Zamieszczone przez sail0r
Katalogowanie zdjęć
Zwiń
X
-
-
Szukam zaawansowanego programu do katologowania zdjęć.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Szukam programu do katalogowania zdjęć, który będzie oferował takie funkcje:
- przeszuka tylko wskazane przeze mnie katalogi,
- pozwoli dodać tagi (keywords) do każdego zdjęcia i zapisze je w strukturze danych plików, np. w postaci komentarzy EXIF, czy podobnego rozwiązania,
- pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku,
- stworzy miniaturki ze wszystkich zdjęć, najlepiej w postaci 1 pliku bazy danych, który można łatwo zback-upować,
- nagra płyty DVD z tymi zdjęciami, lecz ich miniaturki pozostawi na dysku (ewentualnie kopię miniaturek z danymi zdjęciami nagra też na tą płytę),
- w katalogu głównym programu pokaże wszystkie zrobione zdjęcia w postaci miniaturek, pozwalając na filtrowanie ich wg roku (daty) i wpisanych tagów,
- po wskazaniu danego zdjęcia pokaże, że znajduje się ono na płycie nr #6.
Miło byłoby, gdyby program był w języku polskim. Oczywiście przy takich wymaganiach dopuszczam możliwość zakupu, nie stawiam wyłącznie na darmowe rozwiązania.
Znalazłem już ciekawy temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=5009), ale jest on już bardzo stary i myślę, że przez te kilka lat pojawiły się nowe rozwiązania.
Bardzo proszę o przedstawienie propozycji i pomoc w wyborze takiego programu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
paweloossKomentarz
-
-
Extensis Portfolio wciąż aktualny... wybadaj na ich stronie www, bo na pewno od tamtego czasu pojawiły się nowsze wersje.Komentarz
-
OK, dzięki za propozycje. A odpuszczając sobie funkcje obsługi płyt itd. (korzystając z ręcznego sposobu -> http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=10) i skupiając się jedynie na dobrej obsłudze tagów, to jaki program jest wart polecenia?
Chodzi głównie o taki, który "pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku" oraz dodawać oceny zdjęć za pomocą gwiazdek. Wyczytałem, że format metadanych XMP jest dość dobrym rozwiązaniem, więc warto by z niego skorzystać.
Z otagowanych zdjęć stworzyłbym sobie miniaturki z zachowanymi słowami kluczowymi i gitara.
Komentarz
-
To czemu, zgodnie z Punktem 3. Regulaminu, się tam nie dopisałeś? Przecież nie jest zamkniętyZnalazłem już ciekawy temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=5009), ale jest on już bardzo stary i myślę, że przez te kilka lat pojawiły się nowe rozwiązania.
.
Odświeżanie starych wątków lepiej działa niż zakładanie nowych bo:
- pozwala w jednym miejscu porównać argumenty/programy starsze i nowsze
- nie wprowadza bałaganu na forum z kilkoma wątkami na ten sam temat.
Połączyłem wątki i nie rób tak więcej
.
Komentarz
-
OK, nie ma sprawy. Na wielu forach odkopywanie tematów sprzed 2 miesięcy (a ten miał kilka lat) traktowane jest niemile jako "archeologia".
Tak więc trzeba tak naprawdę napisać parę postów na danym forum, by się przekonać jakie panują tam zasady.
W każdym bądź razie przepraszam, dostosuję się.
Ponawiam prośbę o podpowiedzenie dobrego programu do tagowania zdjęć, pomijając ich archiwizację na płytach.
Komentarz
-
Pomijając archiwizacje na płytach to Canonowski ZoomBrowser i darmowy XnView powinieneś sprawdzić.Komentarz
-
Witam serdecznie!
Odświeżam temat. Czy pojawiły się może jakieś nowe rozwiązania i programy od poprzedniego razu, kiedy pisałem? Canonowski ZoomBrowser ostatecznie mógłby być, tylko że on zapisuje tagi jako osobny plik XML w danym katalogu, zamiast w strukturze metadanych zdjęcia, co jest trochę niefajnym rozwiązaniem.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
paweloossKomentarz
-
OK, jako iż nie widzę możliwości wyedytowania poprzedniego postu, jestem zmuszony do napisania kolejnej wiadomości pod własną - jeśli taka praktyka jest tu źle odbierana, to z góry przepraszam.
Z pomocą innych osób znalazłem propozycje dwóch programów - Image Tagger oraz iTag. Ktoś miał z nimi styczność? A może są jeszcze jakieś podobne, a lepsze? Pytam, bo chciałbym się zdać na doświadczenie tutejszych użytkowników.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
paweloossKomentarz
-
Odp: Katalogowanie zdjęć
Hmm ... jak to zrobić? Piszę w podobnym ...czy ktoś zna na dzień dzisiejszy jakiś program, bądź plugin (np do LR) do wyszukania zdjęć wg dni, ale w sposób taki jak: szukanie zdjęć zrobionych w poniedziałki , wtorki itd ,a nawet opcja bardziej szczegółowa np zrobione o danej godzinie ?Komentarz
Komentarz