Ramka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Niedzwiedz
    Uzależniony
    • 2004
    • 578

Ramka

Kto mnie naumie robic ramki w PS ? ni za cholere mi to nie wychodzi
    www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
    www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

canvas size.. znajdz ta funkcje
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Image -> Resize -> Canvas size 8)

Komentarz

• Niedzwiedz
        Uzależniony
        • 2004
        • 578

hehe takie proste ale ja tepy jestem hyhyhy

dzieki

acha jeszcze jedno a jak bym chcial dac taka ramke np 0.3 mm ale w srodku zdjecia tak ok 3 cm od krawedzi zdjecia ? nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ?

ale jak wiecie to jak ?
        www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
        www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Wlaczasz rysowanie prostokatow, grubosc pedzla na 0.3mm (ilestam px , nie wiem dokladnie), kolor na odpowiedni, poza tym gdzies w menu View (widok) wlaczasz linijki i zaczynasz rysowanie prostokata, czyli ramki, od linijki w takiej odleglosci w jakiej chcesz.

Komentarz

• Klosiu
            Bywalec
            • 2004
            • 232

heh moze to glupie ale jak nazywa sie opcja ta opcja po polsku bo mam wersje pl Ps'a
            5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• DariuszM
              Coś już napisał
              • 2004
              • 94

no a jak zrobić żeby ten prostokąt nie wypełniał sie tym kolorem tylko zostawił samą linię konturową?
              Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
              "...professionals only have a bigger trashcan."

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Chyba musze Alicje za uszko wytargac by w koncu tu zajrzala i dala kilka dobrych rad od grafika komputerowego 8)

Komentarz

• greg
                  • 2004
                  • 10

Sporo roznych przykladow ramek znajduje sie na stronie http://www.epaperpress.com/psphoto/index.html.
                  Mazna tez sciagnac "gotowce" do photoshopa

Komentarz

• alahari
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 343

Zamieszczone przez Vitez
                    Chyba musze Alicje za uszko wytargac by w koncu tu zajrzala i dala kilka dobrych rad od grafika komputerowego 8)
                    Możesz sobie
                    Moze popytajcie mnie o program Corela 8) Tam dużo latwiej można takie cos narysować- tak po prostu- określic- protokąt z wypelnieniem czy bez, grubość, kolor...wszystko..

W PS ramek jeszcze nie robilam, własnie próbowałam i...troszke jestem wqurzona Niby proste wymaganie a tyle komplikacji... Vitez- jak coś źle napisze- popraw mnie- moze wiesz lepiej

1. Okreslic narzędzie, za pomocą którego chcielibysmy narysowac ramke - pędzel czy ołowek, grubość, nacisk, kolor...
                    2. Kliknac na ikone rysowania prostokatów, wybrac z góry "ścieżki". Rysujemy przy pomocy miarki (trzeba ja włączyc najpierw) prostokat w wymiarze pożądanym.
                    3. Prawym klawiszem myszy klikamy, pojawia sie okienko- wybrać "obrysuj ścieżke".
                    4. Pojawia sie 2gie okienko- wybrac narzedzie, które wczesniej wybraliśmy i ustawiliśmy wymiary etc.. (np. pędzel)
                    5. Ok- zrobione- jest ramka.

Mam nadzieje, ze to dobry sposób- strasznie duzo zachodu z tym
                    Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez alahari
                      [Vitez- jak coś źle napisze- popraw mnie- moze wiesz lepiej
                      Raczej nie wiem lepiej bo ja ramek nie robie, nie lubie a jesli juz bym zrobil to tylko by wypelnieniem i wieksza ramka podbic rozmiar obrazka do takiego by nadawal sie do wydruku 8)

Czytaj: umiem robic ramke tylko przez canvas size i wypelnic.

Komentarz

• alahari
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 343

Ja tez wole zewnetrzne czarne ramki... :wink:
                        Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• mroczny
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 292

A bawił się ktoś w przyciemnianie zewnętrza foty? Bardzo ładnie wychodzi nadaje głebi i skupia wzrok widza na głównym temacie. :wink:
                          NO, not one of the First Ones,
                          I AM THE FIRST ONE !!!
                          PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• alahari
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 343

Zamieszczone przez mroczny
                            A bawił się ktoś w przyciemnianie zewnętrza foty? Bardzo ładnie wychodzi nadaje głebi i skupia wzrok widza na głównym temacie. :wink:
                            Czyli:
                            zaznaczamy maską obszar zdjecia, który ma nie być przyciemniony, robimy inwersje maski, wtapianie i przyciemniamy etc.? A i owszem - stosujemy :wink:
                            Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Zamieszczone przez Niedzwiedz
                              hehe takie proste ale ja tepy jestem hyhyhy

dzieki

acha jeszcze jedno a jak bym chcial dac taka ramke np 0.3 mm ale w srodku zdjecia tak ok 3 cm od krawedzi zdjecia ? nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ?

ale jak wiecie to jak ?
                              zaznacz sobie obszar, ktory chcesz obrysowac narzedziem Rectangular Marquee Tool (M)
                              nastepnie Edit ---> Stroke tutaj wybierasz sobie grubosc obrysowania w px oraz kolor, i zaznaczasz jeszcze czy ma obrysowa wewnatrz zaznaczenia, na zewnatrz czy tez na srodku i OK

dla ulatwiania kliknij CTRL + R, pokaza Ci sie linijki na krawedziach obrazka. mozesz sobie zmienic ich skale (px, mm, % itp). teraz kliknij lewym klawiszem myszy na np pionowej linijce i przeciagnij kursor w prawo. powstanie w ten sposob pionowa pomocnicza prowadnica prowadzice te przyciagaja do siebie zaznaczenia - dziaki temu bedziesz mial zawsze ramki o takich wymiarach, jakie sobie zazyczysz

Komentarz

Pracuję...