Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
w końcu przesiadłem się na CS6, a co za tym idzie na nowe camera raw (uaktualniłem bodajże do najnowszego).
Tylko mam problem, otóż w krew mi weszło posługiwanie się "starymi" suwakami z camera raw:
czy jest możliwość ustawienia, aby odrazu podstawowymi suwakami były te z pierwszego screenu (czarne/swiatło wypełnienia itd itp) ? bo szukam i szukam jak to zrobić i sobie nie mogę poradzić.
Stare suwaki są z przetwarzania 2010, nowe z 2012, na twoim miejscu jednak przyzwyczaił bym się do nowych. Nowe przetwarzanie jest lepsze.
Sprawdzałem w ACR 8.2 beta, nie da się zapisać aby ACR standardowo używał 2010.
Ja zapisuję do bazy danych (na dyski zewnętrzne)w LR "wszystkie" moje zdjęcia i te które są istotne
kopiuję (CR2) na dysk wewnętrzy kompa i wywołuję w DPP.
Chodzi głównie o korekcję wad/cech obiektywów Canona oraz usuwanie "przepaleń" i tak zapisany tiff(16) otwieram w PS CC
Temat zbliżony do mojego problemu, a nie chcąc zakładać nowego tematu, zapytam tutaj.
Otóż jest posiadaczem aparatu Canon 50D i zrobiłem sobie w domu małe studio. A żeby było trochę PRO, to zdjęcia pozowane robiłem w RAWach.
Pytanko, bo chyba czegość nie rozumiem w CameraRAW pomimo że dość długo go używam.
Otóż, a zatem, więc, przykładowo robię portret w moim pseudostudiu, zdjęcie w formacie JPG. Otwieram je w CameraRAW, zdjęcie jako tako wygląda, mała korekta, cieni, światła itp, na koniec lekkie podostrzenie, odszumiać nie musze bo ISO100 a lampy zewnętrzne dobrze oświetliły twarz. Przybliżenie do oka i jest w miarę OK.
Ale, jak robie w RAWie, no tych samych parametrach, czyli też ISO 100, 1/200 1/250 f5.6-8, to po otwarciu i przybliżeniu oka, są jakby szumy, i to ogromne. Domyślnie jest ustawione wyostrzenie 25. Dopiero jak zrobie odszumienie i to na wartość 50, i ściągne w dół ostrzenie, to zdjęcie można oglądać w mocnym przybliżeniu i jakoś to wygląda.
Czy to normalne, że RAWy trzeba "odszumiać" nawet przy ISO100 ? W sumie to jest plik surowy, a JPG z aparatu jest już wynikiem pewnych operacji w apracie.
Dodam tylko, że jak to samo zdjęcie otworzę w DPP to od razu jest żyleta bez pikselka szumu !!!!
Czy może coś nie tak w apracie ustawione ?
Profil obiektywu jest właczony w CameraRAW.
Przy tworzeniu RAW do pliku wpisywane są informacje o aparacie i obiektywie, "tajne", które nie czyta CameraRAW, są tam tylko info "zgrubne"
Jeśli już się zdecydowałeś na plik RAW to używaj DPP.
Z moich doświadczeń wynika że w DPP nie warto :
- wyostrzać
- odszumiać
a tylko :
- usuwać wady obiektywu (wszystko w zakładce LENS)
- usuwać prześwietlenia (i tylko tyle z zakładki RAW)
Wyostrzenie wstępne rewelacyjne wychodzi w PS, redukcja potrząśnięć.
Sam jestem zaskoczony, nawet zdjęcia ze statywu pięknie wyostrza, usuwa więc również skutki celowego rozmycia w body.
Podepnę się pod temat. chociaż chodzi mi o trochę inną sprawę. zainstalowałem nową wersję beta camera raw 8.5 do cs6 na win 7. i nie mam tych nowych funkcji no w filtrze gradientowym. Ktoś już instalował ta aktualizację i wie co trzeba jeszcze zrobić, że by to działało ?
