Adobe Lightroom 5 i 6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nightcrawler
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 39

Odp: Adobe Lightroom 5

W rodzimym języku pozostaje chyba wyłącznie chomik albo siakiś torrent.
    PS. Zanim ktoś się przyczepi - chodzi tylko o instalkę bo klucz jest oryginalny!

Komentarz

• iNTERGARAGE
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 33

Zamieszczone przez Eknana
      Przy imporcie (okno importu, lewy panel) ustawiasz preset zerujący i zdjęcia zostaną załadowane bez żadnej korekty. Ten preset można ustawić jako domyślny.

O widzisz, jedna osoba co mnie zrozumiała w czym mam problem. Dziekuję bardzo za informację. Jednak ja slepy jestem i czy mozesz mi to łopatologicznie wytłumaczyć?
      http://pitbullfotostudio.pl1DmarkIII 5DmarkI Tokina 16-28/2.8 Canon 35/2 Canon 85/1.8 Canon 135/2.8SF Canon 70-200/4L Speedlite 580EXII

Komentarz

• iza73
        Bywalec
        • 2010
        • 222

Jest z prawej strony - Zastosuj podczas importu - ustawienia edycji - brak --- może o to ci chodzi ?
        Poniżej jest - metadane i słowa kluczowe.
        Mam polski interfejs.

Komentarz

• iNTERGARAGE
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 33

Wszystko mam ustawione na "brak" czyli "none" a i tak grrrr.... poprawia fotki. Jest import po czym chwila ciszy i brak histogramu, po chwili pojawia się histogram i widać jak dokonuja sie zmiany na zdjeciu. I nie jest to zastosowanie presetu, bo ikonka "AUTO" robi sie nieaktywna. Czyli wnioskuję, że z automatu jest właczona ale nie widze gdzie to wyłaczyć. Cos mnie trafi zaraz. jutro dzwonie do adobe.
          http://pitbullfotostudio.pl1DmarkIII 5DmarkI Tokina 16-28/2.8 Canon 35/2 Canon 85/1.8 Canon 135/2.8SF Canon 70-200/4L Speedlite 580EXII

Komentarz

• iza73
            Bywalec
            • 2010
            • 222

Mi za to importuje wszystko jako - Proces 2012 i nie wiem gdzie to przestawić by np. importował jako Proces 2003

Komentarz

• gregblok
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 24

Zamieszczone przez iNTERGARAGE
              Wszystko mam ustawione na "brak" czyli "none" a i tak grrrr.... poprawia fotki. Jest import po czym chwila ciszy i brak histogramu, po chwili pojawia się histogram i widać jak dokonuja sie zmiany na zdjeciu. I nie jest to zastosowanie presetu, bo ikonka "AUTO" robi sie nieaktywna. Czyli wnioskuję, że z automatu jest właczona ale nie widze gdzie to wyłaczyć. Cos mnie trafi zaraz. jutro dzwonie do adobe.
              Nie znam wprawdzie Lr5, ale sprawdź zakładkę Camera Calibration w module Develop.
              RAW posiada zaszytą miniaturkę jpg którą widzisz po zrobieniu zdjęcia na wyświetlaczu aparatu.
              Podczas importu do Lr przez chwilę ciągle widzisz tą miniaturkę a następnie Lr nadpisuje ją własnym profilem standardowo ustawionym na Adobe Standard.
              Gdy zmienisz na Camera xxx, dzie xxx to styl jaki masz ustawiony w swoim aparacie (jednocześnie styl podglądu na jego wyświetlaczu - nie mylić z RAW), powinieneś mieć to co na wyświetlaczu.
              Zauważ że zmieni się histogram. Wprawdzie nie bardzo chce mi się wierzyć aby zmiany o których piszesz były tak duże, ale może akurat w przypadku tego zdjęcia... kto wie? sprawdź.
              A jeśli tak jest to możesz swój preferowany profil ustawić jako preset przy imporcie.

Komentarz

• iNTERGARAGE
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 33

Niestety to nie to.

