Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem świeżym użytkownikim canon-board więc jeżeli to nie ten dział to przepraszam.
Mam dosyć poważny problem ze zdjęciami raw (cr2). Męczy mnie jedna rzecz. Robiąc RAW'y czy to canonem 5d mk3 czy też 600d w podglądzie fotki wyglądają pięknie czyli tak jak ja chciałem żeby wyglądały. Problem pojawia się po wrzuceniu na komputer. Mam zainstalowany pakiet Adobe CC oraz przeglądarke zdjęć Picasa. Otwierając zdjęcie przez pierwsze parę sekund program picasa pokazuje zdjęcie tak jak ma wyglądać a po chwili wygląda ono jak totalny śmietnik. Co mam na myśli mówiąc totalny śmietnik? to, że zdjęcie traci kolory, ekspozycję, balans bieli, staje się takie płaskie. To samo jest jak wrzucę zdjęcie w Adobe Camera raw, czy do Photoshopa. Wszystkie programy nawet lightroom 5 wypluwają śmieci. Ręcznie naprawiając wszystko nie zawsze się uda a jak się uda to już nie jest to samo co oczekiwałem robiąc zdjęcie...
Znalazł ktoś może jak miał taki problem jak ja, jakieś rozwiązanie tego problemu ?
Jeżeli tak to proszę o pomoc bo jestem skazany na jpeg ;(
Odp: Zdjęcia RAW - programy cznią je bezużytecznymi
Identyczny problem ktoś miał na tym forum, tylko nie pamiętam w jakim dziale.
Coś mi się kołacze po głowie, że problem leżał albo w kalibracji kolorów systemu windows i photoshop/lightroom,
albo jakiś zły profil w programach Adobe,
albo w ustawieniu w aparacie AdobeRGB zamiast sRGB.
Te pierwsze parę sekund to widzisz miniaturę jpg zaszytą wewnątrz pliku RAW
potem jak już system obrobi dane to widać efekt odcyfrowania pełnego RAW-a.
Właśnie wziąłem aparaty i poprzestawiam na Adobe RGB. Strzele fotke w pokoju i zobaczę. Ogólnie w grafice siedzę od 6 lat, potrafię zdziałać wiele ale takiego przypadku nigdy wcześniej nie miałem
Zmiana wyglądu w przeglądarce jest dla tego, że przez chwile wyświetla zaszyty podgląd w RAW a potem generuje własny. Jeśli podoba ci się efekt .jpg korzystaj z DPP z niego możesz eksportować TiFF.
Ok. W trybie manual zrobiłem fotke zmieniając profil kolorów na Adobe RGB dodam, że korzystam z Magic Lantern. Przeglądarka zdjęc nadal robi swoje natomiast w sofcie Adobe jest tak jak powinno być. I myślę, że było by to na tyle. Automatycznie rozmiar plików wzrósł. Jest nieznacznie większy ale to szczegół. Dziękuję serdecznie za pomoc. Własnie ten profil kolorów chodził mi jakiś czas po głowie ale zapomniałem właśnie o tej opcji z racji tej, że musiałem ostatnio kliknąć kilka szybkich fotek na auto (+) w raw + jpeg w razie czego. A na automatyce nie można wybrać profilu kolorów.
--- Kolejny post ---
Na automacie zdjęcia dalej są takie jak w przypadku sRGB.
Jak oglądasz foty przez DPP to widzisz RAW-a "obrobionego" systemowo wg ustawień JPG z body i jest dlatego ładnie. Teoretycznie tak widziany RAW powinien odpowiadać temu co widzisz w podglądzie na ekranie body – ewentualne różnice będą wynikać z różnych ustawień ekranów (body vs. komputer), ale to byłoby „kosmetyczne”.
Lr, czy PS nie wyświetlają takiego RAW-a bez tych ustawień stąd obraz wygląda „kiszkowato”…
Czy w body ustawisz Adobe RGB, czy nie, nie ma to żadnego znaczenia.
PICASA, dla mnie jest fajna, ale tylko do udostępniania fotek rodzinie – nic więcej.
Do przeglądania fotek i RAW-ów polecam Faststona, tam nawet RAW-y będę „ładne”.
Generalnie ten problem był nieraz na forum poruszany, ale z uwagi na brak czasu nie szukałem linków.
Generalnie mi już nie chodzi o samo przeglądanie zdjęć tylko o późniejszą publikację w sieci. Po prostu z adobe rgb na manualu rawy wyglądają tak jak powinny ale np. na automacie czasami trzeba coś szybko pstryknąć i tam już mamy problem. Osobiście jestem zwolennikiem manuala bo sam aparat nie wie co nam siedzi w głowie i nie wie jaki konkretnie chcemy uzyskać obraz. Mam bardzo dobry monitor a nawet monitory, odpowiednio skalibrowane ale nawet na ekranie LED laptopa wszystko wygląda kiszkowato.
