kalibracja , balas bieli i format RAW

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Klosiu
    Bywalec
    • 2004
    • 232

kalibracja , balas bieli i format RAW

Witam !
    mam wiele pytan i z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi

nie znalalem na forum informacji jak skalibrowac monitor i ustawic kolory albo byly one rzeczytwiste ..czy jest jakis program do tego ?
    jak sobie z tym radza profesjonalisci ?

czy jezeli zechce korzystac z formatu Raw czy potrzebuje osobnego programu (posiadam PS 7.0 )
    prosze o kilka linkow gdzie mozna poczytac cos wiecej na temat RAW

jak zmienic balas bieli juz w gotowym zdjeciu ?

Pozdrawiam
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: kalibracja , balas bieli i format RAW

Zamieszczone przez Klosiu
    nie znalalem na forum informacji jak skalibrowac monitor
    Wpisz w google : "kalibracja monitora"

ustawic kolory albo byly one rzeczytwiste ..czy jest jakis program do tego ?
    Sprawdz w jakiej przestrzeni kolorow robi twoj aparat (sRGB albo Adobe RGB albo jeszcze jakies dziwne) i we wlasciwosciach kolorystyki monitora ustaw taki sam profil.

czy jezeli zechce korzystac z formatu Raw czy potrzebuje osobnego programu (posiadam PS 7.0 )
    Do PS 7 musisz sciagnac plugin do czytania RAW (Adobe Camera RAW plugin). Poza tym mozesz poprobowac bawic sie takimi programami jak BreezeBrowser (ja tego uzywam) i Capture One Pro (ten dziala tylko z RAWami z DSLR, czyli z G3/G5 np juz nie).

prosze o kilka linkow gdzie mozna poczytac cos wiecej na temat RAW
    Znowu google sie klania, albo jeszcze lepiej - archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa . Nie bede leniwy i podam ci przykladowego linka:
    http://tinyurl.com/27q3t

Albo ogolniej - wyszukiwanie grupy na RAW:

jak zmienic balas bieli juz w gotowym zdjeciu ?
    Autolevels. Jak nie bardzo wyjdzie to pobaw sie recznymi levels oraz color cast i/lub channel mixer.

Komentarz

• qd

jak sprawdzić w jakiej przestrzeni kolorow robi mój aparat? (mam S50)

to jest w instrukcji? czy muszę poszukać w necie?

a co do kalibracji... na płytce do mojego monitora dostałem profil i załadowałem do drukarki skanera i PS. niestety po wydruku okazało się że to jednak nie to - zdjęcie wyszło o wiele ciemniejsze

Komentarz

• alahari
        Początki nałogu
        • 2004
        • 343

Zamieszczone przez qd
        jak sprawdzić w jakiej przestrzeni kolorow robi mój aparat? (mam S50)
        Sprawdz w exifie swojego zdjecia
        (w informacji)

a co do kalibracji... na płytce do mojego monitora dostałem profil i załadowałem do drukarki skanera i PS. niestety po wydruku okazało się że to jednak nie to - zdjęcie wyszło o wiele ciemniejsze
        Przypuszczalnie musisz sobie skalibrować monitor pod kątem kontrastów i jasnosci. Szczegóły tutaj http://www.fotogenia.info/flaneur/kalibracja.htm
        oraz tu http://www.galeria.com.pl/kalibracja.php

Pozdrawiam
        Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• mroczny
          Początki nałogu
          • 2004
          • 292

Takie pytanie, czy cały ten sprzęt jest jednej firmy i dokładnie dobrałeś modele tych profili
          NO, not one of the First Ones,
          I AM THE FIRST ONE !!!
          PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• qd

sprawdziłem w exifie i colorspace sRGB. czyli chyba norma

nie. wszystkie z wymienionych przezemnie urządzeń są innych firm. nie wiem czy śłusznie ale wymyśliłem że najlogiczniejsze bedzie załadowanie jednego profilu kolorów do wszystkich. ( ) załadowałem tak jak pisałem profil z mojego monitora, który znalazłem na płytce. a czy to do tego modelu...? hmmm podejrzewam że tak. innego nie było.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Z aparatu zdjecie idzie w sRGB, nastepnie obrabiasz je np PSem ustawionym na inny profil to przy otwarciu pliku powinien sie pytac o przekonwertowanie do innego profilu. Wtedy konwertujesz, obrabiasz i zapisujesz juz w tym innym profilu.
              Jesli jest to profil monitora, to ustaw pod niego i monitor i PS i drukarke czy co tam masz, wtedy juz przekonwertowane i obrobione zdjecie z PS powinno wyjsc na drukarce tak jak w PS.
              Hint: jesli juz to nie profil monitora ale wszystkie urzadzenia ustaw na profil z PS - AdobeRGB i jak mozesz to obrabiaj w TIFF - wtedy bedziesz mial najwierniejsze oddanie kolorow.

Komentarz

• qd

tak tez zrobiłem i wszystko gra
                wielkie dzięki wszystkim za pomoc

Komentarz

• mroczny
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 292

tak tez zrobiłem i wszystko gra
                  wielkie dzięki wszystkim za pomoc
                  Tak tak z ciekawości, to kalkuluje ci się drukowanie fotek na drukarence? Bo mi ze srkomnych funduszy to drogo wyszło, a i tak papier gloss kiepsko trzyma obraz, ponoć po 10 latkach PAPA
                  NO, not one of the First Ones,
                  I AM THE FIRST ONE !!!
                  PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Komentarz

Pracuję...