Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dziwne, byłem pewien, że go tam widziałem... a jeszcze dzwiniejsze jest to, że na polskiej stronie Canon nie publikuje instrukcji, która jest po polsku dostępna i dołączona na CD razem z każdym nowym aparatem...
Więc trochę wyręczę Canon Polska i podaję Wam tymczasowy link:
odnośnie metadanych to u mnie też nie da się nic wpisać i tak raczej jest u wszystkich. Odnośnie drugiego pytania to raczej normalne jak otwierasz go pierwszy raz tak samo jak photoshopa czy inne programy zależy też od wydajności dysku, procka. U mnie jeśli odpalam pierwszy raz to startuje po 5 sekundach, a jak drugi raz to po sekundzie otwiera na windows 7 pro 64 bit. Sprawdź to u siebie i tak samo powinieneś mieć że w momencie otworzy. Jak działały poprzednie wersje to nie wiem bo nie zwracałem na to uwagi może sekunde szybciej otwierał, a to jest przecież nieistotne czy 3 sekundy szybciej bo tylko raz otwierasz a 2 raz jak wyżej w mig.
pisałem Ci tutaj o tym nie wiem czy czytałeś. A długie uruchamianie to ile u Ciebie trwa 5-7 sekund czy dłużej ? zobacz czy jak zamkniesz to 2 raz uruchomi się szybciej bo tak być powinno, przecież tylko raz otwierasz dpp a później już w mig. System to nie ma nic do tego tylko konfiguracja sprzętowa i szybki dysk z małym czasem dostępu najlepiej ssd na sata3. Ja mam dysk hdd wd na sata3 i procek intel i5 2500k podkreconego do 4.5 GHz i otwiera mi w 5 sekund niecałe za pierwszym razem a później juz w sekunde.
...też macie problem z długiiiim uruchamianiem się DPP?
U mnie sam program uruchamia się max. 3sek.
a moduł develop po kliknięciu jakiegokolwiek RAWa jeszcze szybciej.
A to wszystko na laptopie z:
- C2D T7500 @ 2,20 GHz
- 4GB RAM
- HDD 500GB Seagate 7200rpm
- Nvidia Quadro 140M
- Win 7 Ultimate x64 SP1
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
Jest lepszy (szczególnie od konwerterów adobe) w jakości generowanego .jpg lub .tiff. Przede wszystkim w kolorach!
Czy to przypadkiem nie jest kwestia wybranego profilu w najniższej zakładce Lightrooma "Camera Calibration"??
Lightroom domyślnie importuje zdjęcia z profilem "Adobe Standard" ale jeśli zmienimy profil na taki sam jaki mamy wybrany w aparacie (przykładowo Camera Neutral lub Camera Standard) to kolory będą takie same jak z analogicznym profilem w DPP
1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
Komputer może leciwy: ma 2x2GHz i 3 GB ramu i zwykły HDD 500GB. Osobna karta graficzna, jakaś NVidia.
Problem polega na tym, że mam cały czas ten sam komputer. Dotychczas wszystko było dobrze, uruchamiał się tak jak u Was kilka sekund, a od pewnego czasu to trwa ok 2min... albo dłużej. Do tego wiatrak zaczyna kręcić jak szalony. Jak już się uruchomi to wszystko wraca do normy i działa dość szybko i stabilnie...
Myślałem, że to jakaś przypadłość ostatnich update'ów... Od dawna zabierałem się do reinstalacji systemu więc myślałem, że po tym zabiegu będzie lepiej ale jest to samo...
