Nowy firmware 1.0.8 do 50D a 15-85

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacko
    • 2005
    • 9

Nowy firmware 1.0.8 do 50D a 15-85

Witam. Jestem użytkownikiem aparatu 50D. Na forum zaglądam by poczytać niż prowadzić dyskusje, ale wszystko do czasu. Nawet znana wyszukiwarka nie potrafiła mi na to pytanie odpowiedzieć. Ale do rzeczy. W zakładkach menu body 50D istnieje opcja służąca do korygowania jasności brzegow obiektywów. Jak już sprawdziłem ta funkcja działa z obiektywami firmowymi. Niestety nie tak do końca. Mianowicie posiadam od niedawna obiektyw 15-85 dla którego ta funkcja nie jest aktywna. Domyślam się, że firmware jakie jest w tym body (1.0.7) jest starsze niż obiektyw którego premiera była chyba we wrzesniu 2009r. I teraz mam pytanie dla bardziej doświadczonych forumowiczów (może nawet ktoś to sprawdził osobiście) czy wgranie nowego firware 1.0.8 jakie wyszło w czerwcu tego roku będzie miało dane dotyczące korekcji winietowania obiektywu 15-85 IS USM by można było aktywować tą funkcję
  • miczael
    Bywalec
    • 2010
    • 160

Mam 50D i również 15-85 IS i u mnie działa na 1.07, choć i tak mam wyłączoną to funkcję bo robię na rawach wyłącznie, jak wrócę z pracy do domu ok 19-20 to posprawdzam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Komentarz

• kawo
      Bywalec
      • 2006
      • 238

Zamieszczone przez miczael
      Mam 50D i również 15-85 IS i u mnie działa na 1.07, choć i tak mam wyłączoną to funkcję bo robię na rawach wyłącznie, jak wrócę z pracy do domu ok 19-20 to posprawdzam

u mnie też to działa na starym firmware sprawdziłem.
      70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

To nie kwestia wersji firmware. Zainstaluj sobie EOS Utility z płyty, podłącz aparat do komputera i upewnij się w opcjach, że w pamięci korpusu jest profil do skorygowania tego właśnie obiektywu. Jeśli dobrze pamiętam to puszka może przechować 20 albo 40 ustawień dla różnych szkieł z pewnie 60-80 dostępnych modeli, więc siłą rzeczy nie wszystkie się pomieszczą. Być może po prostu nie masz wgranego profilu dla tego obiektywu i funkcja nie działa.

Komentarz

• fancik
          Bywalec
          • 2010
          • 214

Zamieszczone przez strideer
          To nie kwestia wersji firmware. Zainstaluj sobie EOS Utility z płyty, podłącz aparat do komputera i upewnij się w opcjach, że w pamięci korpusu jest profil do skorygowania tego właśnie obiektywu. Jeśli dobrze pamiętam to puszka może przechować 20 albo 40 ustawień dla różnych szkieł z pewnie 60-80 dostępnych modeli, więc siłą rzeczy nie wszystkie się pomieszczą. Być może po prostu nie masz wgranego profilu dla tego obiektywu i funkcja nie działa.
          Podpisuję się pod odpowiedzią , u mnie po uzupełnieniu profilu poprzez podłączenie do kompa wszystko działa na 1.0.7
          A swoja drogą jak uważacie warto przejść na 1.0.8 bo jakiś szczególnych poprawek nie ogłosili.
          pozdrawiam Wojtek
          Ostatnio edytowany przez fancik; 35860.
          Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
          Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Komentarz

• dziobolek
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2634

"Firmware w wersji 1.0.8 poprawia w 50D prędkość zapisu i odczytu w przypadku korzystania z kart CF zgodnych ze standardem UDMA 7.
            Dodatkowo naprawia błędne wskazania w menu w językach chińskim uproszczonym, chińskim tradycyjnym, arabskim, szwedzkim, hiszpańskim, portugalskim, tajskim i tureckim."

Pozdrówka!
            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• jacko
              • 2005
              • 9

Zamieszczone przez strideer
              Dzięki "Strideer" już uaktualniłem korekcję dla obiektywu. Właśnie o to mi chodziło. A firmware zostawię te co mam, chińskiego puki co nie będę używał . Pozdrawiam.

Komentarz

• VomitroN
                Uzależniony
                • 2006
                • 516

BTW, może ktoś udostępnić na PM lub email firmware 1.0.7. ?
                "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• albert
                  • 2012
                  • 3

Zamieszczone przez VomitroN
                  BTW, może ktoś udostępnić na PM lub email firmware 1.0.7. ?
                  Witam,

Jeżeli można się podłączyć - też by mi się przydało. I wersja 1.0.8 też - nigdzie jej nie można pociągnąć... Na PM lub email. Proszę.

Krzysztof

Komentarz

• VomitroN
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 516

Proszę bardzo:

50D 1.0.7 Firmware

50D 1.0.8 Firmware
                    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• arekhit
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 206

gdzies czytalem w watku, ze jak sie zmienia firmweare po kalibracji, to trzeba od nowa kalibrowac - pamietajcie o tym
                      Canon

Komentarz

• albert
                        • 2012
                        • 3

Zamieszczone przez VomitroN
                        Witam,

Dziękuję bardzo!

I tak pewnie podczas użytkowania pojawią się pytania...

Pozdrawiam,
                        Krzysztof.

Komentarz

• fr86
                          • 2013
                          • 5

Odp: Nowy firmware 1.0.8 do 50D a 15-85

Zamieszczone przez arekhit
                          gdzies czytalem w watku, ze jak sie zmienia firmweare po kalibracji, to trzeba od nowa kalibrowac - pamietajcie o tym
                          Co trzeba kalibrować?

Komentarz

Pracuję...