Adobe Lightroom 5 i 6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2462

Odp: Adobe Lightroom 5

I juz narzekasz :-). Nikt nie namawia do kupna piatki, po prostu piszemy o nowym sofcie a nie zastanawiamy sie czy go kupic czy nie. Ciesz sie, ze nie pracujesz na Adobe Premiere, tam jest polityka upgradow malymi kroczkami tyle ze te male kolosalnie upraszczaja czy przyspieszaja prace i choc trudno powiedziec, ze sa warte 1500zl to jednak bierze sie nowa wersje bo pozbawiona jest czesci upierdliwosci wersji poprzedniej.

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Zamieszczone przez Przemek_PC
      Ciesz sie, ze nie pracujesz na Adobe Premiere, tam jest polityka upgradow malymi kroczkami tyle ze te male kolosalnie upraszczaja czy przyspieszaja prace i choc trudno powiedziec, ze sa warte 1500zl to jednak bierze sie nowa wersje bo pozbawiona jest czesci upierdliwosci wersji poprzedniej.
      A LR5 nie jest i tu lezy roznica
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• underhand
        Bywalec
        • 2006
        • 126

Funkcje fajne ale generalnie to co podano powinno się znaleźć w LR4 upgrade...a tu już 5tka po kieszeniach szukają.

Komentarz

• Luke_sil
          • 2010
          • 11

Dla mnie i tak pod względem jakości obrazu (a także koloru) CO7 jest o wiele lepszy niż rodzinka Adobe.

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

Zamieszczone przez Luke_sil
            Dla mnie i tak pod względem jakości obrazu (a także koloru) CO7 jest o wiele lepszy niż rodzinka Adobe.
            chciałbym mieć kiedyś chwilę by ktoś obrobił w C1 i dał rawa do zmałpowania by udowodnić że i jednym i drugim się da, choć może się mylę?

Komentarz

• 2marekm
              Początki nałogu
              • 2007
              • 419

Zamieszczone przez Luke_sil
              Co to jest CO7 ??????

Komentarz

• strideer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1905

Zamieszczone przez 2marekm
                Co to jest CO7 ??????
                Capture One 7.

Po mojemu C1 radzi sobie lepiej z kolorami, natomiast ACR ma przewagę w detalach i cieniach. Przy czym porównywałem na zdjęciach z 5D Mark II, który to aparat generuje pewne niuanse wychodzące wyraźnie w ACR. Po przesiadce na 6D muszę powiedzieć, że kolory w ACR są dla mnie idealne (i wymagają tylko niewielkiej korekty WB, a nie większych poprawek jak w 5D Mark II).

Komentarz

• crazy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1554

A mi osobiście podobaja się nowości w nowym LR. Więcej mozna poczytać tutaj Recenzja: Lightroom 5 beta 1 – idzie nowe - Wprowadzenie - Testy - oprogramowanie - Swiatobrazu.pl
                  Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• winiarro
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 156

Pytanie do osób które testują. Czy w kwestii mułowatości coś się zmieniło w wersji 5? Znaczy czy trzeba też kupić nowy komputer do rawów z 10Mpixów czy jest lepiej niż w 4? Bo na lapku z T4200 i 3GB RAM-u ostatnią komfortową do pracy wersją był LR3. Strach pomyśleć jak puszkę przyjdzie zmienić na coś z >=18Mpix...
                    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
                    https://500px.com/pwiniars/galleries

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

U mnie jest szybciej na RAWach z 5D
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• jotewu
                        • 2008
                        • 10

Witam, czy u kogoś występuje takie zjawisko, że zmiany robione w module develop są widoczne tylko w ekranie nawigatora, a nie na ekranie głównym. Czy to jaiś nowy "ficzer" czy błąd programu?, nie mam tego zjawiska w lightroom 4. OS - mountain lion. Winiarro, mnie się wydaje, że edycja jest wolniejsza niż w L4, działanie z "radial filter" jest u mnie baardzo wolne. Rawy mam z 5Dm3.
                        Ostatnio edytowany przez jotewu; 18542.

Komentarz

• vaas
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 136

Zamieszczone przez jotewu
                          działanie z "radial filter" jest u mnie baardzo wolne. Rawy mam z 5Dm3.
                          u mnie też "radial filter" i Advanced Healing Brush działają bardzo wolno - nie do użycia (W8 x64, i5, 8GB RAM, SSD, NVIDIAGT650 2GBVRAM).
                          Lr4.4 i Lr5b1 w pozostałym zakresie (nie korzystam z książek i geo) działają bardzo podobnie (przy imporcie do Lr5 tworzę Smart Preview).
                          Liczę, że wersja finalna Lr5 będzie wyraźnie sprawniejsza.
                          Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
                          Flickr Facebook

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Pewnie będzie jak zwykle - to samo w ACR będzie działać o 50% sprawniej...
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• rafalk75
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 46

Zamieszczone przez arapaho
                              Odnosnie Lightroom`a 5 beta, mysle iz w wersji finalnej znajdzie sie jeszcze pare "smaczkow". Poniewaz to co widzimy w tej wersji, to troche za malo jak na moj gust ... aby inwestowac w kolejna...

A tak przy okazji, u mnie na win 8 wersja beta sie zawiesza. Ma ktos podobny problem ?
                              U mnie na Win7 się wywala, ale tylko na lapku. Na stacjonarnym działa ok.
                              System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

Komentarz

• wagteil
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 242

Nowy Lightroom oferuje mozliwowsc edytowania i exportowania zdjec na samych podgladach, bez 'kontaktu' z oryginalnymi plikami. Czy przy edytowaniu takich previews powstaja pliki xmp, ktore mozna by pozniej odciac o wkleic do oryginalow?
                                8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

Pracuję...