Capture One 6 a korekcja obiektywu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

Capture One 6 a korekcja obiektywu

Witam, mam pytanie do obrabiających w Capture One, czy da się automatycznie korygować winietowanie i zniekształcenia, Capture One domyślnie posiada kilkanaście profili obiektywów, ale to tylko Zeissy.
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

Odp: Capture One 6 a korekcja obiektywu

Widzę że nikt nie wie a więc automatycznej korekty obiektywów Capture One nie posiada, ale z tego co się wywiedziałem, można taki profil obiektywu zrobić sobie samemu, niestety jest to problematyczne, robi się zdjęcia tablicy testowej ma poszczególnych f-stopach i dokonuje poprawek i zapisuje się taki profil w programie.

Komentarz

• jaś
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2601

Przetestuj C1 w wersji 7, z tego co widzę to usiłuje mi korygować obiektywy co oczywiście natentychmiast wyłączam.
      Jestem szumofobem
      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Paul80
        Początki nałogu
        • 2008
        • 257

Dzięki jaś, rzeczywiście działa korekcja, ale to tylko zniekształcenia, natomiast winietowanie jest nadal ręczne.

Komentarz

• jaś
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2601

popatrzyłem jeszcze na spis obiektywów canona i niestety nie jest ich dużo. do takich działań chyba dxo będzie lepsze.
          Jestem szumofobem
          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

Co do winietowania to wydaje się że jest suwaczek w zakładce korekcji (c1 7) - przesunąć na 100% i zobaczyć czy korektuje.
            Jestem szumofobem

Komentarz

Pracuję...