Photoshop wydajność

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Photoshop wydajność

W Edit/Preferences/Plug Ins&Stratch Disk można ustawić sobie np. RAM driva.
    Czy ktoś robił eksperymenty z RAM dyskiem w Win XP dla Photoshopa?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • gawryl
    Uzależniony
    • 2004
    • 810

ja nie. porob sam i podziel sie obserwacjami?
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Angmar
      Bywalec
      • 2005
      • 105

Jak ci się uda założyć ramdysk pod Windows XP to daj znać.

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Zamieszczone przez Angmar
        Jak ci się uda założyć ramdysk pod Windows XP to daj znać.
        A są jakieś problemy? Przez googla znalazłem dość dużo softu do tego.

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

Ściągnąłem sobie taki ram drive:

odpaliłem skonfigurowałem na 100 MB, sformatowałem i działa. Nie ustawiałem swap'a na tym dysku bo to raczej nie jest dobry pomysł. Natomiast w szopie ustawiłem go jako scratch disk i wszystko działa. Nie wiem tylko jak potestować czy to ma sens. Czytałem na jakiejś stronce że radzili stosować taki trik z szopem aby go przyśpieszyć.
          Dysk jest widoczny w menedżerze urządzeń jako "Memory Device".

Komentarz

• gawryl
            Uzależniony
            • 2004
            • 810

Zamieszczone przez mirhon
            (....) Nie wiem tylko jak potestować czy to ma sens. (....)
            najprostrzy pomysl: wybierz spora fotke, np 3000x2000 pixeli i zadaj jakies pracochlonne zajecie (np. filtr jakis) i zmierz czas z Twoim ram-dyskiem i bez niego. zrob tak kilka razy, za kazdym razem wychodzac z programu graficznego i na nowo wczytujac obrazek. nie zapomnij podzielic sie obserwacjami
            350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Przyklad do powyzszego przykladu - u mnie NeatImage , standardowe odszumianie (default) na 8 megapikselowym srednio zaszumionym (iso800, pomieszczenie, niezbyt ciemno) na swiezo odpalonym PS, TIFF 16bit - ok 4-5 sekund.

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Ram disk ustawiłem na 100MB. Niestety szop po otwarciu RAW'a, zamknięciu i otwarciu na nowo stwierdził że ma za mało pamięci na scratch dysku (100MB !), ale co zrobić zwiększyłem do 200 MB przewaliłem system i wtedy zaczęły się jaja.
                Ram Disk nie wstał XP zgłaszały że driver nie może załadować potrzebnych plików. Po kilku próbach wkurzyłem się i postanowiłem go przeinstalować i wtedy zaczęły się jeszcze większe jaja. Okazało się że plik sterownika ma taką samą nazwę jak orginalny windowsowy ramdisk.sys i próba odinstalowania przez program instalacyjny ramdiska lub ręczna zawsze kończyła się tym samym: Windows File Protection podmieniało ramdisk.sys na orginalny windowsowy. Idiotyczne było to że ponowna instalacja "udawała się" ale driver był już inny (windowsowy). Strasznie się wkurzyłem. Wywaliłem ręcznie z rejestru (jak to zrobiłem to temat na osobny wątek - bynajmniej nie jest to takie proste), zainstalowałem od nowa założyłem 200MB i dalej nic. Drivery były już ok ale urządzenie się nie uruchamiało powróciłem do 100MB i wtedy się udało.
                W szopie włączyłem stary dysk jako 2 scratch i zaczęło chodzić. Niestety system zaczął zgłaszać że ma mało miejsca na dysku (RAM dysku)...
                Nic w pn będę dalej próbował zwiększać krokami pojemność. Poki co jadę do domu...(jestem w robocie) i mam na dzisiaj dosyć zabawy (4h)....

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Niestety nie rozumiem, co ma to dać. Chcesz powiedziec, że PS jest glupio napisany i wali po dyskach nawet, gdy ma ramu od wuja wolnego? W przeciwnym wypadku przecież to nic nie da, bo ramdysk zmniejsza ilość dostępnego ramu, dodając szybki dysk. Czyli PS musi wykonac dodatkowa operacje swapowania ramu na dysk (ramdysk). gdzie zysk?
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Riccardo
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 691

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    Chcesz powiedziec, że PS jest glupio napisany i wali po dyskach nawet, gdy ma ramu od wuja wolnego?
                    Ja powiem tak: PS nie jest glupio napisany ale wali po dyskach. I co z tego? Teraz sa szybkie dyski, wiec nie ma problemu. A RAM to PSowi to zawsze za malo, zwlaszcza filtry lubuja sie w jego zzeraniu
                    Pozdrawiam
                    Riccardo
                    --
                    Fuji & Ricoh

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Cóż, jeśli jakiś program ma jeszcze wolny ram i pisze na dysk, to jak to nazwać? A jeśli nie ma wolnego ramu, to na pewno sytuacja się nie poprawi przez przeznaczenie kilkuset mb na ramdysk.

Może to nie PS tak wali w dyski, tylko mechanizm swapowania kochanego windowsa? Możnaby swap systemowy w takim razie spróbować machnąć na ramdysk (bo windows jest źle napisany )
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Riccardo
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 691

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Cóż, jeśli jakiś program ma jeszcze wolny ram i pisze na dysk, to jak to nazwać?
                        PS zawsze tworzy swapa. Zreszta m/n dla history
                        A jeśli nie ma wolnego ramu, to na pewno sytuacja się nie poprawi przez przeznaczenie kilkuset mb na ramdysk.
                        Dokladnie.
                        Może to nie PS tak wali w dyski, tylko mechanizm swapowania kochanego windowsa? Możnaby swap systemowy w takim razie spróbować machnąć na ramdysk (bo windows jest źle napisany )
                        A to nie wiem bo ja na macu
                        Pozdrawiam
                        Riccardo
                        --
                        Fuji & Ricoh

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Windowsowe swapy oraz psowy scratch disk mam porozrzucane po trzech osobnych partycjach na czyms takim:
                          http://www.benchmark.pl/r.php?file=h.../strona-1.html (glosny cholenrik ale wart swojej ceny)
                          Tam rowniez znajduje sie partycja systemowa i dysk "podreczny" (znaczy na niego zrzucam zdjecia i na nim obrabiam, obrobione laduja na dysku magazynowym) ze zdjeciami.
                          Do tego dorzucic 2GB tego:
                          Rankingi - Sprawdź aktualne informacje w serwisie Benchmark.pl

lekko zamieszac i podgrzewac na silnym ogniu, czyli odpowiednio stuningowane na performance Win2000 a nie przepakowane multimedialnymi, myslacymi za uzytkownika badziewiami w WinXP.

Komentarz

• mirhon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1025

Czytałem gdzieś tylko nie pamiętam gdzie że RAM drive poprawia wydajność...
                            Swoją drogą jeśli na maszynie z 1Gb otwieram 1 RAW'a z 350 i na dzień dobry mam w RAM dysku ok 70MB to nikt mi nie wmówi że to nie jest dobry pomysł z tym RAM dyskiem.
                            Kwestia tylko ile mieć RAM'u a ile przeznaczyć na RAM dysk.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez mirhon
                              Kwestia tylko ile mieć RAM'u a ile przeznaczyć na RAM dysk.
                              Odpowiedz jest prosta - RAMu nigdy za wiele .

Komentarz

Pracuję...