program do wybierania nieostrych zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gervee
    Początki nałogu
    • 2004
    • 371

program do wybierania nieostrych zdjęć

Witam!
    Czy spotkaliście się z oprogramowaniem, które z wielu zdjęć jest zdolne automatycznie wybrać te całkowicie nieostre? Jest coś takiego?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||
  • grzegorzki
    Początki nałogu
    • 2009
    • 369

Chyba kazda przegladarka ma podobna funkcje klawisza DEL.
    Automat pewnie usunalby te zdjecia: jeden, dwa.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• gervee
      Początki nałogu
      • 2004
      • 371

Mnie nie chodzi o usuwanie ale o np. raport .... zdjęcia nr 1, 2, 15v .. itd nieostre (wg jakiegoś kryterium) co miałoby wstępnie "odśmiecić" archiwa. Usuwaniem "del" zajmowałbym się sam.
      Team Lightroom/Photoshop nie ma jeszcze takich możliwości?

Komentarz

• Hom_er
        Bywalec
        • 2009
        • 191

tylko, że niektóre nieostrości mogą być zamierzeniem autora zdjęć - pozwoliłbyś "głupiemu" programowi wywalić zdjęcia, które on "uzna" za nieostre? Ja osobiście - nie dziękuję!

A swoją drogą ile czasu potrzeba do przejżenia choćby 1000 zdjęć i wywalenia całkowicie nieostrych? Mi bardzo mało - tym bardziej, że robię to w zasadzie w puszce po serii zdjęć

A dokładnie odpowiadając na pytanie - ja nie znam takiego programu (ale ja w ogóle mało wiem).
        Fiu fiu

Komentarz

• ChM
          Coś już napisał
          • 2008
          • 61

A w ogóle jest taki program, czy tylko tak sobie rozważasz. Coś takiego mogło by się przydać w fotografii produktowej, katalogowej. W granicach rozsądku oczywiście i z manualnym kasowanie, bo czarno widzę taką opcję automatyczną.

Komentarz

• gervee
            Początki nałogu
            • 2004
            • 371

Programy tego typu są ale w dziedzinie nauki/techniki (jak widziałem opracowywane są specjalne procedury do określania czy dane zdjęcie jest rozmyte czy też nie). Zastanawia mnie więc, czy tego typu rozwiązania mogłyby trafić "pod strzechy".

Komentarz

• underhand
              Bywalec
              • 2006
              • 126

Nie słyszałem, ale spróbuj Capture One, jest tam taka fajna opcja, która Ci pokaże gdzie jest ostro. Ręcznie polecisz sobie te o które pytasz, co?

Komentarz

• lMl
                Bywalec
                • 2011
                • 225

Pytanie bardzo dobre. Taka funkcjonalność by się pewnie przydała wielu osobom. To ,ze usuwanie zdjec musi być ręczne jest w sumie oczywiste.
                canon, olympus

Komentarz

• gervee
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 371

Zamieszczone przez lMl
                  Pytanie bardzo dobre. Taka funkcjonalność by się pewnie przydała wielu osobom. To ,ze usuwanie zdjec musi być ręczne jest w sumie oczywiste.
                  Dokładnie o to mi chodzi. Tak jak lightroom ma możliwość oznaczania zdjęć przy przeglądzie tak samo program mógłby znaczkami/kolorem oznaczać te zdjęcia gdzie nie jest wystarczająco ostro (to wystarczająco ostro mogłoby być definiowane przez użytkownika).

Komentarz

Pracuję...