Uzyskanie takich kolorow PS'em

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Uzyskanie takich kolorow PS'em

Witam wszystkich !

Szukalem, probowalem nie raz i nic, wiec zwracam sie do Was o pomoc. Jak uzyskac takie kolory uzywajac PS'a ?

Zeig Deine Fotos, finde Freunde und lerne vom Feedback der größten Community für Fotografie in Europa. Mach mit!

TIA, pozdrawiam.

EDIT. Ps.: Oczywiscie chodzi mi o kolor skory, nie chce mi sie wierzyc zeby modelka miala taka brazowa dominante
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow
  • Ramirez
    Początki nałogu
    • 2005
    • 335

Ja to widzę tak:
    1. Musisz źle ustawić WB (patrz-> białka oczu, paznokcie, zęby), czyli w kierunku cieplejszych kolorów.
    2. Dać grubą tapetę na twarz modelki.
    3. Zastosować filtr zmiękczający.

Wydaje mi się, że główną rolę w tym zdjęciu odgrywa jednak make-up modelki.
    Ostatnio edytowany przez Ramirez; 2996.

Komentarz

• gr86
      Początki nałogu
      • 2005
      • 328

Zamieszczone przez Ramirez

Wydaje mi się, że główną rolę w tym zdjęciu odgrywa jednak make-up modelki.
      a PS bezurzyteczny? można w nim zdziałać cuda tylko trzeba troszkę posiedzieć

Komentarz

• perlpa
        Początki nałogu
        • 2005
        • 350

1. Musisz źle ustawić WB (patrz-> białka oczu, paznokcie, zęby), czyli w kierunku cieplejszych kolorów.
        Dlaczego źle? Wielu fotografów celowo używa stałej temperatury barwowej 6000K aby zasymulować barwy zachodu słońca. Czy się taki zabieg komuś podoba to inna kwestia. Dla mnie barwy ciut za ciepłe no i przeszkadzają żółte zęby...

Komentarz

• Ramirez
          Początki nałogu
          • 2005
          • 335

Zamieszczone przez perlpa
          Dlaczego źle?
          Taki mały skrót myślowy.
          Powinienem był napisać "źle", czyli tak, że zdjęcie jest zdecydowanie różne kolorystycznie od stanu faktycznego - w tym wypadku światło jest cieplejsze, niż w rzeczywistości.

Komentarz

• thorin
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1990

Zamieszczone przez Polaco

Zeig Deine Fotos, finde Freunde und lerne vom Feedback der größten Community für Fotografie in Europa. Mach mit!

ma ukruszonego zeba

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

EDIT. Ps.: Oczywiscie chodzi mi o kolor skory, nie chce mi sie wierzyc zeby modelka miala taka brazowa dominante
              I nie ma... slyszales kiedys o profesji "wizazystka" ?
              Podklad brazujacy matowy tu chyba byl w uzyciu + jeszcze puder odpowiedniego koloru i konsystencji (gladki, nie swiecacy, ciemny).

W PS to ciezko uzyskac... o wiele latwiej poszukac znajomych znajacych sie troszke na sztuce make-upu.

(albo: www.wizaz.pl )

Komentarz

• Polaco
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1135

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi !! Bede musial porobowac troche w PS'ie ze "zlym" WB.

Vitez, slyszalem o takim zawodzie, ale jestem swiadomy ze w portretach ktore "inaczej" wygladaja (mniej naturalnie) czesto grzebal grafik
                Troche moich knotow

Komentarz

• perlpa
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 350

Oczywiście zrozumiałem zamysł, choć kolorystyka "zgodna ze stanem faktycznym" też jest pojęciem względnym, odniesionym do neutralnej szarej karty. Nie zawsze jest to kolorystyka porządana i przyjmowana przez oglądających jako naturalna - patrz kolorystyka np. zachodu słońca.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Vitez, slyszalem o takim zawodzie, ale jestem swiadomy ze w portretach ktore "inaczej" wygladaja (mniej naturalnie) czesto grzebal grafik
                    Popatrz jeszcze raz na to zdjecie. Faktura skory choc nieco zmiekczona - zachowana, roznice w oswietleniu plus odrobina odblaskow - zachowana.
                    Odrobina cienia pod oczami (workami bym tego nie nazwal ale jednak...) -zachowane.
                    Gdyby grzebal przy tym zdjeciu dobry grafik to powyzszych elementow raczej by nie bylo - byloby gladsze, mniej naturalne.
                    Dlatego twierdze ze akurat na tym zdjeciu kolorystyka cery to ogromny wplyw makijazu a nie Photoshopa.

Komentarz

• Polaco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1135

Zamieszczone przez Vitez
                      Popatrz jeszcze raz na to zdjecie. Faktura skory choc nieco zmiekczona - zachowana, roznice w oswietleniu plus odrobina odblaskow - zachowana.
                      Odrobina cienia pod oczami (workami bym tego nie nazwal ale jednak...) -zachowane.
                      Gdyby grzebal przy tym zdjeciu dobry grafik to powyzszych elementow raczej by nie bylo - byloby gladsze, mniej naturalne.
                      Dlatego twierdze ze akurat na tym zdjeciu kolorystyka cery to ogromny wplyw makijazu a nie Photoshopa.
                      Moze i masz racje, ale nie kazdy grafik robi z modelki "plastikowej masy", a wizazystka zebow chyba jej nie malowala , dlatego podejrzewalem ze to juz w PS'ie bylo poprawiane...
                      Troche moich knotow

Komentarz

• Venio
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1084

Zamieszczone przez thorin
                        ma ukruszonego zeba
                        Nawet dwa

Komentarz

• C41photocrew
                          Zablokowany
                          • 2005
                          • 528

vitez a nie razi ciebie to "rozmycie" na eeemm czekaj na lewym policzku?? tak troche nienaturalne to ale ja sie tam nie znam tylko pytam

Komentarz

• asterix
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 793

wg mnie tu PS praktycznie caly czas pracowal.. a efekt taki wcale nie trudno osiagnac
                            Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Polaco
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1135

Zamieszczone przez asterix
                              wg mnie tu PS praktycznie caly czas pracowal.. a efekt taki wcale nie trudno osiagnac
                              A skusisz sie napisac jakis opis ?
                              Troche moich knotow

Komentarz

Pracuję...