Lightroom 3 importuje mniej zdjęć niż jest na dysku

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gooduser
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 22

Lightroom 3 importuje mniej zdjęć niż jest na dysku

Witam
    Jak w temacie.
    System Mac OSX 10.6.7
    Soft LR 3.4.1
    podczas importu zdjęć z dysku USB (1,5 TB Samsung) metodą Add LR informuje, że w danej lokalizacji a więc w/w dysku znalazł 97113 zdjęć. Jednak gdy chciałem sprawdzić, czy faktycznie tyle zdjęć mam na dysku finder systemowy wyświetlił mi 102778 też w tej samej lokalizacji. Skąd ta różnica?

Rzecz jasna, opcja "przeszukuj podfoldery" została włączona, dodatkowo na niekorzyść, LR uwzględnia jeszcze w tej liczbie filmy /widziałem w czasie przygotowania do importu/, co powiększa różnicę w brakującej ilości zdjęć.

Dzięki za odpowiedzi.
  • Smile
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 41

Systemowy może zliczać Ci pliki ukryte, np. w Win Thumbs.db - nie wiem co śmieci w Mac - ale właśnie coś takiego obstawiam.
    Przetestuj na mniejszym folderze, np. 10 zdjęć, porównaj wyniki i sprawdź zawartość folderu.

Komentarz

• gooduser
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 22

Zamieszczone przez Smile
      Systemowy może zliczać Ci pliki ukryte
      system wyraźnie ma ograniczone wyszukiwanie tylko do zdjęć...

Komentarz

• Strebor
        Bywalec
        • 2005
        • 242

Zakładam że system pokazuje Ci wszystkie zdjęcia które masz na dysku natomiast LR nie importuje chyba duplikatów zdjęć.
        Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• arra
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1023

Zamieszczone przez Strebor
          Zakładam że system pokazuje Ci wszystkie zdjęcia które masz na dysku natomiast LR nie importuje chyba duplikatów zdjęć.
          Nie do końca duplikatów, ale fotek które już ma w swojej bazie (zostały wcześniej dodane) i do tego chyba wystarczy, żeby się tylko nazwa zgadzała (o ile pamiętam jak używałem tego okropnego softa).

www.pbase.com/arra
          R1+5D2
          Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• gooduser
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 22

Zamieszczone przez arra
            Nie do końca duplikatów, ale fotek które już ma w swojej bazie (zostały wcześniej dodane) i do tego chyba wystarczy, żeby się tylko nazwa zgadzała
            możesz bardziej wyjaśnić tę kwestię. Jeśli chodzi o LR to jest to wersja "dziewicza", a więc wyczyszczona ze wszystkich zdjęć oraz ew. do nich odwołań.

Komentarz

• AMMarshall
              Uzależniony
              • 2009
              • 671

Najszybciej pomogą zapewne Ci co używają MakOsy.

Ale pytanie z mojej strony - Gooduser, Ty do jednego katalogu LR chcesz zaimportować 100 tysięcy zdjęć?
              Adam Marczak Marshall
              Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• gooduser
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 22

Zamieszczone przez AMMarshall
                Ale pytanie z mojej strony - Gooduser, Ty do jednego katalogu LR chcesz zaimportować 100 tysięcy zdjęć?
                tak jak pisałem w pierwszym poście – zdjęcia nie będą importowane poprzez przeniesienie, a jedynie poprzez funkcję Add - "import without moving items" czyli zdjęcia de facto pozostają na dysku, a LR nimi zarządza.
                Ostatnio edytowany przez gooduser; 23860.

Komentarz

Pracuję...