W takim razie suwaki na pewno nie są na standardowych ustawieniach (pewnie podciągasz saturację w puszce).
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Człowiek sie nasłucha,naczta ,a później sie miota ... .
-LR,DPP,PS,Fast Stone,PhotoFiltre,After Shot i jeszcze inne,a efekty obróbki do d ........... .
Nawet jak fotka znośna .
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL] 7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Ja się cieszę, że wyjeżdżam na mc wakacji z dala od forum, bo ostatnio nic tylko latam z kartami testowymi i szukam BF, FF albo kalibruje co się da ;-) A tak poważnie to też mam tak, że odpalam Lightrooma i się pokaują fajne foty a po sekundzie płowieją i blakną. Nie ogarniam już tych wszystkich kolorów, profili, adobów, srgbów, kalibracjów, Icców, do drukarki, do monitora, do aparatu, do obiektywu. Wakacje, bagażnik sprzętu i radość fotografowania (z BF i FF :-)
Komentarz