Digital Photo Professional 3.11.1.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • biesik
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 40

Dpp

Gdzie ta instrukcja w j.polskim?

Komentarz

• goobie
      Bywalec
      • 2006
      • 102

Dziwne, byłem pewien, że go tam widziałem... a jeszcze dzwiniejsze jest to, że na polskiej stronie Canon nie publikuje instrukcji, która jest po polsku dostępna i dołączona na CD razem z każdym nowym aparatem...

Więc trochę wyręczę Canon Polska i podaję Wam tymczasowy link:

ps. gdzie to można umieścić, aby zostało na dłużej?

Wracając do mojej poprzedniej wypowiedzi: też macie problem z długiiiim uruchamianiem się DPP?
      Ostatnio edytowany przez goobie; 7157.
      Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• pawelo1
        Początki nałogu
        • 2012
        • 408

Zamieszczone przez pawelo1
        odnośnie metadanych to u mnie też nie da się nic wpisać i tak raczej jest u wszystkich. Odnośnie drugiego pytania to raczej normalne jak otwierasz go pierwszy raz tak samo jak photoshopa czy inne programy zależy też od wydajności dysku, procka. U mnie jeśli odpalam pierwszy raz to startuje po 5 sekundach, a jak drugi raz to po sekundzie otwiera na windows 7 pro 64 bit. Sprawdź to u siebie i tak samo powinieneś mieć że w momencie otworzy. Jak działały poprzednie wersje to nie wiem bo nie zwracałem na to uwagi może sekunde szybciej otwierał, a to jest przecież nieistotne czy 3 sekundy szybciej bo tylko raz otwierasz a 2 raz jak wyżej w mig.
        pisałem Ci tutaj o tym nie wiem czy czytałeś. A długie uruchamianie to ile u Ciebie trwa 5-7 sekund czy dłużej ? zobacz czy jak zamkniesz to 2 raz uruchomi się szybciej bo tak być powinno, przecież tylko raz otwierasz dpp a później już w mig. System to nie ma nic do tego tylko konfiguracja sprzętowa i szybki dysk z małym czasem dostępu najlepiej ssd na sata3. Ja mam dysk hdd wd na sata3 i procek intel i5 2500k podkreconego do 4.5 GHz i otwiera mi w 5 sekund niecałe za pierwszym razem a później juz w sekunde.
        Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Co masz na myśli pisząc
          Zamieszczone przez goobie
          ...też macie problem z długiiiim uruchamianiem się DPP?
          U mnie sam program uruchamia się max. 3sek.
          a moduł develop po kliknięciu jakiegokolwiek RAWa jeszcze szybciej.
          A to wszystko na laptopie z:
          - C2D T7500 @ 2,20 GHz
          - 4GB RAM
          - HDD 500GB Seagate 7200rpm
          - Nvidia Quadro 140M
          - Win 7 Ultimate x64 SP1

Pozdrówka!
          Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• duperel
            Bywalec
            • 2006
            • 127

Zamieszczone przez Mikol
            Jest lepszy (szczególnie od konwerterów adobe) w jakości generowanego .jpg lub .tiff. Przede wszystkim w kolorach!
            Czy to przypadkiem nie jest kwestia wybranego profilu w najniższej zakładce Lightrooma "Camera Calibration"??

Lightroom domyślnie importuje zdjęcia z profilem "Adobe Standard" ale jeśli zmienimy profil na taki sam jaki mamy wybrany w aparacie (przykładowo Camera Neutral lub Camera Standard) to kolory będą takie same jak z analogicznym profilem w DPP
            1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Komentarz

• goobie
              Bywalec
              • 2006
              • 102

Zamieszczone przez pawelo1
              pisałem Ci tutaj o tym nie wiem czy czytałeś
              coraz ze mną gorzej - nie zauważyłem posta ??:

Komputer może leciwy: ma 2x2GHz i 3 GB ramu i zwykły HDD 500GB. Osobna karta graficzna, jakaś NVidia.

Problem polega na tym, że mam cały czas ten sam komputer. Dotychczas wszystko było dobrze, uruchamiał się tak jak u Was kilka sekund, a od pewnego czasu to trwa ok 2min... albo dłużej. Do tego wiatrak zaczyna kręcić jak szalony. Jak już się uruchomi to wszystko wraca do normy i działa dość szybko i stabilnie...

Myślałem, że to jakaś przypadłość ostatnich update'ów... Od dawna zabierałem się do reinstalacji systemu więc myślałem, że po tym zabiegu będzie lepiej ale jest to samo...

