automatyzacja windowsa i photoshopa.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Il fuoco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

automatyzacja windowsa i photoshopa.

Czy ktoś kiedyś probował napisać programik pod Win'a który po uruchomieniu siedziałby w autostarcie i w razie zaznaczenia jednego lub kliku, kilkunastu bądź ile kto woli zdjęć nasłuchwiałby kombinacji na klawiaturze powiedzmy z photoshopa ctr+alt+i i po jej uzyciu w oknie windowsa uruchamial photoshopa i uruchamiał akcję polegającą na automatycznym dodaniu ramki i zmianie wymiarów zdjęcia na wcześniej w tym programkiu ustawionych??
    wg. mnie nie byłby to zły pomysł dla ludzi którzy nie obrabiają każdego zdjęcia z osobna, no a jeśli ktoś miałby trochę RAM-u to byłoby to znaczne przyspieszenie pracy. może ktoś powiedzieć - ale wystarczy kilka "kliknięć" (nielubię tego słowa) i mamy to samo w photoshopie...
    ale jednak spod poziomu systemu podobałoby mi się takie rozwiązanie.

tak więc: myślał ktoś nad tym? może plugin do photoshopa czy coś takiego?
    Ostatnio edytowany przez Il fuoco; 2978.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

zrob sobie Actions'a w PhotoShopie, ktory bedzie Ci dodawal ramke, wyostrzal, zmniejszal, obracal, itp i po problemie :-)
    Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• Il fuoco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
      zrob sobie Actions'a w PhotoShopie, ktora bedzie Ci dodawala ramke, wyostrzala, zmniejszala, obracala, itp i po problemie :-)
      to już mam zrobione i cały czas korzystam.
      ale chyba się do końca nie zrozumieliśmy.
      Otwieram sobie katalog z fotkami, zaznaczam kilka miniatur, wciskam ctrl al i
      i kilkadziesiat sekund pozniej mam nowy katalog ze zmniejszonymi zdjeciami.
      chodzi o to zebym sam nie musial wchodzic do PS'a...

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez Il fuoco
        chodzi o to zebym sam nie musial wchodzic do PS'a...
        A myslalem, ze to ja jestem leniwy Moze rezejrzyj sie za jakas mniejsza, mniej skomplikowana aplikacja?

Komentarz

• Il fuoco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

nie nie
          Ja photoshopa kocham...
          godzinami się w tym bawię ale czasem bardzo zależy mi na czasie i wtedy przyadłoby się to o czym mówię. a z mniej rozbudowanych to mam picture publishera ale na niego niemogę już patrzeć...

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

jeśli dobrze pamiętam krótką i przeszłą zabawę z fotoszopem, to chyba można tam akcje zrobić executablem. Wtedy walniesz skrót do niej na pulpit i zaznaczone zdjęcia będziesz wrzucał w tą ikonę.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• rysiaczek
              Uzależniony
              • 2005
              • 897

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              jeśli dobrze pamiętam krótką i przeszłą zabawę z fotoszopem, to chyba można tam akcje zrobić executablem. Wtedy walniesz skrót do niej na pulpit i zaznaczone zdjęcia będziesz wrzucał w tą ikonę.
              A jak już to zrobisz, tudzież będziesz wiedział co i jak, to pochwal się wynikami
              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Il fuoco
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

dzisiaj z tym powalczę...

Komentarz

Pracuję...