Podepnę się pod temat. chociaż chodzi mi o trochę inną sprawę. zainstalowałem nową wersję beta camera raw 8.5 do cs6 na win 7. i nie mam tych nowych funkcji no w filtrze gradientowym. Ktoś już instalował ta aktualizację i wie co trzeba jeszcze zrobić, że by to działało ?
Dziękuję jp. Z moim Angielskim niestety jest słabo. Dziękuję za wyjaśnienie. Pozostaje czekać na oficjalną aktualizację w takim razie. mam tylko pudełkową wersję cs6 więc nic nie poradzę innego na to a szkoda bo ten filterek gradientowy z możliwością pędzlowania to to czego mi najbardziej brakuje w cr..
Wyostrzenie wstępne rewelacyjne wychodzi w PS, redukcja potrząśnięć.
Sam jestem zaskoczony, nawet zdjęcia ze statywu pięknie wyostrza, usuwa więc również skutki celowego rozmycia w body.
Jakich wartości parametrów zwykle używasz?
A jakich wartości parametrów najczęściej używacie dla maski wyostrzającej?
Zapisany w pliku RAW obraz jest "świadomie" trochę rozmyty i stąd "potrzeba" usunięcia tego rozmycia (wyostrzanie wstępne) które na ogół wykonuje się w wywoływarkach. Ale z mojego doświadczenia lepiej spełniają tą funkcję algorytmy deblur niż klasyczne wyostrzanie.
Dlatego nie wyostrzam ani w DPP ani nie w LF/ACR tylko po wywołaniu wykonuję, jako wstępne, albo w PS/redukcja potrząśnięć albo Topaz/InFocus.
To wstępne jest bardzo delikatne (aby linie były nie rozmyte tylko), dopiero końcowe jest właściwe.
Parametry wyostrzania końcowego to trzeba powiększyć do 100% i oglądać :
- krytyczne miejsca : niebo (dodatkowe zakłócenia), cienkie linie (halo) obrys sylwetek (halo)
- całość (trawa, kamienie, twarze) czy nie jest za ostre.
Wstępna reguła jest taka, że ustawiasz na optimum i ...zmniejszasz ostrość o 25%
Gdy drukujesz to jest jeszcze 3 krok, wyostrzanie na ekranie aby było prawidłowo ostro na wydruku
Nie ma uniwersalnych wartości liczbowych, wszystko zależy od aparatu/obiektywu/naświetlenia/szumu/motywu/powiększenia/odczuć.
Ponadto używanie np. stylów (krajobraz, dokładny, portret, ...itd.) wprowadza już wyostrzanie, mają je "wbudowane", u mnie w używanych ustawione mam wyostrzanie na 0
Gdy chcę wyostrzyć, (mój aparat, mój obiektyw, moje odczucia) tylko na ekran, dla zdjęć dziennych, naświetlonych prawidłowo, klatka na ekran, stosuję najczęściej TopazDetail/MikroContrastEnhancement II
To zdjęcie wyostrzono w ten sposób i mocno do_wyostrzono do wydruku, wygląda na ekranie na przeostrzone o 50%, na wydruku przy obserwacji z około 1m jest ok (dla mnie !)
Ponadto używanie np. stylów (krajobraz, dokładny, portret, ...itd.) wprowadza już wyostrzanie, mają je "wbudowane", u mnie w używanych ustawione mam wyostrzanie na 0 .
Nastawy te nie maja zadnego znaczenia dla rawow, to sa ustawienia jpg generowanego w puszce (bodz DPP)
Zamieszczone przez jan pawlak
To zdjęcie wyostrzono w ten sposób i mocno do_wyostrzono do wydruku, wygląda na ekranie na przeostrzone o 50%, na wydruku przy obserwacji z około 1m jest ok (dla mnie !)
