Obrabiałem wczoraj ok 60 zdjęć z wycieczki zakładowej i zastanawiałem się dlaczego Canon robiący tak dobre aparaty cyfrowe, aż tak bardzo psuje sobie wizerunek dołaczając do nich tak syfiaste oprogramowanie jak ArcSoft PhotStudio ?? Czemu nie chce dogadać się z Adobem i producentem NeatImage i dostarczać dedykowanego dla kupowanego modelu zintegrowanego oprogramowania do odszumiania i obróbki (korekty) zdjęć ??
Czemu Canon schodzi na psy z software ??
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Tudzież czemu uparcie trzyma sie tego swojego "standardu" uniemożliwiając po podłączeniu do kompa widzenie go jako oddzielny dysk?Zamieszczone przez MarekC...dlaczego Canon robiący tak dobre aparaty cyfrowe, aż tak bardzo psuje sobie wizerunek dołaczając do nich tak syfiaste oprogramowanie jak ArcSoft PhotStudio ??
To samo pytanie zadawałem sobie kiedyś mając komórkę Ericssona, próbując posługiwac się tym badziewnym ericssonowskim softem do komunikacji z komputerem
Przykłady można by mnożyć.
Ja nie znajduję odpowiedzi prócz generalnego stwierdzenia, że świat schodzi na psy
-
nie
bo moze np. ja mam juz pelnego Photoshopa i nie chce za niego ponownie placic, bo go dolozono do pudelka z aparatem. juz i tak wystarczy, ze mialem dodany zupelnie zbedny, a podnoszacy cene Photoshop Elements.
a Neat Image jest mi zbedny. nie robie zdjec przy ISO 1600, a ponizej nie ma potrzeby wykorzystywania NI. jakby mi Canon kazal dodatkowo placic za ten soft, ktory ani nie jest tani, ani mi potrzebny, to bym sie powazniej zastanowil nad oferta konkurencjiKomentarz
-
Raczej nie 'schodzi' bo nigdy nie bylo lepiej.
Moze po prostu uwazaja ze lepiej wypuscic tani aparat z badziewnym softem niz dodac do niego dobre ale drogie programy ktore podniosa cene o polowe. A klienci kupujacy 1D i tak nie bedzie ograniczac sie do dolaczonego softu.Canon, Horizon, Mamiya & ZorkiKomentarz
-
No chyba żartujesz. Oficjalna cena PhotStudio to 80$, Elementsów v.3 chyba ok 100 $.. różnica 20$ zdecydowałaby ze nie kupiłbyś dorego sprzętu ?? Neat Image z trybem batch kosztuje chyba 70$, czyli razem 90$ więcej. A przeciez gdy podpiszesz umowę na większa ilośc kopii to dostaniesz upusty.. śmiem twierdzić że z aparatem Canona cena nie byłaby wyższa niż 60 $ .. to aż tak powalająca różnica w cenie ??Zamieszczone przez akustyknie
bo moze np. ja mam juz pelnego Photoshopa i nie chce za niego ponownie placic, bo go dolozono do pudelka z aparatem. juz i tak wystarczy, ze mialem dodany zupelnie zbedny, a podnoszacy cene Photoshop Elements.
a Neat Image jest mi zbedny. nie robie zdjec przy ISO 1600, a ponizej nie ma potrzeby wykorzystywania NI. jakby mi Canon kazal dodatkowo placic za ten soft, ktory ani nie jest tani, ani mi potrzebny, to bym sie powazniej zastanowil nad oferta konkurencjiPozdrawiam
MarekKomentarz
-
A jaki widzisz problem w tym by z droższymi, profi puszkami dodawać oprogramowanie jako płatną opcję ?? Chcesz to bierzesz za kwotę niższa niż rynkowa, nie chcesz - nie bierzesz ..Zamieszczone przez pysiekRaczej nie 'schodzi' bo nigdy nie bylo lepiej.
Moze po prostu uwazaja ze lepiej wypuscic tani aparat z badziewnym softem niz dodac do niego dobre ale drogie programy ktore podniosa cene o polowe. A klienci kupujacy 1D i tak nie bedzie ograniczac sie do dolaczonego softu.
