Pytanie nie takie głupie jak się wydaje. Kiedyś był Adobe Photoshop, a każda wersja była sporym przeskokiem. Wszystko było w kupie i było OK. Teraz jest jak jest i ciężko mi dobrać coś dla siebie. Aktualnie pracuję na Picasa, Paint.net, Gimp, Hugin i kilku pomniejszych programach, ale chcę kupić i przejść na Photoshopa, ale teraz pytanie którego?
Wywołuję RAW'y, potrzebuję trochę HDR'a, strapu, kataloguję ręcznie i teraz nie wiem co najlepiej kupić. Do wyboru mam CS6, Lightroom, Elements. Co kupić?
Jaki program do obróbki i katalogowania zdjęć?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Co kupić?
Ja bym wziął LR (najtańszy chyba z w/w) i pomyślał o pluginach Nik software do niego.Pytanie nie takie głupie jak się wydaje. Kiedyś był Adobe Photoshop, a każda wersja była sporym przeskokiem. Wszystko było w kupie i było OK. Teraz jest jak jest i ciężko mi dobrać coś dla siebie. Aktualnie pracuję na Picasa, Paint.net, Gimp, Hugin i kilku pomniejszych programach, ale chcę kupić i przejść na Photoshopa, ale teraz pytanie którego?
Wywołuję RAW'y, potrzebuję trochę HDR'a, strapu, kataloguję ręcznie i teraz nie wiem co najlepiej kupić. Do wyboru mam CS6, Lightroom, Elements. Co kupić? -
-
JA bym brał cs6.
Przy czym ja osobiscie nie trawie skórek lightrooma i pracy w nim. dużo bardziej wole wywoływac w camera raw. Dwa, że dodatkowe opcje w photoshopie zawsze CI się przydadzą, to do zaprojektowania okładki do dvd ze zdjęciami, to do zrobienia dla siebie jakiś prostych ulotek, wizytówek, czy chociażby zdjęcia w tle na fanpege
Komentarz
-
Komentarz
-
Jak za 20% ceny to bym brał CS6
Jednak same rawy szybciej woła mi się w LR, to jakoś obróbkę portretów wolałem w PS znowu...5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8LKomentarz
-
Aj na początku przeczytałem, że za 20% mniej. Jeśli faktycznie możesz kupić za 20% ceny to tym bardziej w ogole nie ma nad czym się zastanawiać
Komentarz
-
-
Odp: Jaki program do obróbki i katalogowania zdjęć?
Raczej chodzi o wersję Adobe, niż ogólne rozważania co do obróbki. Nie wspomnę, że opcja katalogowania mnie nie interesuje, bo kataloguję ręcznie. Nie lubię nic, co chce za mnie zarządzać plikami.Komentarz
-
Nie zastanawiaj się tylko inwestuj w CS6 - do katalogowania bridge w komplecie
Komentarz
-
to moze tak - na przyszlosc od razu poprawnie tytuluj watki, zamiast po fakcie skladac zazalenia. dziekujeKomentarz
-
a gdzie mozna poczytac regulamin prmocji dla uczniowCanonKomentarz
-
Ja mogłem kupić na uczelni ale się spóźniłem. Teraz mogę kupić jedynie na zasadach ogólnych jak na Adobe. Zastanawiam się nad sensem zakupu photoshop elements 7 w miejsce wspomnianego softu w 1 poście. Warto?Komentarz
-
Mam do kupienia "Adobe Photoshop Elements 6" za Ł14.99 lub "Adobe Photoshop Elements 7" za Ł18.99. Nie wiem, czy warto wydać na to pieniądze i czy przy tej prędkości odpowiedzi z poradami, zdecyduję się na zakup, nim minie mi możliwość kupna jak to było w przypadku "Adobe Creative Suite 6 Master Collection" za Ł129.99
Ostatnio edytowany przez Wojmistrz; 46681.Komentarz
-
Jeżeli do katalogowania i lekkiej obróbki fotografii zdecydowanie LR. Jest on po to stworzony.Komentarz
Komentarz