Masowe obrabianie zdjęć- czyli szybko a dobrze

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pentagonalny
    • 2011
    • 1

Masowe obrabianie zdjęć- czyli szybko a dobrze

Witam!
    Chciałbym zaznaczyć na wstępie że jest to mój pierwszy post więc za niedoskonałości odrazu przepraszam.
    Obrabiał foty w lr i szopie i szukam sposobu na jak najszybszą obróbkę zdjęć w konkretnym stylu. Wyciągając poszczególne kolory na zdjęciu tracę często na kolorze skóry człowieka sfotografowanego.
    Można też wywołaś 3 zdjęcia i nasycić elementy o które chodzi i porzeźbić na warstwach. Maski warstw opóźniają znacznie pracę i przy 300 trzeba spędzić ładnych pare dni. Czy zna ktoś jakiś fajny i przyjemny sposób lub podsunie mi jakiś dobry pomysł ?
    W świetny sposób obrabia to Krzysztof Tkacz. A może ktoś był na jego warsztatach i uchili rąbka tajemnicy ?

Serdecznie pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi.
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

Skoro Krzysiek zdradza sekrety swojej pracy na warsztatach to nie pozostalo nic innego jak wybrac sie na nie. A na skroty nie da sie zrobic niczego ...
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• naras
      Bywalec
      • 2010
      • 101

Praca na presetsach w LR powinna Ci pomóc Ja np. stworzyłem sobie kilka różnych presetsów (już pomijam dziesiątki zassanych z sieci) i na nich obrabiam 'masówki' Czasami wystarczy lekko machnąć pasek ekspozycji lub fill light, ewentualnie balans bieli i to wszystko.

Komentarz

• szmitkens
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 36

Wiem, że może nie jest to odpowiedz na jaką czekasz, ale jeśli chcesz mieć wszystko bardzo szybko gotowe, i żeby przy tym nie siedzieć, to przełącz na tryb zielony w aparacie i wszystko będziesz miał zrobione- i do tego w jpg.
        A tak naprawdę, to jeśli chcesz mieć dobrze obrobione zdjęcia, to musisz trochę czasu poświęcić.

Zamieszczone przez Pentagonalny
        ...i przy 300 trzeba spędzić ładnych pare dni.
        Ja i pewnie co niektórzy(może nawet większość) siedzi nad tym te parę dni
        Dlatego fotografia nie jest dla tych, którzy myślą, że wszystko zrobią w jedną chwilę i do tego jeszcze wezmą za to kupę kasy (ale tacy też są ??

Przepraszam-jest, ale nie każdy typ fotografii
        Ostatnio edytowany przez szmitkens; 25369.

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Ale obrobka to nie fotografia, to jedynie jeden z elementow pozniejszego postprocessingu. Obrobka powinni zajmowac sie graficy, a fotografowie robieniem zdjec
          Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• szmitkens
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 36

Zamieszczone przez Czacha
            Ale obrobka to nie fotografia, to jedynie jeden z elementow pozniejszego postprocessingu. Obrobka powinni zajmowac sie graficy, a fotografowie robieniem zdjec
            Może i trochę w tym racji, tylko że kiedyś fotograf nie miał do dyspozycji grafików, wywoływał negatywy w ciemni(nadawał im barwę, jasność itp), a teraz można wywołać je cyfrowo(obróbka w programie graficznym)-dla mnie to to samo, tylko, że czasy się trochę zmieniły. Jedno z drugim się nieodłącznie wiąże, dlatego napisałem o robieniu zdjęć i obróbce jako o fotografii.
            Też jestem tego zdania, że fotograf powinien pracować z grafikiem, ale ja na taki komfort nie mogę sobie jeszcze pozwolić :-|

Komentarz

Pracuję...