Ale dzięki za info - teraz wiem, że to coś u mnie nie teges. Może spróbuję pokombinować ze sterami od grafiki.
nie to raczej masz coś ze sprzętem grafike bym wykluczył. Posprawdzaj sobie parametry wszystkich podzespołów programem diagnostycznym bo pewnie nigdy tego nie robiłeś. Sprawdź czy masz napięcia w normie 12V, 5V jak i temepratury procka,dysku,grafiki i płyty głównej. Dlatego słyszysz wycie wentyli bo procek pracuje na wysokich obrotach grzejąc się w ten sposób i wentyl pracuje coraz głośniej tym bardziej jak masz pwm albo box to już nie mówie. Nie wiem jakie tam masz chłodzenie do procka, ale pewnie boxowe więc najgorsze i wyjące. Rozumiem że komp to desktop nie laptop. Radiator na procku może być zakurzony i co najważniejsze to pewnie pasta do wymiany pomiędzy radiatorem a prockiem bo jak kilka lat nic nie robiłeś (co 2-3 lata najlepiej wymieniać paste), ale to musisz sprawdzić właśnie jakie masz temperatury na nim. Możesz mieć coś z dyskiem twardym sprawdz jego transfer za pomocą np. hdtune w zakładka benchmark oraz czy nie ma błędów (error scan) jak i zakładka health jest ważna. Możesz mieć bad sectory na nim, przez to czas dostępu do danych większy. Jak masz kilka lat kompa (leciwy) to jest wszystko możliwe i trzeba to wszystko sprawdzić za wczasu bo tak być nie może żeby tyle otwierał. Wykorzystanie procka jak i pamięci dla danych aplikacji możesz sprawdzic w menedżer zadań w systemie, skrót klawiszy (ctrl+alt+del). Odezwij się jak sprawdzisz to wszystko bo jestem ciekaw a chciałbym pomóc
Czy da sie jakos stopniowo zmieniac wartosc okienka ekspozycji? Cudownie by bylo gdy dalo sie to 'scrolowac' myszka badz na tablecie, na razie machanie suwakiem daje skoki co 17. Czy ktos zna jakas metode zamiast wpisywania wartosci z reki? Wogole mogli by pomyslec o wiekszej ilosci skrotow na klawiature.
W LR jest normalnie co jeden stopien, nie zauwazylem aby to zwalnialo mi prace. Za to w DPP chcac znalezc wartosc posrednia musze wejsc w okienko, wpisac wartosc... ehh
--- Dodano kolejny post ---
Mam jeszcze dwa pytania do znawcow, jak 'zamrozic' rozdzielczosc renderowania? Fabrycznie jest ustawiona na 350 dpp imomo zmian na 300 przy odpalaniu programu resetuje sie do 350.. Mam tez problem z nazwami/numerowaniem plikow przy renderowaniu, wyskakuje mi informacja ze takie nazwy juz istnieja, nie ograniam tego..
Czy da sie jakos stopniowo zmieniac wartosc okienka ekspozycji? Cudownie by bylo gdy dalo sie to 'scrolowac' myszka badz na tablecie, na razie machanie suwakiem daje skoki co 17. Czy ktos zna jakas metode zamiast wpisywania wartosci z reki? Wogole mogli by pomyslec o wiekszej ilosci skrotow na klawiature.
Jesli klikniesz na suwak to możesz przesuwać kółkiem myszy.[Dobra myszka ma regulację.]
Może ktoś z kolegów, kto posługuje się biegle DPP wrzuciłby jakiś własnoręczny tutorial. Taki przykładowy workflow na podst. jakiegoś dowolnego rawa? Linki do dobrych manuali/tutoriali "krok po kroku" również mile widziane. Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do instrukcji obsługi.
Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
Stanisław Lem
1. Balans bieli
2. Odszumianie: luminance NR zawsze na 0, chrominance w zależności od iso - od 2 do 12 max.
3. (opcjonalnie) włączenie DLO. Uwaga: przed DLO koniecznie wyostrzanie na 0!
4. Jeśli nie używamy DLO - wyostrzanie (klasyczne) na 1-3 lub (w zależności od efektów) unsharp mask - byle z głową. U mnie jest to 2/2/3 najczęściej. Ale to znów trzeba dobierać "na oko", zależnie od tematu i czułości.
Kontrast, światła i cienie w ogóle nie ruszam, w DPP działa to dosyć kulawo (w porównaniu z Lr). Reszta dłubania (jeśli jest konieczne) w Photoshopie.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Komentarz