Raw Image Task do nowych aparatów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Luke_sil
    • 2010
    • 11

Raw Image Task do nowych aparatów

Witam,

mam pytanie, czy jest możliwe przerobienie pliku RAW na JPG z nowych aparatów Canona, w taki sposób jak robił to Raw Image Task w programie Zomm Browers EX? Obecnie posiadam Canona 5D i jego rawy mogę przerobić na jpg, a rawy z Canona 50D już nie. Niby można robić to samo w programie DPP, ale jest różnica w jakość takiego jpg w stosunku do tego z programu Raw Image Task.
    Czytałem, że Raw Image Task nie obsługuje plików raw od modelu 50D wzwyż. Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie tej kwestii, ponieważ zależy mi aby móc "wyciągać" pliki jpg z plików raw dokładnie według ustawień aparatu. Chyba, że jest jakiś inny sposób aby wydobyć jpg z rawa w taki sposób jak robi to RIT?

Pozdrawiam
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Raw Image Task do nowych aparatów

Pytanie kontrolne: soft aktualizowałeś czy jedziesz na tym z płytki dostarczonej z 5D?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Luke_sil
      • 2010
      • 11

Zomm Browser EX mam w wersji 6.9 - ostatnia jaka jest dostępna. Dotyczy to również reszty softu od canona. Podczas otwierania rawa z 50D w RIT wyskakuje komunikat, że rawy z 50D nie są wspierane.

Komentarz

• ewg
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1079

A w surowych plikach z 50D nie ma czasem zaszytych pełnowymiarowych jpegów (jak z puszki)? Sprawdź np programem dcraw z parametrem -e.

przykład: dcraw -e *.cdr

Komentarz

• ewg
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1079

Zamieszczone przez ewg
          przykład: dcraw -e *.cdr
          Miało być oczywiście: dcraw -e *.cr2

Komentarz

• Luke_sil
            • 2010
            • 11

Już znalazłem rozwiązanie: BreezeBrowser Pro, program konwertuje raw do jpg w sposób "jak z puszki" :-) Co prawda trochę kosztuje (69.95 $) ale warto ponieważ obsługuje nowe aparty. Program pozwala również na prostą korekcję zdjęć na plikach raw. Co ciekawe, to można zmieniać również Picture Style, które wyglądają dokładnie tak jak w ZoomBrowserEX. W ogóle jpg z rawa (oraz raw) wygląda identycznie jak ten z ZommBrowserEx. Jak to jest, że program tej firmy (mała i niezależna) pozwala na uzyskanie jpga/rawa tak samo jak opragrowanie Canona (a więć firmowe), a duże molochy, Adobe i inni, nie potrafią uzyskać takiej zgodności? Wytłumaczy mi ktoś?

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Zamieszczone przez Luke_sil
              Wytłumaczy mi ktoś?
              Inżynieria odwrotna

Rzeczywiście zdumiewające podobieństwo kolorów!

Skoro już wydałeś tych 70$ to warto wypróbować 'Extract embedded JPEGs... Shift+Ctrl+X' - nie ma nic szybszego i wierniejszego puszce! ;-)

Komentarz

• Luke_sil
                • 2010
                • 11

Zamieszczone przez ewg
                Inżynieria odwrotna

Rzeczywiście zdumiewające podobieństwo kolorów!

Skoro już wydałeś tych 70$ to warto wypróbować 'Extract embedded JPEGs... Shift+Ctrl+X' - nie ma nic szybszego i wierniejszego puszce! ;-)
                Aha, rozumiem. Jak zwykle maczali w tym palce ruskie ;-), że jak zrobię zdjęcie samolotowi Tu-4, to na jpg będę miał Boinga B-29. Jeszcze nie wydałem, ale się przymierzam. Chodziło mi o to, że również plik raw wygląda jak jpg z aparatu, a w innych programach zawsze jest jest coś z nim nie tak.

Komentarz

• tantal
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 404

Fast Stone Image Viewer wyświetla podglądówki, wystarczy je zapisać bez kompresji (próbkowanie) i z jakością 100%. Wygląda to jak z ZB i jak z puszki a czy jest identycznej jakości- nie wiem.

Komentarz

Pracuję...