A to dziwne. Z moich doswiadczen zdjecie wydrukowane jest duzo bardziej ostre, niz to na ekranie, dlatego do druku wyostrzam mniej
Zamieszczone przez Bart
Mimo wszystko chciałem poznać, jakie np. w Masce wyostrzającej wartości parametrów Wartość i Próg ustawiacie najczęściej.
To wszystko zalezy od zdjecia i rozdzielczosci. Ja zaczynam zawsze od: wartosc 100%, promien 5pix, prog 10, (to dla rozdzielczosci z 6D 5472x3648), potem zmieniam (w nieduzych granicach) patrzac na efekt. Przy mniejszyej rozdzdielczosci zdjecia promien powinien byc mniejszy.
Nastawy te nie maja zadnego znaczenia dla rawow, to sa ustawienia jpg generowanego w puszce (bodz DPP)
Dokładnie.
Zamieszczone przez Usjwo
To wszystko zalezy od zdjecia i rozdzielczosci. Ja zaczynam zawsze od: wartosc 100%, promien 5pix, prog 10, (to dla rozdzielczosci z 6D 5472x3648), potem zmieniam (w nieduzych granicach) patrzac na efekt. Przy mniejszyej rozdzdielczosci zdjecia promien powinien byc mniejszy.
Właśnie - przez ostatnie lata przy zdjęciach z cropa starałem się nie przekraczać Promienia 1.0 pix (przy Wartości około 150% i Progu około 3), teraz przy zdjęciach z FF widzę, że Promień około 2.0 pix przy podobnych wartościach Wartości i Progu potrafi dać o wiele lepsze efekty i zdjęcie wcale nie jest przeostrzone, tylko OK. Zwiększenie wartości Progu pozwala zwiększyć wartość Promienia. I właśnie o to chodziło mi w moim pytaniu - zakres ustawień wartości tych trzech parametrów jest tak szeroki, przy tylu możliwościach ich kombinacji, że warto mieć swoje stałe ustawienia wyjściowe, od których zawsze rozpoczyna się ostrzenie - żeby dopasować efekty do zdjęcia. Jakie są to u Was wartości? U mnie Wartość 150%, Próg 3, natomiast promieniem ustawiam właściwą ostrość. A pytam dlatego, że przy tylu kombinacjach może wychodzę od całkiem błędnych wartości.
To oczywiste, ale w wywoływarkach musisz ustawić jakiś styl i tam właśnie jest "wbudowane" owo wyostrzanie
Z moich doswiadczen zdjecie wydrukowane jest duzo bardziej ostre, niz to na ekranie, dlatego do druku wyostrzam mniej
Tutaj mnie zaskoczyłeś, z czego/gdzie drukujesz, jak dostosowywujesz plik do wydruku (rozdzielczość, gamut, profil..) ?
Bart
Gdy otwierasz plik RAW to na ekranie pokazuje Ci się obraz z wyostrzeniem albo "jak w aparacie" albo jak wejściowym ustawieniu wywoływarki.
Oczywiście możesz teraz dodatkowo zastosować swoje stałe wejściowe wyostrzenie ale tylko po to aby zaraz je zmieniać, bo jest wiele czynników (rozdzielczość obiektywu : typ, przesłona, miejsce w kadrze; motyw, szumy itd.)
Obraz RAW po obróbce jako *.tif, *.jpg zapisywany jest z tym co ustawiłeś "na końcu"
Chyba że robisz tylko dla netu ... i chcesz mieć "czyste" sumienie że zrobiłeś dobrze więc wpisujesz stale "stałe" czyli dokładasz "tyle samo" do tego "co w aparacie" albo w wejściowym wywoływarki
U mnie jako wejściowy w wywoływarce ustawiony jest styl dokładny z wyostrzaniem 0, i nie wyostrzam w wywoływarce, zajmuję się tym dopiero po wywołaniu.
Całe wyostrzanie/dopasowanie robię jednak w Topaz Lab, znacznie większe możliwości i lepsze efekty.
Są oczywiście również inne "firmy" np. NIK
Komentarz