RAW-y robimy wtedy jeśli chcemy się bawić obóbką. Trochę nie rozumiem dlaczego robisz RAW-y, skoro wg oczywiście mojego odbioru, niekoniecznie ich potrzebujesz.
Sam RAW nie zapewnia lepszej jakości, jak to niekórym się wydaje. Z racji rozmiaru pliku i ilości zpaisanych w nim informacji jest super do obóróbki, pozwala na większą ingerencję, niż JPG, ale sam prze to że jest RAW-em, nie daje na "dzieńdobry" lepszej jakości.
Npiasz może dlczego robisz RAW-y i czego właście oczkujesz od nich?
Zdjęcia obrabiam często dlatego chcę kożystać z dobrodziejstw jakie daje dam raw. Czasami potrzebuję coś zmienić (zdjęcie ma elementy niedoświetlone, przepalone, zrobić większą przejrzystość) co kolwiek. Jak wiadomo rawy to nic innego jak surowe nieprzetworzone dane z matrycy. Mam większe pole manewru i dlatego chcę z nich korzystać. Na moje oko zdjęcia w raw wydaje się jak były by bardziej ostre. Jeżeli chodzi o linki to będę przeglądał za godznkę.
--- Kolejny post ---
Jeżeli chodzi o Fastona to tutaj jest bardzo ładnie. Zdjęcia tak samo jak wyglądają na ekranie body tak samo wyglądają na ekranie komputera.
AdobeRGB to duzo wiekszy zakres kolorow niz sRGB, zeby go jednak zobaczc, trzeba miec monitor/drukarke, ktora potrafi wyswietlic taki gamut (to te drozsze monitory)
Dlatego najbezpieczniej jest robic zdjecia w przestrzeni sRGB, wtedy wiekszosc, mniej wiecej (bo woekszosc ma nieskalibrowany monitor) zobaczy kolory jakie chcesz.
Dodatkowo jak otwiersz w programie do obrobki to mozesz mec ustawione defaultowo inna przestrzen niz sRGB. Tak jest z PS'em defaultowo jest AdobeRGB.
Im szerszy gamut kolorow, tym lepszy obraz mozna wyswietlic, ale tym mniej osob zobaczy to dobrze, bo nie wielu ma szerokogamutowe monitory
--- Kolejny post ---
@Bangi ktos kto ma zamiar obrabiac zdjecia, a robi je tylko w jpg, to sam sobie robi krzywde. Przy obecnych cenach PLN/GB nie ma to sensu. No chyba ze jestes reporterem i zdjecia potrzebne sa "na wzoraj"
Popieram kolegę wyżej. Grafika jpeg jest grafiką jak wiadomo o stratnej jakości z przetworzonymi już informacjami do tego charakteryzuje się kompresją stratną a raw jak wiadomo jest kompresją bezstratną i surowymi informacjami dającymi kontrolę nad wszystkim co znajduje się w fotografii. Dlatego właśnie chcę korzystać z raw. Wiadome jest mi także, że korzystając z Adobe rgb mamy większy zakres przestrzeni barwnej. Zaraz profilem kolorów w adobe i powiem co i jak wyszło z tej pracy.
--- Kolejny post ---
Ustawione było na sRGB w Photoshopie a mimo to dostawałem sieczke. Po zmianie na Adobe RGB taka sama lipa :/
Zamieszczone przez krzysztof.grafik
Zaraz profilem kolorów w adobe i powiem co i jak wyszło z tej pracy.
Jak nie masz monitora AdobeRGB, to i tak nic nie zobaczysz, a my ktorzy nie mamy w 99% zobaczymy jeszcze gorzej.
Zamieszczone przez krzysztof.grafik
Ustawione było na sRGB w Photoshopie a mimo to dostawałem sieczke. Po zmianie na Adobe RGB taka sama lipa :/
Sprawdz najpierw co jest ustawione w CameraRaw, po otworzeniu zdjecia na dole powinienes miec podana przestrzen barw, w ktorej otwarte jest zdjecie. I dobrze jak tem jest sRGB
--- Kolejny post ---
wyswietla sie na niebiesko, podkreslone, wyglada jak link w przegladarce
Ja mysle ze tu nie ma co szukać bo nie ma żadnego problemu. Kolega chce zobaczyć w camera raw to samo co na wyświetlaczu body, a to jest możliwe tylk po obróbce zdjęcia. Każdy raw bedzie gorzej wygladal w cr, lr niż podgląd jpg w body.
Komentarz