Ale dzięki za info - teraz wiem, że to coś u mnie nie teges. Może spróbuję pokombinować ze sterami od grafiki.
              Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• pawelo1
                Początki nałogu
                • 2012
                • 408

nie to raczej masz coś ze sprzętem grafike bym wykluczył. Posprawdzaj sobie parametry wszystkich podzespołów programem diagnostycznym bo pewnie nigdy tego nie robiłeś. Sprawdź czy masz napięcia w normie 12V, 5V jak i temepratury procka,dysku,grafiki i płyty głównej. Dlatego słyszysz wycie wentyli bo procek pracuje na wysokich obrotach grzejąc się w ten sposób i wentyl pracuje coraz głośniej tym bardziej jak masz pwm albo box to już nie mówie. Nie wiem jakie tam masz chłodzenie do procka, ale pewnie boxowe więc najgorsze i wyjące. Rozumiem że komp to desktop nie laptop. Radiator na procku może być zakurzony i co najważniejsze to pewnie pasta do wymiany pomiędzy radiatorem a prockiem bo jak kilka lat nic nie robiłeś (co 2-3 lata najlepiej wymieniać paste), ale to musisz sprawdzić właśnie jakie masz temperatury na nim. Możesz mieć coś z dyskiem twardym sprawdz jego transfer za pomocą np. hdtune w zakładka benchmark oraz czy nie ma błędów (error scan) jak i zakładka health jest ważna. Możesz mieć bad sectory na nim, przez to czas dostępu do danych większy. Jak masz kilka lat kompa (leciwy) to jest wszystko możliwe i trzeba to wszystko sprawdzić za wczasu bo tak być nie może żeby tyle otwierał. Wykorzystanie procka jak i pamięci dla danych aplikacji możesz sprawdzic w menedżer zadań w systemie, skrót klawiszy (ctrl+alt+del). Odezwij się jak sprawdzisz to wszystko bo jestem ciekaw a chciałbym pomóc
                Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.

Komentarz

• wagteil
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 242

Odp: Digital Photo Professional 3.11.1.

Czy da sie jakos stopniowo zmieniac wartosc okienka ekspozycji? Cudownie by bylo gdy dalo sie to 'scrolowac' myszka badz na tablecie, na razie machanie suwakiem daje skoki co 17. Czy ktos zna jakas metode zamiast wpisywania wartosci z reki? Wogole mogli by pomyslec o wiekszej ilosci skrotow na klawiature.
                  Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457.
                  8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• szwayko
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2085

Całe szczęście że nie rozdrabniają tego skoku, dzięki temu pracuje się dużo szybciej niż np. ACR
                    frickr FB
                    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• wagteil
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 242

W LR jest normalnie co jeden stopien, nie zauwazylem aby to zwalnialo mi prace. Za to w DPP chcac znalezc wartosc posrednia musze wejsc w okienko, wpisac wartosc... ehh

--- Dodano kolejny post ---

Mam jeszcze dwa pytania do znawcow, jak 'zamrozic' rozdzielczosc renderowania? Fabrycznie jest ustawiona na 350 dpp imomo zmian na 300 przy odpalaniu programu resetuje sie do 350.. Mam tez problem z nazwami/numerowaniem plikow przy renderowaniu, wyskakuje mi informacja ze takie nazwy juz istnieja, nie ograniam tego..
                      8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• joanna
                        • 2012
                        • 1

Witam!
                        Proszę o pomoc, potrzebuję instrukcji po polsku do Dpp

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Zamieszczone przez wagteil
                          Czy da sie jakos stopniowo zmieniac wartosc okienka ekspozycji? Cudownie by bylo gdy dalo sie to 'scrolowac' myszka badz na tablecie, na razie machanie suwakiem daje skoki co 17. Czy ktos zna jakas metode zamiast wpisywania wartosci z reki? Wogole mogli by pomyslec o wiekszej ilosci skrotow na klawiature.
                          Jesli klikniesz na suwak to możesz przesuwać kółkiem myszy.[Dobra myszka ma regulację.]

Komentarz

• YaneC
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 367

Zamieszczone przez joanna
                            Witam!
                            Proszę o pomoc, potrzebuję instrukcji po polsku do Dpp
                            KLIK... i już jest
                            BYKOM STOP

Komentarz

• matijaz
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 59

Może ktoś z kolegów, kto posługuje się biegle DPP wrzuciłby jakiś własnoręczny tutorial. Taki przykładowy workflow na podst. jakiegoś dowolnego rawa? Linki do dobrych manuali/tutoriali "krok po kroku" również mile widziane. Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do instrukcji obsługi.
                              Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
                              Stanisław Lem

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

1. Balans bieli
                                2. Odszumianie: luminance NR zawsze na 0, chrominance w zależności od iso - od 2 do 12 max.
                                3. (opcjonalnie) włączenie DLO. Uwaga: przed DLO koniecznie wyostrzanie na 0!
                                4. Jeśli nie używamy DLO - wyostrzanie (klasyczne) na 1-3 lub (w zależności od efektów) unsharp mask - byle z głową. U mnie jest to 2/2/3 najczęściej. Ale to znów trzeba dobierać "na oko", zależnie od tematu i czułości.
                                Kontrast, światła i cienie w ogóle nie ruszam, w DPP działa to dosyć kulawo (w porównaniu z Lr). Reszta dłubania (jeśli jest konieczne) w Photoshopie.
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...