Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
odpaliłem skonfigurowałem na 100 MB, sformatowałem i działa. Nie ustawiałem swap'a na tym dysku bo to raczej nie jest dobry pomysł. Natomiast w szopie ustawiłem go jako scratch disk i wszystko działa. Nie wiem tylko jak potestować czy to ma sens. Czytałem na jakiejś stronce że radzili stosować taki trik z szopem aby go przyśpieszyć.
Dysk jest widoczny w menedżerze urządzeń jako "Memory Device".
(....) Nie wiem tylko jak potestować czy to ma sens. (....)
najprostrzy pomysl: wybierz spora fotke, np 3000x2000 pixeli i zadaj jakies pracochlonne zajecie (np. filtr jakis) i zmierz czas z Twoim ram-dyskiem i bez niego. zrob tak kilka razy, za kazdym razem wychodzac z programu graficznego i na nowo wczytujac obrazek. nie zapomnij podzielic sie obserwacjami
Ram disk ustawiłem na 100MB. Niestety szop po otwarciu RAW'a, zamknięciu i otwarciu na nowo stwierdził że ma za mało pamięci na scratch dysku (100MB !), ale co zrobić zwiększyłem do 200 MB przewaliłem system i wtedy zaczęły się jaja.
Ram Disk nie wstał XP zgłaszały że driver nie może załadować potrzebnych plików. Po kilku próbach wkurzyłem się i postanowiłem go przeinstalować i wtedy zaczęły się jeszcze większe jaja. Okazało się że plik sterownika ma taką samą nazwę jak orginalny windowsowy ramdisk.sys i próba odinstalowania przez program instalacyjny ramdiska lub ręczna zawsze kończyła się tym samym: Windows File Protection podmieniało ramdisk.sys na orginalny windowsowy. Idiotyczne było to że ponowna instalacja "udawała się" ale driver był już inny (windowsowy). Strasznie się wkurzyłem. Wywaliłem ręcznie z rejestru (jak to zrobiłem to temat na osobny wątek - bynajmniej nie jest to takie proste), zainstalowałem od nowa założyłem 200MB i dalej nic. Drivery były już ok ale urządzenie się nie uruchamiało powróciłem do 100MB i wtedy się udało.
W szopie włączyłem stary dysk jako 2 scratch i zaczęło chodzić. Niestety system zaczął zgłaszać że ma mało miejsca na dysku (RAM dysku)...
Nic w pn będę dalej próbował zwiększać krokami pojemność. Poki co jadę do domu...(jestem w robocie) i mam na dzisiaj dosyć zabawy (4h)....
Niestety nie rozumiem, co ma to dać. Chcesz powiedziec, że PS jest glupio napisany i wali po dyskach nawet, gdy ma ramu od wuja wolnego? W przeciwnym wypadku przecież to nic nie da, bo ramdysk zmniejsza ilość dostępnego ramu, dodając szybki dysk. Czyli PS musi wykonac dodatkowa operacje swapowania ramu na dysk (ramdysk). gdzie zysk?
Chcesz powiedziec, że PS jest glupio napisany i wali po dyskach nawet, gdy ma ramu od wuja wolnego?
Ja powiem tak: PS nie jest glupio napisany ale wali po dyskach. I co z tego? Teraz sa szybkie dyski, wiec nie ma problemu. A RAM to PSowi to zawsze za malo, zwlaszcza filtry lubuja sie w jego zzeraniu
Cóż, jeśli jakiś program ma jeszcze wolny ram i pisze na dysk, to jak to nazwać? A jeśli nie ma wolnego ramu, to na pewno sytuacja się nie poprawi przez przeznaczenie kilkuset mb na ramdysk.
Może to nie PS tak wali w dyski, tylko mechanizm swapowania kochanego windowsa? Możnaby swap systemowy w takim razie spróbować machnąć na ramdysk (bo windows jest źle napisany )
Cóż, jeśli jakiś program ma jeszcze wolny ram i pisze na dysk, to jak to nazwać?
PS zawsze tworzy swapa. Zreszta m/n dla history
A jeśli nie ma wolnego ramu, to na pewno sytuacja się nie poprawi przez przeznaczenie kilkuset mb na ramdysk.
Dokladnie.
Może to nie PS tak wali w dyski, tylko mechanizm swapowania kochanego windowsa? Możnaby swap systemowy w takim razie spróbować machnąć na ramdysk (bo windows jest źle napisany )
Windowsowe swapy oraz psowy scratch disk mam porozrzucane po trzech osobnych partycjach na czyms takim: http://www.benchmark.pl/r.php?file=h.../strona-1.html (glosny cholenrik ale wart swojej ceny)
Tam rowniez znajduje sie partycja systemowa i dysk "podreczny" (znaczy na niego zrzucam zdjecia i na nim obrabiam, obrobione laduja na dysku magazynowym) ze zdjeciami.
Do tego dorzucic 2GB tego:
Rankingi - Sprawdź aktualne informacje w serwisie Benchmark.pl
lekko zamieszac i podgrzewac na silnym ogniu, czyli odpowiednio stuningowane na performance Win2000 a nie przepakowane multimedialnymi, myslacymi za uzytkownika badziewiami w WinXP.
Czytałem gdzieś tylko nie pamiętam gdzie że RAM drive poprawia wydajność...
Swoją drogą jeśli na maszynie z 1Gb otwieram 1 RAW'a z 350 i na dzień dobry mam w RAM dysku ok 70MB to nikt mi nie wmówi że to nie jest dobry pomysł z tym RAM dyskiem.
Kwestia tylko ile mieć RAM'u a ile przeznaczyć na RAM dysk.
Komentarz