Mnie się wydaje, że chyba drogi Adoba i Canona we wspólnym biznesie rozeszły się i tyle ..Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
ja mam akurat Elements wiec nie widze problemu. ale 70$ czy nawet 50$ z jakims upustem bym nie chcial dokladac do NI. a po co mi? to jest program dla Nikoniarzy i ich osmych (czy tez 70-tych) cudow swiata... :-)Zamieszczone przez MarekCNo chyba żartujesz. Oficjalna cena PhotStudio to 80$, Elementsów v.3 chyba ok 100 $.. różnica 20$ zdecydowałaby ze nie kupiłbyś dorego sprzętu ?? Neat Image z trybem batch kosztuje chyba 70$, czyli razem 90$ więcej. A przeciez gdy podpiszesz umowę na większa ilośc kopii to dostaniesz upusty.. śmiem twierdzić że z aparatem Canona cena nie byłaby wyższa niż 60 $ .. to aż tak powalająca różnica w cenie ??Komentarz
-
Wydaje mi sie ze jesli ktos ma profi puszke to ma takze PS'a. Moze nawet cala kolekcje pudelek poczynajac od wersji 1.0.Zamieszczone przez MarekCA jaki widzisz problem w tym by z droższymi, profi puszkami dodawać oprogramowanie jako płatną opcję ?? Chcesz to bierzesz za kwotę niższa niż rynkowa, nie chcesz - nie bierzesz ..Canon, Horizon, Mamiya & ZorkiKomentarz
-
puszki najlepszej nie mamZamieszczone przez pysiekWydaje mi sie ze jesli ktos ma profi puszke to ma takze PS'a. Moze nawet cala kolekcje pudelek poczynajac od wersji 1.0.
ale PS od wersji 3.0 mam
ladne pudeleczka
Loading sig, please wait...
|||||||||||||----35%----------------
Canon EOS systemKomentarz
-
Przecież w NI wystarczy zmienić kawałek kodu, by czytał tylko profile (dopracowane przez Canona do wszystkich możliwych zmiennych wpływających na zaszumienie zdjęcia) dostarczone do sprzedawanego aparatu, wywalić możliwości doboru filtrów czy inne możliwości ... i takie coś "for Canon 350d" mogłoby kosztować np. 20$ czy 30$... Nie potrzebujesz - nie używasz odszumiania. Potrzebujesz - używasz.. proste :-)Zamieszczone przez akustykja mam akurat Elements wiec nie widze problemu. ale 70$ czy nawet 50$ z jakims upustem bym nie chcial dokladac do NI. a po co mi? to jest program dla Nikoniarzy i ich osmych (czy tez 70-tych) cudow swiata... :-)Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
mnie bardziej chodzilo o to, ze zdjecia z Canonow nie potrzebuja odszumiania. przynajmniej moje. wiec mnie osobiscie taki NI kompletnie nie potrzebny, zwlaszcza za dodatkowe pieniadzeZamieszczone przez MarekCPrzecież w NI wystarczy zmienić kawałek kodu, by czytał tylko profile (dopracowane przez Canona do wszystkich możliwych zmiennych wpływających na zaszumienie zdjęcia) dostarczone do sprzedawanego aparatu, wywalić możliwości doboru filtrów czy inne możliwości ... i takie coś "for Canon 350d" mogłoby kosztować np. 20$ czy 30$... Nie potrzebujesz - nie używasz odszumiania. Potrzebujesz - używasz.. proste :-)Komentarz
-
przeciez to można by było bardzo prosto rozwiązać
. Sprzedawać aparaty w dwóch zestawach - bez softu w ogóle, albo z dobrym softem. To co dzieje się teraz jest chyba najgorszym z możliwych rozwiązań. Muszę płacić za soft, ale nie jest on dopracowany
Oczywiście przy masowej sprzedaży kitów z oprogramowaniem, jego cena mogła by spaść nawet o kilkadziesiąt procent w stosunku do ceny przy zakupie samego programu. To sie opłaca, pod warunkiem, że kity byłyby odpowiednio skonstruowane, w zależności od wartości kupowanego aparatu.
Jest jeszcze inna metoda: kupując aparat dostajemy upusty w firmach sprzedających oprogramowanie, w zależności od wartości body dostajemy upusty na inne programy lub inną wartość upustów. Aparaty byłyby tańsze, a firmy programistyczne zwiększyłyby znacząco sprzedaż dobrego, legalnego oprogramowania. Tylko Canon musiałby się wziąć i ponegocjować z producentami softu.Komentarz
-
Przypominam tylko, że w samym Canonie "trwa bój oZamieszczone przez mmszaI tu jest pies pogrzebany
".
Canon ma dwa zespoły programistów: jeden w Japonii odpowiedzialny za DPP, drugi w USA odpowiedzialny za EVU lub na odwrót.
Nieprawda. Nie masz Nikona więc nie musisz płacić!Zamieszczone przez KubamanMuszę płacić za soft, ale nie jest on dopracowany
the silence is deafeningKomentarz
-
albo ja nie kumam, albo Ty nie kumaszZamieszczone przez gietrzyNieprawda. Nie masz Nikona więc nie musisz płacić!
Chyba nie masz złudzeń, że nikt nie daje ci elementów, DPP i EVU za friko :rolleyes: Jeśli to kosztuje w pakiecie z aparatem powiedzmy 100$ to ja wolę te pieniądze dostać jako zniżkę np. do kupna C1. Lub mieć możliwość kupienia samego body tylko ze sterownikami o te 100$ taniej. Nie chcę okrojonych programów na siłę (aby utrzymywać japońskich programistów).Komentarz
-
Komentarz