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Wszystko mam ustawione na "brak" czyli "none" a i tak grrrr.... poprawia fotki.
                  Zauważ, że "wyzerowane" ustawienia w aparacie (zbieżne z tymi, które obserwować można w DPP) nie są identyczne do "wyzerowanych" ustawień Lr/ACR.
                  Żeby w ogóle wyświetlić rawa (a nie zaszytą miniaturkę) oprogramowanie musi go najpierw wywołać/zinterpretować.
                  Trudno oczekiwać, że algorytmy będą identyczne u różnych producentów oprogramowania...
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez Merde
                    Zauważ, że "wyzerowane" ustawienia w aparacie (zbieżne z tymi, które obserwować można w DPP) nie są identyczne do "wyzerowanych" ustawień Lr/ACR.
                    Żeby w ogóle wyświetlić rawa (a nie zaszytą miniaturkę) oprogramowanie musi go najpierw wywołać/zinterpretować.
                    Trudno oczekiwać, że algorytmy będą identyczne u różnych producentów oprogramowania...
                    Dokładnie tak i domyślne z DPP podobają mi się bardziej. Kiedyś analizowałem różnicę między konwerterem dcraw i DPP, wychodziło że Canon kręci nie tylko krzywą kontrastu ale i kolorami, bardzo trudno to powtórzyć w LR.
                    Digart

Komentarz

• iza73
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 222

Z innej beczki.
                      Dzis się dowiedziałam w infolini Adobe, że problem z którym się borykam - brak możliwości wyboru procesu (proces 2012, 2010, 2003) podczas importu to ich bład i pracują nad tym, podobno w nowej aktualizacji ma to być naprawione.
                      Co ciekawe pani z infolini mi powiedziała, że wersja 5.0 nie miała tego błędu.
                      Ma ktoś zainstalowaną 5.0 bez aktualizacji bo jestem ciekawa czy faktycznie jest tam możliwość wyboru procesu.
                      Może problem, z którym się boryka kolega też jest jakims błędem w wersji 5.2 ?

Komentarz

• iNTERGARAGE
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 33

Zamieszczone przez Merde
                        Algorytmy algorytmami. Co powiesz na to jak mam niedoswietloną fotke bo taka chce a LR z buda dodaje expozycje +2 i wiecej aby w/g niego było dobrze. Wiem że widok moze sie róznic w róznych programach ale nie do tego stopnia.

Komentarz

• iza73
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 222

niedoswietloną fotke bo taka chce a LR z buda dodaje expozycje +2 i wiecej aby w/g niego było dobrze.
                          To dziwne, robiłam wiele razy fotki na wysokim kluczu i niskim i nigdy LR nic mi nie zmianiał.

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Algorytmy algorytmami. Co powiesz na to jak mam niedoswietloną fotke bo taka chce a LR z buda dodaje expozycje +2 i wiecej aby w/g niego było dobrze. Wiem że widok moze sie róznic w róznych programach ale nie do tego stopnia.
                            Przesuwa cały histogram o 2 EV czy po prostu woła rawa z inną krzywą (co może wyglądać na podbicie ekspozycji)?
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Docsbo
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 73

Intergarage, na jakim sprzęcie pracujesz (aparat i komputer) i rozumiem ze masz LR trial 5.x ? Czy możesz gdzieś zuploadowac RAW pliku który LR ci zmienia ?
                              Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
                              Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Komentarz

• iNTERGARAGE
                                Dopiero zaczyna
                                • 2011
                                • 33

Zamieszczone przez Docsbo
                                Intergarage, na jakim sprzęcie pracujesz (aparat i komputer) i rozumiem ze masz LR trial 5.x ? Czy możesz gdzieś zuploadowac RAW pliku który LR ci zmienia ?
                                Lapek HP DV7 i7 8GBramu
                                aparaty jak w stopce 1D mk3 i 5D mk1

najgorsze jest to, że zmienia nawet jpg obrobione kiedys tam a zaimportowane teraz
                                tak to jest trial sprawdzam przed kupnem

co śmieszne, dzwoniłem dzisiaj do adobe i odbiłem się, usłyszałem że wersja trial nie ma wsparcia technicznego, mam kupić licencję wpisac numer i do nich zadzwonić, więc pytam się szanownego Pana czy mam kupić cos co nie działa a potem bujac się po pomocach technicznych?
                                odpowiedź: tak, ma Pan kupić a potem bedziemy rozwiązywali problem albo niech Pan sobie szuka w internecie rozwiązania problemu

Bardzo dobre podejście do klienta, takie polskie

Komentarz

Pracuję...