Katalogowanie zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Zamieszczone przez sail0r
    zainstaluj wersje 3.1... ma wszystko co miec powinna i jest duzo szybsza od nowszych wersji...
    Pracuje na 7-mce i sie troche muli, na 3.1 pracowalem, ale nie bylem z niej zadowolony. Zobaczymy jak bedzie dzizlac 8-mka, sciagne triala i moze sie zdecyduje...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• pawelooss
      • 2009
      • 5

Szukam zaawansowanego programu do katologowania zdjęć.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Szukam programu do katalogowania zdjęć, który będzie oferował takie funkcje:
      - przeszuka tylko wskazane przeze mnie katalogi,
      - pozwoli dodać tagi (keywords) do każdego zdjęcia i zapisze je w strukturze danych plików, np. w postaci komentarzy EXIF, czy podobnego rozwiązania,
      - pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku,
      - stworzy miniaturki ze wszystkich zdjęć, najlepiej w postaci 1 pliku bazy danych, który można łatwo zback-upować,
      - nagra płyty DVD z tymi zdjęciami, lecz ich miniaturki pozostawi na dysku (ewentualnie kopię miniaturek z danymi zdjęciami nagra też na tą płytę),
      - w katalogu głównym programu pokaże wszystkie zrobione zdjęcia w postaci miniaturek, pozwalając na filtrowanie ich wg roku (daty) i wpisanych tagów,
      - po wskazaniu danego zdjęcia pokaże, że znajduje się ono na płycie nr #6.

Miło byłoby, gdyby program był w języku polskim. Oczywiście przy takich wymaganiach dopuszczam możliwość zakupu, nie stawiam wyłącznie na darmowe rozwiązania.

Znalazłem już ciekawy temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=5009), ale jest on już bardzo stary i myślę, że przez te kilka lat pojawiły się nowe rozwiązania.

Bardzo proszę o przedstawienie propozycji i pomoc w wyborze takiego programu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrawiam,
      pawelooss

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

poszukaj programów fotostation, whereisit, fotobus
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• quail
          Początki nałogu
          • 2008
          • 400

Extensis Portfolio wciąż aktualny... wybadaj na ich stronie www, bo na pewno od tamtego czasu pojawiły się nowsze wersje.

Komentarz

• pawelooss
            • 2009
            • 5

OK, dzięki za propozycje. A odpuszczając sobie funkcje obsługi płyt itd. (korzystając z ręcznego sposobu -> http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=10) i skupiając się jedynie na dobrej obsłudze tagów, to jaki program jest wart polecenia?

Chodzi głównie o taki, który "pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku" oraz dodawać oceny zdjęć za pomocą gwiazdek. Wyczytałem, że format metadanych XMP jest dość dobrym rozwiązaniem, więc warto by z niego skorzystać.

Z otagowanych zdjęć stworzyłbym sobie miniaturki z zachowanymi słowami kluczowymi i gitara.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez pawelooss
              Znalazłem już ciekawy temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=5009), ale jest on już bardzo stary i myślę, że przez te kilka lat pojawiły się nowe rozwiązania.
              To czemu, zgodnie z Punktem 3. Regulaminu, się tam nie dopisałeś? Przecież nie jest zamknięty .
              Odświeżanie starych wątków lepiej działa niż zakładanie nowych bo:
              - pozwala w jednym miejscu porównać argumenty/programy starsze i nowsze
              - nie wprowadza bałaganu na forum z kilkoma wątkami na ten sam temat.

Połączyłem wątki i nie rób tak więcej .

Komentarz

• pawelooss
                • 2009
                • 5

OK, nie ma sprawy. Na wielu forach odkopywanie tematów sprzed 2 miesięcy (a ten miał kilka lat) traktowane jest niemile jako "archeologia".

Tak więc trzeba tak naprawdę napisać parę postów na danym forum, by się przekonać jakie panują tam zasady. W każdym bądź razie przepraszam, dostosuję się.

Ponawiam prośbę o podpowiedzenie dobrego programu do tagowania zdjęć, pomijając ich archiwizację na płytach.

Komentarz

• sid
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 643

Pomijając archiwizacje na płytach to Canonowski ZoomBrowser i darmowy XnView powinieneś sprawdzić.

Komentarz

• pawelooss
                    • 2009
                    • 5

Witam serdecznie!

Odświeżam temat. Czy pojawiły się może jakieś nowe rozwiązania i programy od poprzedniego razu, kiedy pisałem? Canonowski ZoomBrowser ostatecznie mógłby być, tylko że on zapisuje tagi jako osobny plik XML w danym katalogu, zamiast w strukturze metadanych zdjęcia, co jest trochę niefajnym rozwiązaniem.

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam,
                    pawelooss

Komentarz

• pawelooss
                      • 2009
                      • 5

OK, jako iż nie widzę możliwości wyedytowania poprzedniego postu, jestem zmuszony do napisania kolejnej wiadomości pod własną - jeśli taka praktyka jest tu źle odbierana, to z góry przepraszam.

Z pomocą innych osób znalazłem propozycje dwóch programów - Image Tagger oraz iTag. Ktoś miał z nimi styczność? A może są jeszcze jakieś podobne, a lepsze? Pytam, bo chciałbym się zdać na doświadczenie tutejszych użytkowników.

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam,
                      pawelooss

Komentarz

• underhand
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 126

Odp: Katalogowanie zdjęć

Hmm ... jak to zrobić? Piszę w podobnym ...czy ktoś zna na dzień dzisiejszy jakiś program, bądź plugin (np do LR) do wyszukania zdjęć wg dni, ale w sposób taki jak: szukanie zdjęć zrobionych w poniedziałki , wtorki itd ,a nawet opcja bardziej szczegółowa np zrobione o danej godzinie ?

Komentarz

Pracuję...