Adobe Lightroom 5 i 6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • unsecik
    • 2013
    • 4

Odp: Adobe Lightroom 5

Cześć,

"UWAGA:
    Przed zainstalowaniem programu należy wysłać do firmy Adobe formularz zawarty w pudełku i potwierdzenie uprawnień, aby uzyskać numer seryjny.

Wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli są dostępne dla następujących osób:

Studenci — studenci szkół wyższych, zdefiniowanych jako publiczne lub prywatne uniwersytety albo inne szkoły wyższe (w tym wyższe szkoły społeczne, młodzieżowe i zawodowe), które są akredytowane i wymagają odpowiednika co najmniej dwóch lat nauki w pełnym wymiarze czasu

Uczniowie szkół podstawowych i średnich — uczniowie akredytowanych szkół podstawowych lub średnich publicznych lub prywatnych nauczających w pełnym wymiarze czasu

Wykładowcy i inni pracownicy instytucji edukacyjnych — nauczyciele i inni pracownicy zatrudnieni w akredytowanej instytucji edukacyjnej, takiej jak szkoła podstawowa lub średnia albo uniwersytet lub inna szkoła wyższa (również prywatna)
    Aby uzyskać numer seryjny, należy wykonać czynności opisane na stronie:
    Adobe — realizacja zamówienia wersji Student Edition

Oprogramowanie w wersji Student and Teacher Edition można używać zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych."

Cytat z jednego z polskich sklepów sprzedających Lightrooma.

pozdrawiam,
    Daniel

Komentarz

• człekoupiór
      Coś już napisał
      • 2013
      • 56

Dzięki wielkie. Trochę z tym zachodu widać, ale zniżka prawie 50% piechotą nie chodzi.

Komentarz

• Docsbo
        Coś już napisał
        • 2012
        • 73

Corka zamawiała Adobe suite jakiś 4-mce temu:

1. Rejestracja na stronie Adobe.
        2. Wysłanie skanu legitimacji, i po dniu przyszedl mail z aktywacją.

Totalnie bagatelna sprawa.
        Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
        Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Komentarz

• kosa666
          Coś już napisał
          • 2007
          • 74

Moja córka ma 9 lat i jest uczniem drugiej klasy szkoły podstawowej. Jeżeli dobrze zrozumiałem jest ona uprawniona do zniżki edukacyjnej? i że może sobie to zainstalować na maksymalnie dwóch komputerach?

Z góry dziękuję za pomoc

Komentarz

• Docsbo
            Coś już napisał
            • 2012
            • 73

Zamieszczone przez kosa666
            Moja córka ma 9 lat i jest uczniem drugiej klasy szkoły podstawowej. Jeżeli dobrze zrozumiałem jest ona uprawniona do zniżki edukacyjnej? i że może sobie to zainstalować na maksymalnie dwóch komputerach?

Z góry dziękuję za pomoc
            Hm... Musisz chyba zapytać Adobe - podejrzewam ze dla nich liceum a podstawowka to to samo. Ale może dla nich to jednak różnica czy Szkola podstawowa czy ponadpodstawowa. Można pewnie zapytać sklep np. Cortland.

Check it !

Tak 2 komputery, na zasadach jak pisałem wyżej...

Komentarz

• kosa666
              Coś już napisał
              • 2007
              • 74

Zamieszczone przez unsecik
              Uczniowie szkół podstawowych i średnich — uczniowie akredytowanych szkół podstawowych lub średnich publicznych lub prywatnych nauczających w pełnym wymiarze czasu
              no właśnie z tego tekstu wynika, ze podstawówka też w to wchodzi...

A na stronach Cortland jest dokładnie to samo info:
              "Osoby uprawnione
              Wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli są dostępne dla następujących osób:
              (...)
              (...)"

Komentarz

• strideer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1905

Zamieszczone przez kosa666
                no właśnie z tego tekstu wynika, ze podstawówka też w to wchodzi...

A na stronach Cortland jest dokładnie to samo info:
                "Osoby uprawnione
                (...)
                (...)"
                Pragnąłbym jedynie zwrócić uwagę na to, że licencje Adobe typu edukacyjnego (STE - student & teacher edition) są imiennie na daną osobę, a nie na stanowisko komputerowe, na którym ktoś pracuje. To znaczy, że w myśl tej licencji jeżeli dany uczeń zainstaluje sobie na swoim komputerze Photoshopa lub Lightrooma STE, to tylko on (i żadna inna osoba, mogąca również korzystać z danej maszyny) może pracować na takim programie. Jest to niuans, ale dość istotny. Być może coś się zmieniło od czasu, kiedy się dokładnie w to wczytywałem (w czasach premiery CS6), więc przepraszam gdyby teraz stan rzeczy był jednak inny.

Komentarz

• kosa666
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 74

Zamieszczone przez strideer
                  Pragnąłbym jedynie zwrócić uwagę na to, że licencje Adobe typu edukacyjnego (STE - student & teacher edition) są imiennie na daną osobę, a nie na stanowisko komputerowe, na którym ktoś pracuje. To znaczy, że w myśl tej licencji jeżeli dany uczeń zainstaluje sobie na swoim komputerze Photoshopa lub Lightrooma STE, to tylko on (i żadna inna osoba, mogąca również korzystać z danej maszyny) może pracować na takim programie. Jest to niuans, ale dość istotny. Być może coś się zmieniło od czasu, kiedy się dokładnie w to wczytywałem (w czasach premiery CS6), więc przepraszam gdyby teraz stan rzeczy był jednak inny.
                  Tak, tylko będzie korzystać z programu na mojej maszynie

Komentarz

• p0m
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 698

mnie dziwi jedna rzecz - beta 5 działała pod vistą, wersja finalna nie... jestem ciekawy dlaczego...
                    ebe ebe

Komentarz

• Docsbo
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 73

Ciekawe - a nie jest to może x64

Komentarz

• p0m
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 698

nie, próbowałem zassać próbną wersję finalnej 5, w wymaganiach sprzętowych stoi, że musi być win7 bądź nowszy, próbuje zassać, ale z cc wylatuje komunikat, że mam nieprawidłowy system (vistę)... no cóż.
                        ebe ebe

Komentarz

• Docsbo
                          Coś już napisał
                          • 2012
                          • 73

No tak... Po prostu nic starszego od win 7 nie zadziała : http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...ghtroom-5.html

Komentarz

• crazy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1554

Właśnie zainstalowałem finalną wersję i musze powiedzieć, że mocno dostała kopa aplikacja. Program odpala chwilę po czym gotowy do pracy, poukrywałem sobie tylko niepotrzebne moduły. Miniaturki migiem się wczytują, pędzle, suwaki reagują natychmiastowo. Wreszcie ten program działa tak jak powinien.
                            Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Docsbo
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 73

A teraz o problemach: na dole następującej strony:

Mamy na razie jeden z najpoważniejszych: "Images exported at less than 1/3 of their original size may not retain Output Sharpening and Noise Reduction settings" ....

...dyskusja tu: http://forums.adobe.com/thread/1229132?tstart=0
                              Ostatnio edytowany przez Docsbo; 44844.

Komentarz

• Docsbo
                                Coś już napisał
                                • 2012
                                • 73

I miejsce z pełniejszym opisem problemów : http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/

Komentarz

Pracuję...